Bajania o Marynii

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

yacool zarzuca komuś braki w czytaniu ze zrozumieniem. Komedia :bum:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Choć buraki to warzywa, to buraczane rozmowy potrafią być też owocne.
Naszły mnie refleksje. Co to znaczy, że ktoś ma zawodnika? Dysponuje nim w 100 procentach, czy wystarczy w 50? Może wprost zarabia na nim kasę, albo tylko zaznacza w ten sposób troskę i czuje odpowiedzialność za zawodnika?
Ciekawa jest też kwestia poziomu wyniku sportowego, który ew. potwierdzałby stosowaną metodę lub teorię i kto o tym by decydował? Forumowicz, moderator, naczelny? A może bardziej liczy się efekt skali, czyli ilość zawodników, których się "ma" i którzy poprawili się wynikowo bez względu na poziom jaki reprezentują? I znowu, kto określałby kryteria oceny?
Jest jeszcze inna kwestia. Jeżeli zawodnika się nie "ma", a zawodnik robi wynik, to czy oznacza to, że teoria się nie sprawdziła?
Progres z 17:04 na 16:40 z samego ruchu nie robi wrażenia. A może robi? Nie wiem. 33:25 z samego ruchu po długiej przerwie robi wrażenie? Wszystko zależy od punktu widzenia.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Choć buraki to warzywa, to buraczane rozmowy potrafią być też owocne.
jeżeli chciałeś mnie obrazić to zrobiłeś to bardzo infantylnie. Przeczytaj moje pytanie, później swoją odpowiedź. Niby dorosły chłop a proste pytanie przerosło.
yacool pisze:Progres z 17:04 na 16:40 z samego ruchu nie robi wrażenia. A może robi? Nie wiem. 33:25 z samego ruchu po długiej przerwie robi wrażenie? Wszystko zależy od punktu widzenia.
To czy robi czy nie zależy także od czegoś takiego jak jednostka czasu (nad tym się lepiej zastanów).
Jeżeli Twój flagowy podopieczny po roku (czy tam 2, nie chce mi się sprawdzać) poprawia % wynik w granicach błędu statystycznego, to raczej wrażenia to nie robi ;)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odpowiedź była podana. Zawierała też wskazówki do przemyślenia.
Projekt sub9 jest jednym z wielu innych.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oceniając ludzką naturę w wielu aspektach, w tym również sportowych, nie sposób pominąć faktu, że wpisane jest w nią ciągłe poszukiwanie lepszych rozwiązań i dążenie do doskonałości (czasem przeradzające się obsesję). Odbywa się to często na przekór utartym standardom, na przekór opiniom dotychczasowych autorytetów, ale za to z częstym odgłosem stukających się w czoło obserwatorów i śmiechem patrzącej gawiedzi.A jednak skoczkowie, którzy byli prekursorami stylu V w skokach narciarskich wyznaczyli nowe standardy, skok wzwyż jest skakany plecami nie nożycami.
To pozostawia we mnie zawsze miejsce na refleksję i pytanie czy widzę szaleńca czy geniusza.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Daleko zaszliśmy (jak zwykle) od niewinnego pytania o ruch rąk. :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sultan,
zgoda ale da się bez dramaturgii. Inspiracją powinny być działania inżynierów z takiego Boston dynamics na przykład. Obserwując proces uczenia maszynowego można zadawać pytania dlaczego maszyna porusza się w danym momencie tak, a nie inaczej. Nie ma to jednak większego znaczenia. Podobnie jak nie ma znaczenia przejmowanie się, że robot upadł i podniósł się buraczany hejt laików.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale robot porusza sie tak jak chce człowiek.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na tym polega uczenie maszynowe, że człowiek określa warunki, ale przebieg uczenia jest niezależny.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

I tak i nie. Tzn człowiek musi wiedzieć jakie są "stopnie swobody" a z tym mamy często problem.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no, za głęboko wchodzisz. Robot ma się uczyć sam. Ja mam pić w tym czasie piwo. Po co się martwić o detale, przejmować schodami I przeszkodami. Robot ma się uczyć bez odrywania mnie od picia. Inaczej po co mi taki robot, wokół którego muszę biegać.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie wchodzę za głęboko. Robot sam się zbudował?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może dać wskazówki innemu robotowi, żeby mu wydrukował bardziej funkcjonalną część. Istotniejsze jest jednak jak dana część lub cały mechanizm jest wykorzystywany przez robota, który jest w pełni autonomiczny, czyli korzysta z własnego doświadczenia, a nie doświadczenia człowieka.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale to człowiek podjął decyzje o humanoidalnym a jednak nie zupełnie ludzkim wyglądzie, zdecydował ile bedzie "punktów swobody" (stawów, przegubów). Zdecydował że bedzie miał zgięte w "kolanach nogi" w spoczynku itp itd.
Awatar użytkownika
jorge.martinez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:17
Życiówka w maratonie: 2:57:27

Nieprzeczytany post

To wszystko brzmi jak szarlataneria. Sorry.
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
ODPOWIEDZ