kasza_manna pisze:Hej, czy na jogę chodzisz,czy korzystasz z jakiś filmikow na YT? Ile czasu poświęcasz na jogę?
Kiedy próbowałam, ale tej statycznej/klasycznej. Mam wrażenie, że jednak trafiłam na kiepska joginke i jakoś nie pokochałam jogi.
Chodzę na zajęcia a jak nie chce mi się podjechać do zaprzyjaźnionego studio to korzystam z aplikacji o której kiedyś wspominał również sochers i kilku innych forumowiczów - KeepYoga. Bardzo fajna, mogę polecić.
I tak, to jaki jest instruktor na zajęciach ma spore znaczenie dla wrażeń jakie ma się z zajęć.
![:taktak:](./images/smilies/taktak.gif)
Niektórzy prowadzą bardziej uduchowione zajęcia i pojawiają się nawet elementy typu śpiewanie mantr, inni podchodzą do tematu bardziej stricte sportowo, to samo tyczy się korygowania ćwiczących - niektórzy to robią, inni robią wrażenie jakby przede wszystkim sami chcieli poćwiczyć.
![:bleble:](./images/smilies/bleble.gif)
Nie zrażaj się, daj szansę tego typu zajęciom.
Ile czasu poświęcam na jogę jako taką - 1 lub 2 treningi w tygodniu. Mam 3 dni wolne od biegów i ćwiczę wtedy jogę lub pilates. Ostatnimi czasy coraz częściej słyszę że dla typowego mobility większy sens ma wzmacnianie mięśni niż rozciąganie ich (i często leczenie delikatnych kontuzji powinno opierać się na wzmacnianiu a nie rozciąganiu adekwatnych grup mięśni), więc skupiam się raczej na pilatesie.
Miłego dnia!