14. Poznań Maraton

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No cóż, maraton się skończył, EXPO czynne do końca, fajny pozytyw!
Meta dobrze zorganizowana, do budynku szatni nie wpuszczali przypadkowych ludzi więc biegacze mięli święty spokój na masażach i prysznicach.
Jedzenia full więc starczyło dla każdego.
Trasa, z tego co słyszałem, najbardziej w kość dała Serbska i przed metą lekki podbieg oraz nawierzchnia.
OZNACZENIE kilometrów..co 5 :o od kiedy trasy z atestem w tym kraju tak mają? w Łodzi też tabliczki co 5 km..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
PKO
Drwal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43m07s
Życiówka w maratonie: 3h46m18s

Nieprzeczytany post

Gife pisze:Trasa, z tego co słyszałem, najbardziej w kość dała Serbska i przed metą lekki podbieg oraz nawierzchnia.
OZNACZENIE kilometrów..co 5 :o od kiedy trasy z atestem w tym kraju tak mają? w Łodzi też tabliczki co 5 km..
Hmmm... jak ja biegłem to były oznaczone co każdy 1 kilometr, co zresztą uratowało mi tyłek, bo Garmin w połowie zaczął pokazywać kosmiczne tempo i musiałem skupić się na własnoręcznym kontrolowaniu międzyczasów. Przez to nie wiem dokładnie czy zrealizowałem w pełni taktykę z MARCO, ale split był negatywny :) Co do podbiegu do Ronda Solidarności to był znacznie prostszy niż myślałem, za to podbiegu na Mickiewicza nie doceniłem ;) Ale życiówka poprawiona o prawie pół godziny tak że nie ma na co narzekać na trasę.
Awatar użytkownika
Kanas78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bufety trochę rozjechane, niestety nie co 5km jak zapewniał org. A to na 11 km albo np na 36 a nie na 35.
Obrazek Obrazek

Obrazek

"Najpierw cię ignorują. Potem śmieją się z ciebie. Później z tobą walczą. Później wygrywasz". Mahatma Gandhi
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Kanas78 pisze:Bufety trochę rozjechane, niestety nie co 5km jak zapewniał org. A to na 11 km albo np na 36 a nie na 35.
Jeździłem dziś sporo rowerem oglądając bieg, głównie w okolicach 10 i 30-41 kilometra i bufety były na swoich miejscach tzn. dokładnie tam gdzie na mapie:

http://marathon.poznan.pl/images/Mapa_t ... araton.jpg
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ktoś na rondzie śródka mówił, po przejeździe trasy rowerem, że tabliczki co 5 km..Ja widziałem tylko na 15 km.
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Hmm, ja widziałem na 100% tabliczki 36 (trochę schowana za wodopojami, więc mogła być słabo widoczna) i 41 (na zakręcie przy szpitalu Raszei). Poza tym w wynikach jest międzyczas na 21, więc też musiała być przynajmniej mata pomiarowa.
vito
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MikeWeidenbaum pisze:Hmm, ja widziałem na 100% tabliczki 36 (trochę schowana za wodopojami, więc mogła być słabo widoczna) i 41 (na zakręcie przy szpitalu Raszei). Poza tym w wynikach jest międzyczas na 21, więc też musiała być przynajmniej mata pomiarowa.
Tabliczki były wszystkie. Przynajmniej gdy ja biegłem a nie biegłem szybko (4:39 brutto). Co mnie zszokowało jako debiutanta to ilość idących osób. Wiedziałem że niektórzy maszerują czasami ale tu były momenty że nie widziałem nikogo biegnącego oprócz mnie. Wy którzy bieganie poniżej 3 godzin nie macie takich widoków. Mnie się udało na szczęście biec cały czas, również przy wodopojach. Na starcie byłem bardziej zdenerwowany niż przed maturą ale na 30 już wiedziałem że będzie dobrze. Od 20tego wielkie wyprzedzanie. To dodaje skrzydeł.
piotr_j
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:40
Życiówka w maratonie: 03:44:07

Nieprzeczytany post

Tabliczki kilometrowe były rzeczywiście co kilometr, może nie wszystkie dokładnie ustawione, no i mogły by być wyższe, bo nie wystawały ponad biegaczy, ale były. :)
RStyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 03:05:24

Nieprzeczytany post

Dokładnie były wszystkie tabliczki z oznaczeniem kilometrów, można było te niski tabliczki połączyć z flagami reklamowymi ale to szczegół.

Natomiast stoły z piciem można było rzeczywiści ustawić równiej, a nie raz, za raz przed pełnymi piątkami.
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oznaczenia na pewno były co kilometr, bo bardzo tego pilnowałem
i w zasadzie tylko to pamiętam z trasy (oprócz szalonych kibiców).

