Prędkość marszu
- awozni1
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Chciałem się was zapytać, czy wiecie z jaką średnią prędkością chodzi człowiek tzn. np. ile średnio kilometrów się zrobi w ciągu 1h marszu?
[i]"biegnąc patrz przed siebie"[/i]
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
z tego co pamietam to okolo 5km spacerkiem na pewno... ale w marszu? nie wiem, bo to zalezy od czlowieka w duzej mierze + terenu
Gdzies czytalam ze 20 min na mile jest srednia predkoscia...ale.......
Gdzies czytalam ze 20 min na mile jest srednia predkoscia...ale.......
-
- Zaprawiony W Bojach
chód i bieg niejedno ma imię:
Robert Korzeniowski 4min/km
niejeden biegacz 7min/km
niejeden turysta gorski 6min/km
Mialem pewnego kolege, ktory przechwalal sie, ze jak "wrzuci 7-kę" (marsz 7 min/km) to nas wszystkich odsadzi. Ale po godzinie marszu 9min/km wymiękł i niedlugo potem odpadl z rajdu.
Robert Korzeniowski 4min/km
niejeden biegacz 7min/km
niejeden turysta gorski 6min/km
Mialem pewnego kolege, ktory przechwalal sie, ze jak "wrzuci 7-kę" (marsz 7 min/km) to nas wszystkich odsadzi. Ale po godzinie marszu 9min/km wymiękł i niedlugo potem odpadl z rajdu.
ENTRE.PL Team
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
No chyba z tym 6min/km to trochę PAweł przesadziłeś? a poza tym turyści górscy lubią mocno chodzić w górach, a tam lepiej w ogóle średniej nie obliczać...
- krzycho
- Zaprawiony W Bojach
Czy chodzi o Salomon Trophy w Kotlinie K.?Mialem pewnego kolege, ktory przechwalal sie, ze jak "wrzuci 7-kę" (marsz 7 min/km) to nas wszystkich odsadzi. Ale po godzinie marszu 9min/km wymiękł i niedlugo potem odpadl z rajdu.
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
k
- THEsiu
- Wyga
- Kontakt:
awozni1
Mozna to sprawdzic samemu. Od czego jest fizyka
Mozna wlaczyc stoper i przejsc sobie np. dystans 1 km dowolnym tempem. Zalozmy ze zajelo to 8 min czyli 480 sekund. Dystans to 1000m. No i mamy wzor V=s/t . (V- predkosc, s- droga, t- czas) Czyli
V=1000m/480s
V=2.083333333 (okolo 2.1 m/s)
V=2.1m/s
Teraz mozna sobie zamienic m/s na km/h. Robimy tak:
V=2.1 x 3600/1000 (zera nam sie skroca)
V=2.1 x 36/10
V=75,6/10
V=7,56 km/h
No i tak mozna sobie samemu liczyc czas, predkosc lub droge majac odowiednie dane.
Ja tak czasem kombinuje :
Mozna to sprawdzic samemu. Od czego jest fizyka

Mozna wlaczyc stoper i przejsc sobie np. dystans 1 km dowolnym tempem. Zalozmy ze zajelo to 8 min czyli 480 sekund. Dystans to 1000m. No i mamy wzor V=s/t . (V- predkosc, s- droga, t- czas) Czyli
V=1000m/480s
V=2.083333333 (okolo 2.1 m/s)
V=2.1m/s
Teraz mozna sobie zamienic m/s na km/h. Robimy tak:
V=2.1 x 3600/1000 (zera nam sie skroca)
V=2.1 x 36/10
V=75,6/10
V=7,56 km/h
No i tak mozna sobie samemu liczyc czas, predkosc lub droge majac odowiednie dane.

