Poznań
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Jako że odmęty internetu to najgorsza z odmian męt, bo wszystko w końcu przez nie ginie, wrzucam poniżej filmik z rozgrzewki, która dla większości z nas jest abstrakcją...
Zwracam uwagę na tempo wykonywania poszczególnych układów, którego nie da się tak dobrze uchwycić w animowanym gifie (gify z tymi ćwiczeniami też wrzucę niebawem). Na filmie widać sprężystość, jaką można wydobyć z ciała, która jest kluczem do rytmu już potem w bieganiu.
To oryginalny fragment z tego nagrania.
Warm-Up
Zwracam uwagę na tempo wykonywania poszczególnych układów, którego nie da się tak dobrze uchwycić w animowanym gifie (gify z tymi ćwiczeniami też wrzucę niebawem). Na filmie widać sprężystość, jaką można wydobyć z ciała, która jest kluczem do rytmu już potem w bieganiu.
To oryginalny fragment z tego nagrania.
Warm-Up
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dla tych, którzy już od kilku tygodni, pomimo końca sezonu wciąż zbierają grzyby proponuję urozmaicenie.
Przepiękna dynamika ze sprężynującym tłem:
oraz trudniejszy układ na totalne skatowanie nóg:
Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku o ile taki jest w ogóle możliwy...
Drugie ćwiczenie można robić na początek z rękami wzdłuż tułowia i z bardziej pionizowanym tułowiem.
Po czymś takim trudno jest wrócić o własnych siłach do domu. Warto więc zaplanować sobie w szczegółach logistykę.
Przepiękna dynamika ze sprężynującym tłem:
oraz trudniejszy układ na totalne skatowanie nóg:
Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku o ile taki jest w ogóle możliwy...
Drugie ćwiczenie można robić na początek z rękami wzdłuż tułowia i z bardziej pionizowanym tułowiem.
Po czymś takim trudno jest wrócić o własnych siłach do domu. Warto więc zaplanować sobie w szczegółach logistykę.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mnie tam cały czas nie mija fascynacja baletem z etiopskiej rozgrzewki. No ja bym to chciała zobaczyć " na grupie", ten nerw, ten rytm, tę sprężynę , równiutko jak na Placu Defilad, eech. Nie wiem z czego ci czarni mają mięśnie ale z tym poczuciem rytmu to się chyba trzeba urodzić.
No a ten kawałek o gościu, co pobiegł do Kenii (700 km , zajęło mu to tydzień) potrenować....Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard.
No a ten kawałek o gościu, co pobiegł do Kenii (700 km , zajęło mu to tydzień) potrenować....Za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard.
zauważyliście/ łyście, że oni/e na tej rozgrzewce się wcale nie męczą?! a fuj!
na specjalne życzenie yacool'a, aby się witać w językach obcych
żeby była jasność zarówno Kenya jak i Etiopia stanowią pewien tygiel etnolingwistyczny, więc postawiłam na jeden arbitralnie wybrany język:
Etiopia - Amharski (nie ukrywam tu był problem z alfabetem, dla chętnych poniżej link do podejrzenia) czyli dobrze Ci yacool powiedziałam
mówimy: tadiyas
oraz stare, dobre i od arabów: salam
ewentualnie: T'ena ysT'lny (nie pytajcie jak się wymawia...)
Kenya - Swahili
mówimy: hujambo; odpowiadamy: sijambo
Hodi! kiedy wbijamy komuś na kwadrat pukając kulturalnie do drzwi
oraz stare, dobre i od arabów: marhaba
poszukam wersji do odsłuchu
Inne słówka pod adresami:
http://www.amharicdictionary.com/
http://africanlanguages.com/swahili/
serdeczności, ewa
na specjalne życzenie yacool'a, aby się witać w językach obcych
żeby była jasność zarówno Kenya jak i Etiopia stanowią pewien tygiel etnolingwistyczny, więc postawiłam na jeden arbitralnie wybrany język:
Etiopia - Amharski (nie ukrywam tu był problem z alfabetem, dla chętnych poniżej link do podejrzenia) czyli dobrze Ci yacool powiedziałam
mówimy: tadiyas
oraz stare, dobre i od arabów: salam
ewentualnie: T'ena ysT'lny (nie pytajcie jak się wymawia...)
Kenya - Swahili
mówimy: hujambo; odpowiadamy: sijambo
Hodi! kiedy wbijamy komuś na kwadrat pukając kulturalnie do drzwi
oraz stare, dobre i od arabów: marhaba
poszukam wersji do odsłuchu
Inne słówka pod adresami:
http://www.amharicdictionary.com/
http://africanlanguages.com/swahili/
serdeczności, ewa
-
- Zaprawiony W Bojach
w uzupełnieniu poprzedniego posta:
w Kenii (i Tanzanii) możemy mówić po prostu Jambo? i odpowiadać Jambo!
Jeżeli chcemy być grzeczni możemy zacząć półgodzinne przywitanie mówiąc:
- Habari gani? (Jak leci?) na co usłyszymy:
-Nzuri sana! (Bardzo dobrze) Na wewe habari gani? (A u Ciebie jak leci?)
- Safi/Schwari/Nzuri (Spoko).
Marahaba, czyli zapraszam, w kręgu swahili używa się jako zaproszenie, mówi to osoba starsza do młodszej, gospodarz do gościa itd., natomiast gość/młodszy wpierw mówi: Shikamoo (padam do nóżek).
a na nasze hodi! powinniśmy jeszcze usłyszeć hodi lub karibu jako potwierdzenie, ze możemy wbijać.
jeżeli jesteście zainteresowani, możemy dalej się uczyć swahili
Kiswahili ni lugha zuri sana
w Kenii (i Tanzanii) możemy mówić po prostu Jambo? i odpowiadać Jambo!