Poznań naprawdę pokazał klasę i zrobił na mnie duże POZYTYWNE wrażenie :)
Super organizacja biura, startu, mety, przebieralnie itp.

A to w jaki sposób policja i SM o 6 rano sprzątnęła sprzed mety z 8 aut, to już była niemiecka precyzja :D
michu77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tabliczki co kilometr - kibocowałem przy 37 ...
LukiPi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Był to mój pierwszy maraton w życiu. Pierwszy cel - dobiec - zaliczony. Drugi cel - poniżej 4.30 - niestety nie tym razem.
Serbska mnie nauczyla pokory. Pozniej juz byla walka z samym soba. Uczucie w momencie mijania mety zapamietam na dlugo.
Organizacyjnie oceniam calosc bardzo pozytywnie. Strefa na targach bardzo dobrze zorganizowana. Na trasie tabliczki co 1 km,
bufety mniej wiecej tam gdzie mialy byc.
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Witajcie

Moja opinia. Maraton napewno lepiej zorganizowany niz w zeszlym roku. Biuro, szatnie, prysznice i masaze w jednym miejscu i nie daleko od mety. Dziekuje wolontariusza kibicom, kapelom za doping na trasie i mecie. Organizatorowi dziekuje za samochod, choc go nie wygralem ale to i tak jest super nagroda dla przecietnego maratonczyka. Zeby nie bylo ze tylo kadze. Nie podoba mi sie profil trasy. Oganizator powinien zwrocic uwage ze nie ma przyrostu konczacych maraton takiego duzego jak na innych biegach. Niestety trasa jest najtrudniejsza za wszystkich glownych maratonow. Profil trasy jest bardzo wymagajacy szczegolnie po 32 km.

Pozdrawiam T
Ps rekord zyciowy poprawilem o 4 min :-)
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Awatar użytkownika
czesuaf
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:43:21
Życiówka w maratonie: 03:37:59 netto

Nieprzeczytany post

To był dopiero mój drugi maraton więc za dużo porównania nie mam ale sądzę, że wszytko było bardzo sprawnie zorganizowane.
Trasa generalnie przyjemna. Jeden drobny mankament to był moment na moście Lecha. Doskonale rozumiem, że nie było innej opcji i zupełnie nie wchodziło w grę zamknięcie mostu ale biec obok samochodów i autobusów w spalinach to jednak nie jest frajda.
Podbieg na Serbskiej zdecydowanie za bardzo demonizowany. Również moje obawy dot. pogody okazały się wygórowane- wydaję mi się, że ciężko o bardziej sprzyjające warunki. Ciepło, bez słońca, bez deszczu i minimalny wiatr.
Co do indywidualnego celu <4:00 to udało się ze sporą nawiązką. Ostateczny czas 3:38. Bez "ścian" czy kryzysów. Pewnie powinienem był ambitniej powalczyć może nawet o 3:30. To na wiosnę jednak :D

Podziękowania dla organizatorów za piwko na mecie!
MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52

Nieprzeczytany post

czesuaf pisze:To był dopiero mój drugi maraton więc za dużo porównania nie mam ale sądzę, że wszytko było bardzo sprawnie zorganizowane.
Trasa generalnie przyjemna. Jeden drobny mankament to był moment na moście Lecha. Doskonale rozumiem, że nie było innej opcji i zupełnie nie wchodziło w grę zamknięcie mostu ale biec obok samochodów i autobusów w spalinach to jednak nie jest frajda.
Podbieg na Serbskiej zdecydowanie za bardzo demonizowany. Również moje obawy dot. pogody okazały się wygórowane- wydaję mi się, że ciężko o bardziej sprzyjające warunki. Ciepło, bez słońca, bez deszczu i minimalny wiatr.
Co do indywidualnego celu <4:00 to udało się ze sporą nawiązką. Ostateczny czas 3:38. Bez "ścian" czy kryzysów. Pewnie powinienem był ambitniej powalczyć może nawet o 3:30. To na wiosnę jednak :D

Podziękowania dla organizatorów za piwko na mecie!

Gratulacje! Pisałem już wcześniej, że Twój plan był dla mnie zbyt asekuracyjny :) Mnie wyszło 4:02 i też myślę, że mogłem biec ostrzej. Ale ponieważ był to mój debiut, nie chciałem przegiąć ;) No i skurcze na ostatnich 7 km były dla mnie niespodzianką - nie pamiętam, kiedy ostatnio (przed maratonem) złapałby mnie skurcz podczas biegania... Uważam, że maraton był bardzo fajnie zorganizowany.

Czy jest ktoś, kto biegł również w Warszawie i mógłby przeprowadzić subiektywna analizę dwóch tras? Pewnie w Warszawie pobiegnę swój drugi maraton :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