Testosteron a bieganie

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
mateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hey!! Plec meska!! Ostatnio na stronie o kulturystyce przeczytalem pewna informacja ze "podczas cwiczen kulturystycznych obserwuje sie wzrozst testosteronu u osobnikow cwiczacych a tym samym szybszy rozwoj organizmu (np. nastolatka to ja :P) . Czy jest to prawda i czy ma sie to ogolnie do sportu (w tym tez bieganiu), czy to pic na wode???? Jesli to prawda to co na to wasze zony/dziewczyny :P :P
m@teusz
[b]"Bieganie uber alles"[/b] GG 1921370
PKO
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from mateusz on 9:45 am on May 17, 2003
przeczytalem pewna informacja ze "podczas cwiczen kulturystycznych obserwuje sie wzrozst testosteronu u osobnikow cwiczacych a tym samym szybszy rozwoj organizmu
pewnie głównie z racji tego, że go dodatkowo biorą:)

(Edited by foma at 11:54 am on May 17, 2003)
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

to prawda, dlatego np. ciezarowcy tak ukladaja trening w ciagu dnia aby utrzymac jak najwyzszy, naturalny poziom testosteronu.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
mateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a jak to sie ma do biegania??? Czy tez przez odpowiedni trening mozna osiagnac wzrost testosteronu?
m@teusz
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz jak zaczniesz łesieć to znak,że ci się podniósł poziom testosteronu :)
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mateusz
W takim razie dlaczego miałby być wyzszy u kulturystów a np u kogoś kto pracuje łopatą , kilofem czy piłą ręczną cały dzien miałby nie być .Wychodząc z założenia, że to wysiłek fizyczny stymuluje produkcję testosteronu. Chyba że kulturyści ćwiczą jakiś specjalny mięsień po którym im wzrasta testosteron. :) Jeżeli chodzisz na kulturystykę to daj znać nam wszystkim, który to mięsień trzeba ćwiczyć i powiedz jak to jest u kobiet.

(Edited by foma at 10:52 am on May 18, 2003)
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mateusz postaram się trochę zamotać ci w głowie.
Rozumiem ,że chcesz podwyższyć sobie poziom testosteronu aby przyspieszyc rozwój organizmu (dojrzewanie). Tylko czy jesteś świadom, że możesz w ten sposób urosnąć niższy niż bez tego przyspieszenia? Po prostu faza intensywnego wzrostu ogranizmu kończy się wraz z zakończeniem tego okresu dojrzewania. Więc im szybciej tego dokonasz tym krócej bedziesz intensywnie rósł. Czy warto?
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
mateusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pit - dzieki na rade ale nie o to mi chodzi, narazie niezle sie rozwijam wiec na sile nie mam niczego zamiaru robic. moje pytanie bylo teoretyczne tu macie ponizej fragment tej strony:

ĆWICZENIA I TESTOSTERON

Inne badania wykazały z kolei, że ćwiczenia działają pobudzająco na wytwarzane testosteronu, hormonu odpowiedzialnego za rozwój męskich cech płciowych i wzrost mięśni. Chociaż testosteron może mieć wpływ na tempo zrastania się nasad kości długich, jego podwyższony poziom, będący wynikiem ćwiczeń, nie może przyczynić się do powstrzymywania wzrostu. Są powody, by wierzyć, że naturalne podniesienie się poziomu testosteronu przyspiesza proces rośnięcia, tak samo jak przyspiesza zrastanie się nasad kości długich. Przyspieszenie wzrostu jest zatem proporcjonalne do stopnia wapnienia nasadowego. Ostateczny efekt, jeśli chodzi o wysokość ciała, w zasadzie nie zmienia się. Różnica polega na tym, że ćwiczenia na ogół skracają okres osiągania ostatecznej wysokości ciała i masy mięśni. W okresie dojrzewania dzieci uprawiające ćwiczenia siłowe rosną szybciej, są silniejsze, rozwijają. mięśnie szybciej niż ich rówieśnicy. Niekwestionowana zaleta treningu kulturystycznego dla dzieci i młodzieży jest taka, że stanowi on sport dla wszystkich. Każdy, bez względu na swą silę, może ćwiczyć dostosowując obciążenia do własnych potrzeb i możliwości. Trening przynosi pozytywne skutki wychowawcze: dziecko dostrzega walory dyscypliny, zdrowia i sprawności fizycznej, nabiera szacunku do samego siebie.

