Komentarz do artykułu Zmiany w rankingu ITRA
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Zmiany w rankingu ITRA
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To bieg Marduły bedzie w rankingu ITRA ? Najwyższa pora. Ważenie to dobry pomysł.
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
To nie była średnia arytmetyczna, tylko jakiś dziwoląg, a wagi dopiero skomplikują rzecz, która powinna być IMVHO prosta i czytelna. Zasadniczo to i tak psu na budę dopóki Walmsley będzie z automatu bezrefleksyjnie częstowany maksem (~950)
-
- Zaprawiony W Bojach
twój ranking jest fajny i ma super funkcjonalności, ale komentarze masz od czapy :D
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
Miałem się nie odzywać jednak :D
Popraw przynajmniej tą średnią w artykule, bo to chyba nie jest od czapy uwaga?
Łubudubu ITRA
Popraw przynajmniej tą średnią w artykule, bo to chyba nie jest od czapy uwaga?
Łubudubu ITRA
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Średnia ważona, tak? A dewaluacja starszych wyników to przecież dobry pomysł.
-
- Zaprawiony W Bojach
no TERAZ to jest już średnia ważona.
poza tym ja naprawdę nie rozumiem Rafał tych twoich odpałów w stylu "Walmsley częstowany maksem". To sugeruje, że punkty przyznawane są arbitralnie, a przecież tak nie jest. Istnieje prosty algorytm, którego nie modyfikuje się na potrzeby danych zawodów czy zawodnika. I algorytm ten działa od ilu, 3 czy 4 lat, zanim Walmsley był modny.
masz jakieś tajne przecieki z ITRA, że zawodnikom dopisują albo kradną punkty? :D
poza tym ja naprawdę nie rozumiem Rafał tych twoich odpałów w stylu "Walmsley częstowany maksem". To sugeruje, że punkty przyznawane są arbitralnie, a przecież tak nie jest. Istnieje prosty algorytm, którego nie modyfikuje się na potrzeby danych zawodów czy zawodnika. I algorytm ten działa od ilu, 3 czy 4 lat, zanim Walmsley był modny.
masz jakieś tajne przecieki z ITRA, że zawodnikom dopisują albo kradną punkty? :D
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 35:26
- Życiówka w maratonie: 2:56:xx
Qba Krause, oto pierwszy z brzegu przykład, który przychodzi mi do głowy, gdzie przynajmniej jednemu zawodnikowi poniekąd ukradli punkty:
Cytat z artykułu "REKORDOWA WYCENA ITRA DLA BARTKA PRZEDWOJEWSKIEGO" - https://bieganie.pl/?show=1&cat=205&id=9783
"Oczywiście ITRA mogła w ogóle nie przyznać punktacji, bo na to się przez chwilę zanosiło, bo organizator nie dostarczył danych. Ale kiedy w końcu dostarczył, ITRA uznało, że jedyny sensowny sposób wyjścia z sytuacji, to obniżenie punktacji dla Lauensteina za rok 2016 do 873 punktów. I dzięki temu można było wreszcie przedstawić bieżącą punktację za bieg w 2018 roku i jest to 927 punktów."
Pozdrawiam,
Piotr
Cytat z artykułu "REKORDOWA WYCENA ITRA DLA BARTKA PRZEDWOJEWSKIEGO" - https://bieganie.pl/?show=1&cat=205&id=9783
"Oczywiście ITRA mogła w ogóle nie przyznać punktacji, bo na to się przez chwilę zanosiło, bo organizator nie dostarczył danych. Ale kiedy w końcu dostarczył, ITRA uznało, że jedyny sensowny sposób wyjścia z sytuacji, to obniżenie punktacji dla Lauensteina za rok 2016 do 873 punktów. I dzięki temu można było wreszcie przedstawić bieżącą punktację za bieg w 2018 roku i jest to 927 punktów."
Pozdrawiam,
Piotr
-
- Zaprawiony W Bojach
świetny przykład! ciekawe czy ITRA to tłumaczyło?