Jeżeli chcemy być grzeczni możemy zacząć półgodzinne przywitanie mówiąc:
- Habari gani? (Jak leci?) na co usłyszymy:
-Nzuri sana! (Bardzo dobrze) Na wewe habari gani? (A u Ciebie jak leci?)
- Safi/Schwari/Nzuri (Spoko).
Marahaba, czyli zapraszam, w kręgu swahili używa się jako zaproszenie, mówi to osoba starsza do młodszej, gospodarz do gościa itd., natomiast gość/młodszy wpierw mówi: Shikamoo (padam do nóżek).
a na nasze hodi! powinniśmy jeszcze usłyszeć hodi lub karibu jako potwierdzenie, ze możemy wbijać.
jeżeli jesteście zainteresowani, możemy dalej się uczyć swahili
Kiswahili ni lugha zuri sana
jambo!
ej jak chcecie sobie na żywo posłuchać habari (wiadomości; arabizm jak nic )
to wrzućcie BBC na żywo http://www.bbc.co.uk/swahili/ taka ikonka głośnika do kliknięcia
z tym marhaba to nie wiem, bo to arabskie słowo jest i znaczy po prostu cześć/ witaj, ale musiało przejść najwyraźniej jakieś przekształcenie semantyczne skoro w swahili to jest zaproszenie
możemy się uczyć swahili, kurs w empiku?
(kiedyś nawet się zapisywali arabskimi literkami, ale od kiedy zmienił się kolonizator to i literki inne...)
ale tam nadal pełno arabizmów jest i konstrukcje gramatyczne arabopodobne.
do sob, sprawdziań na 9.30, czy wcześniej?
ewa
ej jak chcecie sobie na żywo posłuchać habari (wiadomości; arabizm jak nic )
to wrzućcie BBC na żywo http://www.bbc.co.uk/swahili/ taka ikonka głośnika do kliknięcia
z tym marhaba to nie wiem, bo to arabskie słowo jest i znaczy po prostu cześć/ witaj, ale musiało przejść najwyraźniej jakieś przekształcenie semantyczne skoro w swahili to jest zaproszenie
możemy się uczyć swahili, kurs w empiku?
(kiedyś nawet się zapisywali arabskimi literkami, ale od kiedy zmienił się kolonizator to i literki inne...)
ale tam nadal pełno arabizmów jest i konstrukcje gramatyczne arabopodobne.
do sob, sprawdziań na 9.30, czy wcześniej?
ewa
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
żeby wam nie umknęło, poszukiwacze luzu i rytmu
http://www.yamanrun.boo.pl/lekkoatletyka%20pdf/rytm.pdf
dzięki użytkownikowi Yaman
http://www.yamanrun.boo.pl/lekkoatletyka%20pdf/rytm.pdf
dzięki użytkownikowi Yaman
Krzysiek
- Bogil
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: wstyd się przyznać
Yacool, mam wrażenie że jak ląduje to pięta mocno leci do środka do osi. To dobre/złe? Oznaka wyluzowania/spięcia/słabości któregoś z mięśni? Zaniepokoiło mnie to do w żelazkach stopy mi się prosto układały, a teraz czuje jakbym trochę biegał jak kaczka.
Z góry dzięki.
Z góry dzięki.
-
- Rozgrzewający Się
Witam! Mnie tu jeszcze nie było ale pewnie lepiej późno niż wcale. Co do zamykania stawki na sprawdzianie w sobotę to ja jestem kolejną kandydatką do obstawienia ostatniej lokaty Zapowiada się ostra walka o ostatnie miejsca ;0)
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
-
- Rozgrzewający Się
Czyli co 4-5 dni... U mnie obecnie po grzybach szczytem możliwości jest dotarcie do samochodu.yacool pisze:Oba ćwiczenia można wykonać zaraz po grzybach na przykład 4 x 30 sekund na przerwach do pełnego wypoczynku
Jutrzejszy test odpuszczę, ale za to chętnie za tydzień 3000 - się zgłaszam!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1.15
Witajcie, nazywam się Tomek a swoją przygodę z bieganiem rozpocząłem właśnie od BBL w Olsztynie.
Zwracam się do Was z prośbą o głosy w konkursie biegowym. Aby mi pomóc wystarczy kliknąć "Lubię To" pod zdjęciem do którego na dole dodam link.
Zależy mi na Waszej pomocy, gdyż bez tego ciężko będzie zdobyć MiCouch'a, a konkurencja nie śpi.
Pozdrawiam życzę miłego biegania.
Tomek
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
Zwracam się do Was z prośbą o głosy w konkursie biegowym. Aby mi pomóc wystarczy kliknąć "Lubię To" pod zdjęciem do którego na dole dodam link.
Zależy mi na Waszej pomocy, gdyż bez tego ciężko będzie zdobyć MiCouch'a, a konkurencja nie śpi.
Pozdrawiam życzę miłego biegania.
Tomek
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tomku, ile masz lat?, bo może łatwiej by było zrobić zrzutę pod choinkę.
----------------------------------------------------------------------
Trochę się spóźniłem z podaniem jutrzejszej godziny spotkania, przepraszam. To krótki test więc niech będzie w ramach zajęć czyli spotykamy się o 9:30
Bogil, jutro coś wstawię, to sobie ocenisz.
Trochę się spóźniłem z podaniem jutrzejszej godziny spotkania, przepraszam. To krótki test więc niech będzie w ramach zajęć czyli spotykamy się o 9:30
Bogil, jutro coś wstawię, to sobie ocenisz.