Przeczytajcie i ocencie  
m@teusz
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda pieknie tylko ze to piszę ktos kto jest zainteresowany jak rozumiem nakłonieniem do korzystania z siłowni. No i może ma rację a może nie ma i nie sposób tego sprawdzić obiektywnie.
Ogólnie myślę, że bez przeginania to siłownia nie zaszkodzi a tym testosteronem to sobie nie ma co zawracać głowy. No a głowne pytanie czy bieganie działa tak samo to juz całkiem pozostaje bez odpowiedzi.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chcialbym walnac gafy, ale czy przypadkiem w "Praktycznym poradniku biegacza" nie znajdywalo sie stwierdzenie, iz bieganie obniza poziom testosteronu?

kledzik
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Krotkotrwaly wysilek zwieksza stezenie testosteronu we krwi. Jest ono proporcjonalne do obciazenia wysilkowego. Przycyna jego jest wzrost wydzielania, spadek eliminacji oraz w pewnym stopniu hemokoncentracja. W czasie dlugotrwalego wysilku stwierdzono zarowno wzrost, spadek jak tez stale stezenie testosteronu we krwi. Charakterystyczne, ze po dlugotrwalym wysilku stezenie testosteronu najczesciej obniza sie i stan ten moze trwac nawet kilka dni. Maksymalny i supramaksymalny wysilek powoduje wzrost stezenia testosteronu. Pojawia sie on dopiero po zakonczeniu wysilku i jest zwykle krotkotrwaly. Istnieje zgodnosc pogladow, ze wysilki silowe zwiekszaja stezenie testosteronu we krwi. Zarowno wielkosc, jak tez czas twania wzrostu zalezy od szeregu czynnikow, jak intensywnosc wysilku, obiazenie czy tez masa zaangazowanych miesni. Zmiany te sa podobne u obu plci, z tym ze u kobiet sa mniej zaznaczone. Nalezu tu jednakze zaznaczyc, ze isteniaj zaledwie pojedyncze prace o wplywie wysilku na stezenie testosteronu u kobiet. Trening wytrzymalosciowy zmiejsza wysilkowy wzrost stezenia testosteronu w krwi. Istnieje zgodnosc dnych, ze trening zmniejsza spoczynkowe stezenie testosteronu we krwi (o 25 do 75%).
Fizjologiczne podstawy wysilku fizycznego. pod redakcja Jana Gorskiego, 2001.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mi wszystko jedno bo 5 lat trenowałem sprint i teraz 5 lat długie ale już w genach mam taki temperament ,że testosteron mnie rozwala tzn cały czas jestem na najwyższych obrotach... a dodatkowy testosteron chyba by spowodował ,że bym biegał po ścianach...
Fakt w tej książce jest napisane,ze w długich testosteron się obniża ale jest tez napisane że sportowcy to najlepsi kochankowie..... :)
Ja wiem jedno... mnie te naukowe wywody nie dotyczą bo jestem strasznym sorry za określenie "ogierem" i wynika to raczej z mentalności i genów a nie biegania długiego czy krótkiego....
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Arti on 9:54 am on May 19, 2003
jestem strasznym ... "ogierem" i wynika to raczej z mentalno¶ci i genów
Co za skromno¶æ, wow :jatylko:
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no a jak obrazowo wytłumaczyć zawiłość problemu? Hihihihihi ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Kiniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co się kobietom wydziela podczas wysiłku i po?
Pozdrawiam,
Kiniak (gg 5660174)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