Polar Vantage M - dyskusja

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@marcin.brynda - jest wyjaśnienie Polara co do podobnych sytuacji:
https://support.polar.com/en/updates/po ... -24th-2019
We’ve received several reports related to poor GPS performance during last weekend. The root cause of the problem was that A-GPS information provided by the GPS chip manufacturer was mistakenly missing status information of one satellite that was under maintenance. The A-GPS data included a satellite which was under maintenance from March 22nd to 24th, and the incorrect GPS positioning information was a result of the watch attempting to use the defective satellite.

The maintenance break of the satellite is now over, and the system is operating normally. However, we recommend that you sync your watch using FlowSync, which will update the latest A-GPS information onto your Vantage.
Dane A-GPS miały sprawę ułatwiać, ale jak widać, mogą też szkodzić.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale jakoś garminowi działało wszystko, a tez agps ładuje przed każdym treningiem.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeden satelita był w obsłudze. Być może nie był on w danych A-GPS Garmina.
Rozumiem, że masz jakąś teorię spiskową? :-)

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a po co teorie spiskowe, polara sam się ciągnie za włosy na dno :-)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@cichy70:
... that A-GPS information provided by the GPS chip manufacturer
W Garminie masz inny chipset GPS, więc akurat ta sprawa nie dotyczyła twojego sprzętu, gdybyś posiadał coś z nowej serii Garmin Marq, który jest chyba na tym samym chipsecie GPS od Sony, to możliwe, że problem byłby wspólny.

Dodatkowo dodam, że mój stary V800 zdecydowanie lepiej rysuje tracka od o wiele droższego Fenix 5x+ :oczko:
Oczywiście uczciwie przyznaję, że rozkłada też na łopatki serię Vantage :lalala:
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak Ci się wydaje że lepiej rysuje [FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY] a. oze I masz rację, tyle że odkąd biegam że strydem co mnie ślad za GPS
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli do sprzętu za ~3.500 zł dokładamy ~1.000 zł i możemy się śladem GPS nie przejmować :bum:

OK, nie ma co ciągnąć tego wątku. Żaden sprzęt nie jest idealny a każdy z nas ma możliwość wyboru i dostosowania produktów do swoich potrzeb i swojej kieszeni :taktak:
Mój Blog "Luźne wpisy"

szymar
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45

Nieprzeczytany post

Cześć
od jakiegoś czasu obserwuję swojego VM i mam coraz większe wątpliwości odnośnie gps. Co prawda o ile ślad i odległość z grubsza są ok to wskazania tempa chwilowego nie są najlepsze. Jestem dość doświadczonym biegaczem i z grubsza czuję jak biegnę i wiem, że nie ma co zbytnio przejmować się tempem chwilowym ale jak biegnę spokojnie a tempo potrafi co kilkanaście metrów strzelić na poziomie 1-1,5min na plus lub minus to momentami tracę orientację.
Pisałem o tym do SK ale dostałem odpowiedź żeby aktualizować a-gps i odczekać chwilę przed rozpoczęciem biegu. Tak zrobiłem wczoraj i efekt był żaden:
https://flow.polar.com/training/analysis/3344549588
zobaczcie wykres tempa chwilowego. Wiem, że lepszym wskaźnikiem jest tempo średnie z odcinka ale wciąż z sentymentem wspominam mojego m400, który owszem też potrafił strzelić tempem jak było np dużo drzew w parku czy w lesie ale VM potrafi szaleć na otwartej przestrzeni nawet (nie mówiąc już o tym, że jak drzewo albo blok (nawet 4 piętrowy) jest obok trasy to tempo potrafi polecieć do 7min/km).
Szczerze mówiąc to zaczyna chodzić mi po głowie sprzedanie VM i powrót do lezącego w szafce m400. Bateria jest świetna, pomiar z nadgarstka wygodny, ale biegowo mam wrażenie, że stary zegarek był jakiś lepszy.
Biegacz, kolarz, "kulturysta", sportowy świr
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

