Aparaty cyfrowe

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Robię zdjęcia i czasem mam ochotę powtórzyć wyczyn z 2000 roku kiedy na trasę półmaratonu  po nowym moście łączącym Danie ze Szwecją zabrałam sprawdzonego (starszego) OLYMPUS'a. Zdjęcia wyszły fajne. Od 15 km skupiłam sie na bieganiu i przestałam zatrzymywać się by robić zdjęcia. Przez ostatnie dwa km myślałam tylko o tym że aparat waży chyba już z 10 kg i z każdym krokiem ten ciężar rośnie.
Idealnym rozwiązaniem byłby mały i lekki aparat cyfrowy, nieskomplikowany, ale nie taki znów bardzo prosty i słaby.  
Użytkowników proszę o poradę na co zwrócic uwagę przy wybieraniu aparatu (cyfrowego)?
PKO
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja się nie znam, zle Fredzio ma aparatów cyfrowych chyba z tuzin, w tym takie małe do biegania idealne. Jak zobaczy temat to sie pewnie odezwie.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zaraz się wypowiem. ;)
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zanim Fredek odpowie, pooglądajmy sobie coś, do tego można założyć obudowę wodoszczelną, idealne na maraton, super cienkie lekkie idobra jakość, Fredzio popraw mnie jak cos mylę

Obrazek
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Robienie zdjęć w biegu jesttrudne.
Musisz sie zdecydować czy chcesz mieć dobre zdjęcia czy mały aparat.
Bardzo trudno jest o aparat mały i z dobra optyka.
Im mniejszy - tym słabsza optyka.
Wydaje mi się, ze w tym momencie takie kryteria spełnia tylko Pentax Optio S.

http://www.dpreview.com/reviews/PentaxO ... hand01.jpg

Są inne małe aparaty - malutkie, słuzące tez ewentualnie jako kamera komputerowa, np: Mustek i inne - ale to się nie nadaja do robienia przyzwoitych zdjęć.
Jest Sony DSC U20 - malutki (5,27 cm na 3 na 2) ale zdjęcia robi takie sobie - słaba optyka.
Ostatnie zdjęcia z SBBP w tym i zeszłym tygodniu sa takim robione - oczywiście jeszcze skompresowane do załadowania na stronę więc tym bardziej nie wygladaj a dobrze.
http://www.sony.com.pl/main/shop/catalo ... prod210004

Są inne dobre aparaty Sony - z dobrą optyką ale troche większe. Wejdż na sytronę sony.pl na przykład.

Są znakomite (jak na taka wielkość i cenę - z matrycą 2Mb mozna u nas kupić za jakieś 1400 zł - ten na zdjęciu jes akurat z matryca 3,2 Mb) Canony z rodziny Digital IXUS lub Digital Elph - dobre zdjęcia, małe aparaty.
http://www.dpreview.com/reviews/CanonSD ... hand02.jpg

Na co zwrócić uwagę? Żeby był z matrycą przynajmniej 2 M pixele  - mniej to za słabo a więcej - nie wiadomo po co - chyba, zę chcesz robić duże wydruki na papierze foto - to wtedy oczywiścieim wi ecej tym lepiej. Do komputera  2 M wystarcza znakomicie.
Jakie zasilanie - czy tylko na specjalny akumulator czy na zwyczajne AA i takiez akumulatorki też (paluszki).
Jaka karta pamięci - jeśli Sony - to starsze modele moga wykorzystywać tylko wczesniejsze wersje kart Sony (memory Stock) do 128 M - to ogranicza liczbę zdjęć.
Czy jest Optyczny Zooom?

Jest jeszcze sporo parametrów - wejdź na www.cnet.com lub www.dpreview.com i prejrzyj może - na allegro.pl możesz sprawdzic orientacyjne ceny jakie u nas na niektóre z tych aparatów są.
Jak będę mógł pomóc to pytaj się.

(Edited by FREDZIO at 4:25 pm on July 1, 2003)
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za odzew, dopisuje sie teraz, bo dopiero wróciłam z błyskawicznej podróży do stolicy.
Z aparatem biegłam, ale nie robiłam zdjęć w biegu. Wiekszość była zrobiona przy malutkiej prędkości i z zatrzymaniem co wykorzystywali inni posiadacze aparatów i prosili o zrobienie im zdjęć i dzięki czemu ja mam kilka na trasie :)
Po namyśle uściślam pytania do Fredzia:
1. Który typ pamięci zmieści najwięcej?
2. Której firmy aparat jest najprostszy w obsłudze, przyjazny dla każdego?
Mam kilka typów, ale i tak do decyzji zakupu muszę dojrzeć (tzn. zebrać dużo informacji, przeczytać i przemyśleć).
Znam miejsce z dobrymi cenami z filią blisko od Szczecina. http://www.ny-camera.net/index2.htm
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Runforfun - zdradziłes się :) - jesteś drugim po mnie gadżeciarzem na Forum znanym tu także pod innym Nickiem, którego nie ujawnię - niech każdy zada sobie pytanie - kto oprócz mnie jest poważnym gadżeciarzem - kto nie odpuści dyskusji o żadnym nowoczesnym gadżecie ale jednocześnie pojawia sie na forum dosyć rzadko. Ot, zagadka.

