Od razu powiem, że nie biegam. Ćwiczę gimnastykę sportowa na poziomie podstawowym, czyli 9 latków z sekcji gimnastycznej

Do tego ćwiczenia z ciężarem własnego ciała, rower w codziennym użytkowaniu jako pojazd + wycieczki oraz od urlopu do urlopu dłuższe trekkingi wysokogórskie.
Postanowiłem jednak zapytać o radę tu, bo wydaje mi się, że w świecie biegaczy znajdę najwięcej użytkowników urządzeń do pomiaru pulsu, aktywności, odległości itd.
To jeden z najbardziej popularnych i największy chyba rynek dla tego typu urządzeń.
Mam problem z tarczycą, zdiagnozowane niedawno guzy tarczycy i rozrost prawego płata w stopniu dużym, nadczynność, krańcowo niski poziom TSH.
Generalnie zakaz ćwiczeń od zaraz, doświadczona lekarka endokrynolog-onkolog powiedziała, że jadę po krawędzi wydolności hormonalnej i widziała już przypadki kończące się zawałem.
Taka diagnoza wymaga ode mnie rezygnację z rzeczy na których mi zależy i z których mam wiele radości.
Wczoraj odwołałem kwietniowy wyjazd do Patagonii planowany od roku.
Nie mogę regularnie ćwiczyć gimnastyki na zajęciach, muszę utrzymywać poziom tętna poniżej 110.
Lekarka wykluczyła też rower, co mnie dobiło.
Postanowiłem znacząc monitorować tętno, żeby zorientować się, jakie ćwiczenia i w jakim zakresie mogę robić a jakich nie.
Potrzebuję więc waszej praktycznej wiedzy jakie urządzenia nadawałyby się do tego najlepiej. Dziękuję za wszelką pomoc.
Najchętniej wybrałbym opaskę fitness ze względu na gabaryty ale nie jestem przekonany do wartości podawanych przez nią wyników.
Z lektury w internecie wynika, ze mierzą one tętno co jakiś czas, a mnie interesuje wiarygodny pomiar permanentny, w czasie rzeczywistym.
Żeby uprościć sprawę to moje priorytety:
1. Wiarygodny pomiar tętna w czasie rzeczywistym - w czasie ćwiczeń, tętno w stanie spoczynku, pomiar kroków, snu, powiadomienia i inne bajery mnie nie interesują.
2. Alarm dźwiękowy dla przekroczonego progu tętna.
3. Stosunkowo małe gabaryty - opaska na rękę to ideał. Chciałbym móc nosić czujnik w czasie jazdy na rowerze, trekkingu ( plecak lub uprząż mogą kolidować z pasem na klatkę piersiową) i ćwiczeń w domu.
4. Stabilność działania
5. Możliwość analizy danych w komputerze lub smartphonie z Androidem
6. GPS jako ekstra bonus - zapisywanie śladu (góry, rower) czy funkcję nawigacyjne byłyby miłym dodatkiem
ale to już ze względu na zainteresowania - niekoniecznie, wchodzimy w inny próg cenowy.
To co mi wpadło w oko to seria Garmin vivosmart, model hr+ gps wydaje sie być ok.
Może moglibyście polecić coś z własnego doświadczenia, co spełnia te wymagania i jest pewne?
Dziękuję bardzo za pomoc i wszelkie informacje