keiw pisze:Nawet tego nie skomentuję
![hahaha :hahaha:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![hej :hej:](./images/smilies/icon_razz.gif)
Dzięki za info, czyli jednak nie doczekam się wsp. kalibracji w tym roku a mój stary polar umiera.keiw pisze: Nawet tego nie skomentuję
Ale co mi da wyłączenie Gpsu jak tempo ze stryda będzie cały czas zawyżone bez ustawienia współczynnika? Musiałabym za każdym spojrzeniem na zegarek przeliczać sobie w pamięci jakie jest moje realne tempo. I o ile byłoby to proste odejmowanie to spoko, ale mnożenie w pamięci przez 0.98 tempa z zegarka żeby otrzymać realne tempo skomentuję tak, żeby brzydkich słów nie używać na forumkeiw pisze:Ewentualnie można wyłączyć GPS i wtedy będzie wszystko ze Stryda.
Teraz ta ostatnia aktualizacji niby sporo wnosi usprawnień pracy GPS,
.
keiw pisze:Astraroth - przy wyłączonym GPS, V-V powinien brać czyste dane ze Stryda. Nie jestem jednak tego pewien.
Po kilku testach po prostu używam nadal V800 + Stryd.
W niedzielę biegłem maraton w Krakowie z V-V i V800.
Tu nałożone ścieżki: http://www.mygpsfiles.com/app/#XsdF3TA3
Strona sama kalkuluje dystans, ale V800 ze Strydem zmierzył 42,2 a V-V z GPS zmierzył 42,21.
Widać, że ścieżka V800 jest lepsza, ale V-V spisał się bardzo dobrze.
GPS enhancements
The new Vantage firmware also delivers a number of updates that improve GPS performance. This is an important topic for us, and since the products’ release, we’ve made several updates to improve GPS performance and data accuracy, and the work continues to further enhance them. Here’s a list of the upgrades made so far:
- GNSS chip firmware updated - Improves Vantage M altitude data accuracy and reduces the probability of large altitude variations.
- AGPS data is now downloaded once a day to your Vantage (previously once a week) via the Flow app (version 4.1.2 or newer for Android and iOS) when connected to your phone which improves overall GNSS data accuracy and allows faster fix times.
- SBAS (Egnos EU & WAAS US satellites) enabled by default - Provides ground station correction data to satellites (GPS, Glonass and SBAS) which improves overall GNSS data accuracy.