Ta Minolta która RunforFun zamieścił - jest niezła, choć wcale nie tak wygodnych rozmiarów - szybka jak na taki aparat, choć jakość zdjęć na pewno gorsza niż w tym Pentaxie. No - ale - wygodniejsza - obiektyw nie wystaje.

Typ pamięci - 256 Mb Smart Media zmieśni tyle samo co 256 Mb Compact Flash czy Memmory Stick - to sa dosyć szybkie pamięci i dobre. Cenowo - chyba podobne za kilobajt - nie wiem teraz nawet ile.

Wszystkie sa proste. Na pewno ta minolta jest prosta. Mnie ona zniechęca z jednego powodu - jest jakaś taka kwadratowa i wydaje mi sie niewygodna do zmieszczenia do kieszeni. I jest chyba relatywnie droga - kilka fajnych małych Sony jest sporo tańszych.

(Edited by FREDZIO at 5:07 pm on July 1, 2003)
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredzio - a nie mówi³am? ;)
Runforfun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O kurka! Tylko mnie nie zmuszajcie do założenia nowego nicka :-)))
Ale na poważnie - nie mam tej minolty, i nie kupię bo kosztuje ponad 1500zł a obudowa wodoszczelna 1200zł czyli prawie jak drugi aparat. No bo co mi po aparacie kiedy jak pada deszcz nie można swobodnie robic zdjęć? A 2700zł to gigantyczna juz kwota za takie coś.
Ale myślałem że ją Fredzio trochę wyżej ocenisz, no bo ma rozdzielczości 3,2 megapikseli, 3-krotny zoom optyczny i czas rozruchu 1,1 s. Chyba nie jestem w temacie za mocny.
[i]być kiedyś takim "biegaczem", za jakiego ma mnie mój kot.[/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Run, typowałem inaczej i nie byłem pewien... do teraz.

Ale się odkryłeś. Gdyby to zrobił bokser, to już by leżał na deskach, he, he.

Ja też choruje na zakup aparatu cyfrowego.
ENTRE.PL Team
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kupili¶my na pocz±tku czerwca Canona Power Shot S45. Matryca 4 megapiksele, trzykrotny zoom optyczny, ma du¿o róznych ciekawych funkcji, o których mo¿na poczytaæ w sieci. Waga 260 g, wymiary 112x58x42. Nie biega³am z nim, ale zdaje siê, ¿e swobodnie mie¶ci siê w tzw. "nerce". Podczas wyjazdu do Szklarskiej Porêby nawet krótkie filmy nagrywali¶my tym aparatem :)
Bardzo fajne urz±dzenie. Jego wad± jest stosunkowo wysoka cena: w róznych sklepach kosztuje od 2700-3000 pln oraz kartê pamiêci trzeba dokupiæ. Nam uda³o siê zrobiæ bardzo korzystny interes z pewnym sklepem internetowym, sprzedali nam aparat + kartê + futera³ za cenê samego aparatu.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No, ale aparat Joycat jest juz z wyższej półki.
Podstawowym ogranicznikiem jest cena.

A co do Runforfun - pewnie teraz zniknie i zamiast niego bardziej aktywny zrobi się ten ......Szwed? ......jakiś ......Petersen ??? ;)

(Edited by FREDZIO at 9:24 am on July 2, 2003)
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W NEW YORK CAMERA ten aparat kosztuje 498 euro (z podatkiem) to w zależności od kursu od 2180 do 2226. Oferta zawiera oprogramowanie, baterię, ładowarkę kartę. Torebka ok. 20-30 euro
Awatar użytkownika
PiotrPZ
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W standardzie z S45 jest karta 32 MB, a to stanowczo za mało jak jego możliwości ( największe zdjęcia -2272x1704,zajmuja około 1 MB ), dlatego własnie zamówiliśmy dodatkowa kartę 256 MB. Jak doliczysz dodatkowa kartę, to okaże się, ze zakup w NYC jest mało opłacalny. Zastanawiałem się nad zakupem od TIPa, ale udało mi sie kupić aparat od polskiego dystrybutora za podobna cenę ( wystarczy się potargować :)  ) i z polską gwarancją
Dodatkowo, polecam zakup aparatu na karty CF ( między innym canon ) - ten typ pamięci jest  jednak najtańszy.

Pozdrawiam
PiotrPZ
PiotrPZ
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nikt nie karze kupować w NYC wszystkiego. Ja do lustrzanki nie kupiłam tam np. lampy, bo znam tańsze miejsca. Torbę i filmy też kupiłam w innym miejscu. Gwarancja działa u nich, ale nie pamietam żeby jakiś aparat mi się kiedyś zepsuł, a więcej w nich było kiedyś mechaniki.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