nie mam polara tylko sigmę pc 14- katowice... mnie
ucałuje
![uśmiech :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
podczas konfiguracji tego urządzenia podaje się:
wagę - mam 95kg,
płec - wpisałem M -
![oczko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
współczynnik wysilku -
mam 00055 Cycling, average: 11 miles in 1 hour
wcześniej uzywalem wspołczynnika
00061 Jogging, relaxed: 2 miles in 30 minutes
ale mialem jeszcze większe wartości
nie znam niestety algorytmu wg ktorego jest liczona ostateczna wartość ale z pewnościa dużo tu ma do czynienia tętno... - tak sądzę z doświadczenia - mam to urządzenie parę miesięcy...
jeśli chodzi o porównanie wartości podawanych przez móg gadżet i gadżed joy to w sumie mi się zgadza
1. jestem prawie 2x cięższy
2. biegłem prawie o połowę dłużej 1,5 czasu biegu joy
czyli 725 x 95/53 x 1,5 (joy - godzine ja 1,5 godziny)
z tego wychodzii... - 1949 kcal - czyli byc moze sigma pokazuje nawet za mało... (współczynnik)
mogę się jednak mylić..
szczerze powiedziawszy podawałem parę razy na forum spalane w trakcie moich treningow kalorie i czekalem az ktos sie zdziwi albo powie ze te sigmy sa do...
dochodzę jeszcze do jednego wniosku - jezeli wytrenuje (i joy też) swoje serducho na tyle ze w trakcie SBBP bedziemy miec tetno na poziomie 130 - czyli mniej wiecej jak Fredzio to nasze gadżety bedą pokazywać pewnie o wiele niższe wartości
bedzie to moglo oznaczac 2 rzeczy:
1. ze tak naprawde teraz mamy wartosci zawyzone i realnie sa to wartosci o wiele nizsze - tj u fredzia
2. ze w zaleznosci od wytrenowania osoby biegajace spalaja mniej lub wiecej kcal - ze wzgledu np na ekonomie ruchow i na wydajnosc procesow metabolicznych zachodzacych w organizmie...
kto wie niech powie
pozdrawiam
Lukasz
(Edited by grubcio at 12:13 pm on Nov. 26, 2002)