- LoveBeer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34.00
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
dusilem to w sobie, ale cholera chociaz raz musze napisac - z tymi rankingami do dupy tak czy siak (no offence rachwal ) - moze nie tyle z rankingami samymi w sobie, ale wycenami biegow, albo raczej wynikow z biegow. nie wiem jak to funkcjonuje do konca, ale mam wrazenie ze bierze sie tylko dystans i przewyzszenie - a czy bieg odbywa sie w sniegu po kolana czy po asfalcie to nie ma chyba znaczenia. albo moze czasem ma, czasem nie ma - jak pisalem, nie wiem, czasem mam wrazenie ze jest jakas generalna dowolnosc. jeszcze raz no offence, ale na rtm widac to chyba jeszcze bardziej niz na itra :P
ale oczywiscie calkiem na marginesie, mi osobiscie wszystkie rankingi troche powiewaja, jestem jakims buntowniczym antysystemowcem, a czym starszy tym bardziej, a teraz juz sie z tym nie kryje
ale oczywiscie calkiem na marginesie, mi osobiscie wszystkie rankingi troche powiewaja, jestem jakims buntowniczym antysystemowcem, a czym starszy tym bardziej, a teraz juz sie z tym nie kryje
-
- Zaprawiony W Bojach
rachwal niestety nie przeskoczy (póki co) mniejszej ilości danych niż ma ITRA...
Piotrek, ranking ITRA uwzględnia to wszystko w niesamowicie sprytny sposób, każdy warun, każdą modyfikację trasy, każdy niespodziewany atak niedźwiedzia na biegaczy
Piotrek, ranking ITRA uwzględnia to wszystko w niesamowicie sprytny sposób, każdy warun, każdą modyfikację trasy, każdy niespodziewany atak niedźwiedzia na biegaczy
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ranking Rachwała też to chyba uwzględnia.
-
- Zaprawiony W Bojach
a w jaki sposób dokładnie?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Cytuje z rozmowy z Rafałem:
Jeśli na trasie są ciężkie warunki np. śnieg po kolana jak na Zimowy Półmaraton Gór Stołowych 2018 (http://ratemytrail.com/results/zimowy-p ... -2018-zpgs) i z wstępnej punktacji zawodników z topu wynika, że punktów jest chyba za mało (średnia kilkudziesięciu zawodników z danego biegu i ich średnia historyczna) to można wnioskować, że warunki były trudne lub trasa jest źle oszacowana. Jeśli różnica w średniej jest większa niż 10% to zawodnicy otrzymują wyrównanie, wszyscy tyle samo. Cytuje z rozmowy z Rafałem:
Jeśli na trasie są ciężkie warunki np. śnieg po kolana jak na Zimowy Półmaraton Gór Stołowych 2018 (http://ratemytrail.com/results/zimowy-p ... -2018-zpgs) i z wstępnej punktacji zawodników z topu wynika, że punktów jest chyba za mało (średnia kilkudziesięciu zawodników z danego biegu i ich średnia historyczna) to można wnioskować, że warunki były trudne lub trasa jest źle oszacowana. Jeśli różnica w średniej jest większa niż 10% to zawodnicy otrzymują wyrównanie, wszyscy tyle samo. Cytuje z rozmowy z Rafałem:
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
To wątek o zmianach w ITRA, więc nie będę tu gadał o RMT czy innym RTM.
W sumie to nie chce mi się kontynuować dyskusji o JW bo żaden argument, nawet ten najbardziej racjonalny nie będzie wystarczająco przekonywujący dla Kuby, szczególnie kiedy traktuje się moje komentarze jako odpały i odczapy.
Może gdyby wszyscy chętni wzięli karteczkę, założenia algorytmu (gdzieś to krąży w PDFach) i postarali się obliczyć punkty JW za Lake Sonoma 50 w roku 2018. Na oko, tak z grubsza oczywiście, to mógłbym dokończyć argumentację o lenistwie francuzów (lenistwo, które osobiście obecnie rozumiem).
W sumie to nie chce mi się kontynuować dyskusji o JW bo żaden argument, nawet ten najbardziej racjonalny nie będzie wystarczająco przekonywujący dla Kuby, szczególnie kiedy traktuje się moje komentarze jako odpały i odczapy.
Może gdyby wszyscy chętni wzięli karteczkę, założenia algorytmu (gdzieś to krąży w PDFach) i postarali się obliczyć punkty JW za Lake Sonoma 50 w roku 2018. Na oko, tak z grubsza oczywiście, to mógłbym dokończyć argumentację o lenistwie francuzów (lenistwo, które osobiście obecnie rozumiem).