From that day on, if I was ever going somewhere I was running!
[url]http://www.gump.prv.pl/[/url] - [b]Forrest Gump[/b] - serdecznie zapraszam!
[url]http://www.gump.prv.pl/[/url] - [b]Forrest Gump[/b] - serdecznie zapraszam!
- raner
- Zaprawiony W Bojach
oj maszerować mozna w róznym tempie
mysle ze dobry marsz to w ciagu godziny 7km
mysle ze dobry marsz to w ciagu godziny 7km
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b] gg310854
- Jarro
- Stary Wyga
Średnio 5 km/h. Zwłaszcza jeżeli chcemy pomaszerować trochę dłużej, mamy jakiś plecaczek etc... A tak generalnie to zgadzam się z tymi, ktorzy mówią : to zależy od ....
Jarro
-
- Zaprawiony W Bojach
Krzycho, skąd ty wiesz o wszystkim?Quote: from krzycho on 11:09 am on Aug. 22, 2003Czy chodzi o Salomon Trophy w Kotlinie K.?Mialem pewnego kolege, ktory przechwalal sie, ze jak "wrzuci 7-kę" (marsz 7 min/km) to nas wszystkich odsadzi. Ale po godzinie marszu 9min/km wymiękł i niedlugo potem odpadl z rajdu.
(Edited by PAwel at 2:40 pm on Aug. 23, 2003)
ENTRE.PL Team
-
- Zaprawiony W Bojach
Ours, ja serio. Kiedyś zchodziłem z Pięciu Stawów i wyprzedza mnie gość. Na nogach ma takie siedmiokilowe buciory (nie mylić z "siedmiomilowe") i sadzi takie kroki, że mi odcvhodzi. Zawziąłem się i przyspieszam za nim, ale na nic odsadza mnie, więc zacząłem za nim biec i dopiero wtedy go dogoniłem. 

ENTRE.PL Team
-
- Stary Wyga
> z jaką średnią prędkością chodzi człowiek tzn. np.
> ile średnio kilometrów się zrobi w ciągu 1h marszu?
Tak sie sklada, ze ostatnio to mierzylem. Wybralem sie na dlugi, szybki marsz w urozmaiconym, ale raczej plaskim terenie (uzupelnienie treningu biegowego). Od samego poczatku szedlem szybko, stopniowo coraz szybciej, az mniej wiecej w polowie zalozonej trasy przyspieszylem na maksa i szedlem na granicy przejscia w trucht. W takim tempie przebylem 45 min, po czym stopniowo zwalnialem do szybkiego marszu. Ostatnie 10 min dla schlodzenia zwyklym tempem spacerowym. Cala trasa zajela mi rowno 2 godz i 1 min. Wsiadlem potem zaraz na rower i przejechalem ja dla zmierzenia odleglosci. Wyszlo 12,8 km, co daje srednia predkosc marszu 6,4 km/h. I to bylo jak dla mnie szybko, spacerujacych ludzi wyprzedzalem zdecydowanie, tetno mialem w okolicach 98/sek. Dla porownania te sama trase zrobilem rowerem (gorskim) w 26 min.
> ile średnio kilometrów się zrobi w ciągu 1h marszu?
Tak sie sklada, ze ostatnio to mierzylem. Wybralem sie na dlugi, szybki marsz w urozmaiconym, ale raczej plaskim terenie (uzupelnienie treningu biegowego). Od samego poczatku szedlem szybko, stopniowo coraz szybciej, az mniej wiecej w polowie zalozonej trasy przyspieszylem na maksa i szedlem na granicy przejscia w trucht. W takim tempie przebylem 45 min, po czym stopniowo zwalnialem do szybkiego marszu. Ostatnie 10 min dla schlodzenia zwyklym tempem spacerowym. Cala trasa zajela mi rowno 2 godz i 1 min. Wsiadlem potem zaraz na rower i przejechalem ja dla zmierzenia odleglosci. Wyszlo 12,8 km, co daje srednia predkosc marszu 6,4 km/h. I to bylo jak dla mnie szybko, spacerujacych ludzi wyprzedzalem zdecydowanie, tetno mialem w okolicach 98/sek. Dla porownania te sama trase zrobilem rowerem (gorskim) w 26 min.
kamil