dylemat w wyborze: garmin vivoactive 3 vs huawei watch gt

erazel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
śledzę forum od dawna, jednak dopiero dziś zmuszony byłem do założenia tematu.
Szukam zegarka sportowego, amatorskie treningi głównie bieganie, siłownia oraz wielogodzinne trekkingi górskie. Więc najważniejsze aby miał dobry gps
(nie gubił zasięgu w lesie lub na szczytach) oraz względnie dobry pulsometr. Zdaję sobie sprawę, że dokładniejsza byłaby opaska piersiowa, jednak jestem w stanie
przymknąć oko na kilku procentowe przekłamania na rzecz wygody.
Od kilku miesięcy byłem już zdecydowany na garmina 235, jednak doszedł kolejny czynnik jakim jest względny wygląd owego zegarka. Lubię przywiązywać się do rzeczy
i chciałbym owy zegarek sportowy nosić również na codzień, czasem nawet do koszuli.

Nie potrzebuje żadnych funkcji smart, aczkolwiek nie będzie to wada jeśli będą dodatki w postaci powiadomień itp.
Obowiązkowo okrągła tarcza.
Tak więc w oko wpadły mi 2 modele, zbierające całkiem przychylne recenzje.

Garmin vivoactive 3 oraz huawei watch gt. Chciałem coś typowo sportowego jak suunto, polar lub garmin i jak ognia unikałem chińskich wynalazków, lecz ten huawei na papierze i internetowych testach robi furorę (14 dni na baterii!)

zapomniałem dopisać, że zegarek będzie używany z systemem iOS, mile widziana byłaby więc aplikacja do monitorowania wyników na bierząco/ w trasie.

W obecnej sytuacji prawie wszystko przemawia za huawei (2x dłuższe działanie na baterii, lepszy ekran i wygląd, niższa cena)
Do wejścia w chiński ekosystem powstrzymuje mnie tylko jego hermetyczność, brak możliwości eksportowania wyników na zewnętrzne platformy jak endomondo.

możecie coś doradzić ? czy dokładność gps będzie porównywalna? Mogę mieć obydwa zegarki nowe w kwocie ok 700 pln. Rozumiem, że w tej cenie nic lepszego nie dostanę?
PKO
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Weź tylko pod uwagę, że zarejestrowanych treningów przez Huawei nigdzie nie wrzucisz, jesteś skazany na ich ekosystem, poczytaj sobie ten wątek:
https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=40&t=58620

Edit:
Doczytałem, że wiesz o tym.
Szczerze, to ja bym sobie tego Watch Gt odpuścił. Na pewno Garmin da ci większa swobodę.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
erazel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

byłem wczoraj w sklepie elektronicznym i udało mi się organoleptycznie porównać zegarki. Z samych wrażeń wizualnych i "dotykowych" garmin przy huawei wygląda
jak chińska zabawka (wiem, paradoks), jest plastikowy i trochę tandetny. Huawei wydaje się być zrobiony bardzo solidnie, jakość materiałów, przynajmniej na pierwszy rzut oka nieporównywalna, na korzyść huawei. Mówię oczywiście tylko o kwestii budowy, bo oprogramowanie garmin ma pewnie lepsze.

Duży mindfuck w głowie!

Czy ktoś używa zegarków huawei z iphone? w jakiej aplikacji przechowywane są dane? nie ma problemów w działaniu takiego duetu, bo jest zegarek dedykowany raczej do androidowców?
Awatar użytkownika
spens
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pamiętaj że garmin to zegarek sportowy z funkcjami smartwatch, a huawei to smartwatch z funkcjami sportowymi. Sam musisz wiedzieć czy bardziej potrzebujesz zegarka sportowego czy smartwatch. Ja brałbym garmina, bo huawei to nie zegarek sportowy.
Facebook / Endomondo / Garmin Connect

PB:
5k - 20:43 (parkrun Rumia, Rumi 02.2018)
10k - 41:48 (Bieg Urodzinowy, Gdynia 02.2018)
HM - 1:38:26 (Onico Gdynia Półmaraton, Gdynia 03.2017)
M - 3:39:35 (40. Maraton Warszawski, Warszawa 09.2018)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli bardzo zależy ci na smartwatch to pomyśl nad Samsungiem. Tu możesz eksportować .gpx.
Jeśli chcesz bardziej skupić się na trenowaniu, to szukaj sprzętu wśród zegarków sportowych.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
erazel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

z tym huawei to jest taka sytuacja, że pomimo wyglądu, dużego wyświetlacza i powszechnej opinii jest to zegarek nastawiony bardziej na sport niż na smart,
sam fakt ograniczonych funkcji powiadomień, braku możliwości instalowania zewnętrznych aplikacji o czymś świadczy.

Ale mniejsza o to, właśnie dziś dokonałem wyboru i wróciłem do domu z nowym garminem VA3. Na pierwszy rzut oka fajny sprzęt, trochę mało czytelny i nie tak bardzo responsywny ekranik, jak mógłbym się tego spodziewać (spoty reklamowe są chyba mocno podkoloryzowane), ale to chyba najmniej istotna jego funkcja więc marudził nie będę. Platforma garmin connect na duży plus. Dopiero jutro będę mógł go przetestować w polowych warunkach. Dzięki za porady.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