Nigdy nie pobiegniesz na trasie o takim profilu czasu, który byś pobiegł na płaskiej trasie. Ty byłeś gotowy na 20 minut, ale po płaskim. Także jeśli zacząłeś za szybko jak na teren (a pewnie tak było) to te 21 minut i tak dobry wynik i wcale bym się ich ne wstydził.
Pierwsze 300 metrów miałem 3:36 a później trzymałem się 4:05 a na zbiegach 3:50 . Ale na tych dużych wzniesieniach miałem 4:30 a na samej górze 4:54 później na zbiegach przyspieszałem wydłużonym krokiem .
Chcę wprowadzić mała zmianę w moich treningach jak już wcześniej wspominałem biegam zawsze 3 biegi między 12-14 km w tempie 5:40 OWB1 60-70% Hrmax i po tych trzech biegach biegam interwały 5x1km . A gdyby tak zamiast tych trzech biegów w zakresie OWB1 jeden z nich robić w tempie 5:00 min/km 70-85% hrmax
- Czy taki mocniejszy trening na 10-12 km w tempie 5:00 70-85% hrmax to dobry pomysł ?
- Czy te dwa mocniejsze treningi interwały+WB2 i dwa spokojne treningi OWB1 to dobra pętla treningowa ?
Dodam jeszcze że nigdy 10 km nie robiłem szybciej niż 54 minuty na treningu ani po za treningiem