szymar pisze:Cześć
Wiem, że lepszym wskaźnikiem jest tempo średnie z odcinka ale wciąż z sentymentem wspominam mojego m400, który owszem też potrafił strzelić tempem jak było np dużo drzew w parku czy w lesie ale VM potrafi szaleć na otwartej przestrzeni nawet (nie mówiąc już o tym, że jak drzewo albo blok (nawet 4 piętrowy) jest obok trasy to tempo potrafi polecieć do 7min/km).
Szczerze mówiąc to zaczyna chodzić mi po głowie sprzedanie VM i powrót do lezącego w szafce m400. Bateria jest świetna, pomiar z nadgarstka wygodny, ale biegowo mam wrażenie, że stary zegarek był jakiś lepszy.
Szymar, mam takie same odczucie, w poniedziałek zapomniałem na trening VM, ale na szczęście w plecaku miałem jakimś szczęśliwym trafem M400 i po treningu również miałem wrażenie, że jednak M400 to jeden z najlepszych zegarków jaki się udał.

Poużywam jeszcze VM, ale jeśli dalej będą takie cuda jak np właśnie ze skokami tempa chwilowego, to przesiądę się na M400 lub zakupię M430 :)
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcin.brynda pisze:
szymar pisze: Szczerze mówiąc to zaczyna chodzić mi po głowie sprzedanie VM i powrót do lezącego w szafce m400. Bateria jest świetna, pomiar z nadgarstka wygodny, ale biegowo mam wrażenie, że stary zegarek był jakiś lepszy.
Szymar, mam takie same odczucie, w poniedziałek zapomniałem na trening VM, ale na szczęście w plecaku miałem jakimś szczęśliwym trafem M400 i po treningu również miałem wrażenie, że jednak M400 to jeden z najlepszych zegarków jaki się udał.

Poużywam jeszcze VM, ale jeśli dalej będą takie cuda jak np właśnie ze skokami tempa chwilowego, to przesiądę się na M400 lub zakupię M430 :)
Ja mam M430 i od czasu jak weszły te nowe Polary, coś złego zaczęło dziać się z platformą. Powoli zaczynam przyglądać się Garminom.
Pasiu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37,22

Nieprzeczytany post

marcin.brynda pisze: Poużywam jeszcze VM, ale jeśli dalej będą takie cuda jak np właśnie ze skokami tempa chwilowego, to przesiądę się na M400 lub zakupię M430 :)
W m430 się nie pchaj, potrafi pokazać totalne głupoty. Sam mam m400 a żona m430 i widząc jak działa to szczerze bym się nie zamienił.
Myślałem o VM może VV ale jak czytam jak te cuda działają to chyba jednak trzeba będzie zdradzić Polara :ech:
"Kto w młodości głupim nie był, ten na starość nie zmądrzeje"
marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktoś korzysta z V-M na Windows 7? Mam taki problem, że od jakiegoś czasu nie działa synchronizacja przez kabel. Nie widzi zegarka. Miałem podobny przypadek po zakupie, ale problem rozwiązał się przy aktualizacji Windowsa. Dodam, że system mam oryginalny Widnows 7 (wiem, wiem - stary system, ale i laptop z 2011 nie do zajechania). Co do uszkodzenia zegarka to raczej nic z nim nie jest fizycznie, ponieważ dbam o taki sprzęt.

Może jakieś dodatki trzeba zainstalować o których nie wiem?

Pomocy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Apke Flow masz w wersji 3?
Może ją przeinstaluj. Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że musiał jakieś biblioteki od Microsoft doinstalować.
Jestem na telefonie i teraz nie mogę tego odszukać.

Mój Blog "Luźne wpisy"

marcin.brynda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Apke Flow masz w wersji 3?
Może ją przeinstaluj. Ktoś gdzieś kiedyś pisał, że musiał jakieś biblioteki od Microsoft doinstalować.
Jestem na telefonie i teraz nie mogę tego odszukać.
Apkę mam aktualną najnowszą. Dodam też, że Polar M400 bez problemu synchronizuje. Pożyczyłem również dla pewności od znajomych M430 i V800 i również bez problemu działa wszystko jak należy. Może problemu trzeba szukać w kablu? Choć też mało prawdopodobne, aby był niesprawny ponieważ ładuje bardzo dobrze z komputera.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pisałem o programie Flow na Windows.
Wersja 2.xx nie działa z Vantage.
Zapytaj mailowo Sport Konsulting.

Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