Sikor - komentarze
Moderator: infernal
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Sikor, zastanawia mnie jedna rzecz... Jak duża różnica w czasie na rowerze byłaby między takim rowerem jak Twój, a powiedzmy zwykłą szosą podobnej klasy.
Opona, jest normalna, to duże czarne to część koła a nie opony, dysk czy jak to się nazywa.
Opona, jest normalna, to duże czarne to część koła a nie opony, dysk czy jak to się nazywa.
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Parę do parunastu minut Same koła z takim stożkiem ładnie dodają (dysk to pełne koło).
Sikor - ładna ta Orbea, mój Tarmac przy niej to jak brzydkie kaczątko :D
Sikor - ładna ta Orbea, mój Tarmac przy niej to jak brzydkie kaczątko :D
- beata
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ale kosmiczna maszyna. "Krzyże" mnie bolą od samego patrzenia .
To niech asfalty niosą!
To niech asfalty niosą!
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Opony nie sa gignatycznempruchni pisze:Co dają takie gigantyczne opony? Że się wygląda jak na motorze żużlowym?
Przod 23mm, tyl 25.
Po prostu felgi sa wysokie, a ze wszystko czarne, to sie zlewa
Tutaj logo na felgach odbija sie we flashu i widac to lepiej:
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Miedzy szosowka, a typowym rowerem tri, to nawet przy tych samych kolach roznica jest duza.Skoor pisze:Sikor, zastanawia mnie jedna rzecz... Jak duża różnica w czasie na rowerze byłaby między takim rowerem jak Twój, a powiedzmy zwykłą szosą podobnej klasy.
Zupelnie inne opory powietrza.
Zobacz jak sie "zwija" Kinle na rowerze w pozycji aero i porownaj z rowerzysta na szosowce, ktory pcha przed soba mase powietrza.
Ale zdarza sie, ze i w tri startuja na szosowkach. Ale to tylko na bardzo gorzystych wyscigach.
To sa po prostu woskie felgi aero.Opona, jest normalna, to duże czarne to część koła a nie opony, dysk czy jak to się nazywa.
Dysk, to takie pelne kolo, bez widocznych szprych, np. takie:
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No przeskok na dysk z tylu jest podobno najwiekszyLogadin pisze:Parę do parunastu minut Same koła z takim stożkiem ładnie dodają (dysk to pełne koło).
Moze kiedys....
Dziekuje w jej imieniuSikor - ładna ta Orbea, mój Tarmac przy niej to jak brzydkie kaczątko :D
Nic to specjalnego, dosc podstawowy model, ale calkiem fotogeniczna sie zrobila na nowych kolach
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A niepotrzebnie! Dobrze ustawiony rower tri, szczegolnie pod dlugi dystans jest IMO wygodniejszy niz typowa szosowka czy MTB.beata pisze:Ale kosmiczna maszyna. "Krzyże" mnie bolą od samego patrzenia .
I musi byc, bo w koncu chodzi o to, zeby z pozycji aero wychodzic tylko wtedy kiedy to konieczne.
DziekowacTo niech asfalty niosą!
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Jednak by zysk z dysku był spory to jednak trzeba srogo już pedałować. Dodatkowo zależy jak powieje Przy śr. 35km/h ja bym dysku nie założył, więcje bym stracił pewnie na walce z podmuchami niż tego co mi dysk da. Ale jakbym potrafił trzymać 40km/h to już inna bajka
Ale takie 88mm to fakt sam bym chciał mieć jednak jak widzę 2k za jedno koło to jakoś ze mnie to ciśnienie schodzi :D
Ale takie 88mm to fakt sam bym chciał mieć jednak jak widzę 2k za jedno koło to jakoś ze mnie to ciśnienie schodzi :D
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Dysk sobie można wypożyczyć. Ale jak Logadin pisze, trzeba mocno i bardzo dobrze technicznie jeździć by się na to pisać. Mój kolega, mocny kolarz sobie pożyczył na 1/2 IM i szału nie było a naprawdę chciałbym jeździć tak jak on.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przy mniejszych predkosciach tez sie oplaca. A z tylu powiewow prawie nie czuc (nie mowie o bardzo silnych wiatrach ofc).Logadin pisze:Jednak by zysk z dysku był spory to jednak trzeba srogo już pedałować. Dodatkowo zależy jak powieje Przy śr. 35km/h ja bym dysku nie założył, więcje bym stracił pewnie na walce z podmuchami niż tego co mi dysk da. Ale jakbym potrafił trzymać 40km/h to już inna bajka
Przod to inna bajka...
Polecam kola z serii Aeron (*) od naszych z Ron Wheels:Ale takie 88mm to fakt sam bym chciał mieć jednak jak widzę 2k za jedno koło to jakoś ze mnie to ciśnienie schodzi :D
https://ronwheels.com/pl/36-aeron
(*) no chyba, ze hamulce nie lykaja obreczy o szerokosci 25mmm, wtedy kola z innej serii (np. Effect).
Co jakis czas sa promocje: ja na Swieta zalapalem sie na -15%.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:51
- Życiówka w maratonie: 2:51
Już powyżej 35kmh koła stożki zaczynają się opłacać. Zamiana zwykłych alu na stożki 45mm daje niecałe 2kmh. Dysk i smigło (tylko kilka płaskich szprych) z przodu to kolejny 1kmh. Im szybciej tym większy zysk.
https://youtu.be/VHsLMCTkFso
https://youtu.be/VHsLMCTkFso
IM 9:40
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
1/2IM 4:31
1/4IM 2:05
Ol 02:07:26
Ultra 6h 70km
M 2:48
HM 1:18
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Robert, gratulacje
Zawsze masz jakieś przygody
Musisz rower wcześniej dobrze sprawdzać, bo kiedyś się wyłożysz w najmniej spodziewanym momencie
Zawsze masz jakieś przygody
Musisz rower wcześniej dobrze sprawdzać, bo kiedyś się wyłożysz w najmniej spodziewanym momencie
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Heh, dziekikeiw pisze:Robert, gratulacje
Zawsze mozna liczyc na dobre slowo od Ciebie, nawet jezeli niezasluzone
W sumie, jak tak teraz mysle, to chyba byly to raczej takie spokojniejsze zawodyZawsze masz jakieś przygody
Kuchnia, sprawdzilem. Z ta przezutka, to musialo cos w transporcie zadzialac.Musisz rower wcześniej dobrze sprawdzać, bo kiedyś się wyłożysz w najmniej spodziewanym momencie
A tam, przed check inem nie ma nawet mozliwosci sie 200m przejechac.
Ale nastepnym razem bede musial wziac na to poprawke i zarezerwowac sobie wiecej czasu na jakas mala przejazdzke
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Za bardzo samokrytyczny jesteśnawet jezeli niezasluzone
Mój Blog "Luźne wpisy"