Pytanie, ma ktoś pojęcie, jak ogarnąć to (o ile w ogóle), że dystans przebiegnięty nie odpowiada temu we flow.polar?
Tzn. na samej stronie przy mapce jest tak samo jak na zegarku, rozjeżdża się w aktywnościach (
https://flow.polar.com/diary/activity/ ), np. trening o 16 12km i np. chodzenie przed, a w aktywnościach za cały dzień np. 8,7km..
Pisałem już do supportu, dostałem odpowiedź:
"Witam,
otrzymałem odpowiedź z naszego działu technicznego.
Dystans podawany w podsumowaniu dziennej aktywności nie dodaje bezpośrednio dystansu zarejestrowanego w ramach treningu, ponieważ są one liczone w odmienny sposób.
Dystans podczas treningu wyliczany jest na podstawie zapisów odbiornika GPS i jest to dokładny sposób pomiaru. Natomiast dystans w podsumowaniu dziennej aktywności jest szacunkowym przeliczeniem liczby kroków na pokonany dystans (z kolei liczba kroków, obliczana jest na podstawie ruchów nadgarstka użytkownika). W związku z tym szacunkowy dystans dziennej aktywności może być teoretycznie mniejszy niż ten pokonany podczas treningu."
Jednak takie duże różnice? Czasem dochodzą do 50%... A już nie wspomnę jak dochodzi jazda na rowerze... Ale może jednak komuś się udało to jakoś obejść i ma w miarę poprawne dane? Potrzebuję dość dokładnego pomiaru dystansu (charytatywna akcja), a na tym tracę dość sporo :/ Używam też do chodzenia apki w telefonie mierzącej dystans, ale średnio ona działa i trochę męczące się robi, więc postanowiłem poszukać podpowiedzi tutaj
Polar to mój pierwszy tego typu zegarek, może w innych jest tak samo i to po prostu już tak jest?