Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1:04:40
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć,
Sam miałem V-M, po tygodniu wymieniłem na 735, a po kolejnym na 935 i jestem zadowolony.
Oczywiście V-M to nie V-V, ale na ten moment 935 jest zegarkiem dużo bardziej dopracowanym i sam chchiałem mieć możliwość wgrywania na platformę treningów nagranych za pomocą innych urządzeń (np. z licznika rowerowego, z ergowioseł) czego na ten moment platforma flow nie oferuje.
Duzą przewagą 935 jest dla mnie to, że ma komunikację ANT+ i BT, w rowerze mam miernik mocy który po BT łącze z telefonem robiąc treningi z TrainerRoad a po ANT+ z zegarkiem, mają Polara miałbym BT zajęte i musiałbym wybrać jedno urządzenie, nie jest to jakiś mega argument ale zawsze dodatkowa rzecz która cieszy. Garmin ma też running dynamics jesli korzystarz z ich paska i pomiar mocy na tej podstawie (w przypadku 935, fenixa 5), może nie jest to aż tak rzetelne jak stryd ale DCRainmaker robił porównanie (https://www.dcrainmaker.com/2017/12/gar ... -good.html) i pisał, że tak naprawdę każdy z pomiarów nie jest w 100% poprawny a tu bez kupowania stryda mamy od razu pomiar mocy w cenie.
Jedna przewaga V-V to nagrywanie pulsu z czujnika optycznego w czasie pływania, chociaż dla mnie pomiar optyczny jest tak nierzetelny, że i tak zawsze używam paska a do garmina można też dokupić pasek do pływania jakbyś potrzebował.
Zastanów się czy V-V ma coś w specyfikacji czego by ci brakowało w 935?
Sam miałem V-M, po tygodniu wymieniłem na 735, a po kolejnym na 935 i jestem zadowolony.
Oczywiście V-M to nie V-V, ale na ten moment 935 jest zegarkiem dużo bardziej dopracowanym i sam chchiałem mieć możliwość wgrywania na platformę treningów nagranych za pomocą innych urządzeń (np. z licznika rowerowego, z ergowioseł) czego na ten moment platforma flow nie oferuje.
Duzą przewagą 935 jest dla mnie to, że ma komunikację ANT+ i BT, w rowerze mam miernik mocy który po BT łącze z telefonem robiąc treningi z TrainerRoad a po ANT+ z zegarkiem, mają Polara miałbym BT zajęte i musiałbym wybrać jedno urządzenie, nie jest to jakiś mega argument ale zawsze dodatkowa rzecz która cieszy. Garmin ma też running dynamics jesli korzystarz z ich paska i pomiar mocy na tej podstawie (w przypadku 935, fenixa 5), może nie jest to aż tak rzetelne jak stryd ale DCRainmaker robił porównanie (https://www.dcrainmaker.com/2017/12/gar ... -good.html) i pisał, że tak naprawdę każdy z pomiarów nie jest w 100% poprawny a tu bez kupowania stryda mamy od razu pomiar mocy w cenie.
Jedna przewaga V-V to nagrywanie pulsu z czujnika optycznego w czasie pływania, chociaż dla mnie pomiar optyczny jest tak nierzetelny, że i tak zawsze używam paska a do garmina można też dokupić pasek do pływania jakbyś potrzebował.
Ostatnio zmieniony 06 mar 2019, 09:55 przez skraburski, łącznie zmieniany 1 raz.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ja akurat trochę zakupów robiłem w x-kom i jak na razie się nie naciąłem.
Dodatkowo są oni oficjalnym sklepem Polara.
Trzeba było porobić fotki i pisać reklamację lub po prostu zrobić zwrot.
Robiąc recenzję DC Rainmaker zamieścił też tabelkę, w której jest porównanie funkcji V-V i też 935:
https://www.dcrainmaker.com/2018/12/pol ... eview.html
Dodatkowo są oni oficjalnym sklepem Polara.
Trzeba było porobić fotki i pisać reklamację lub po prostu zrobić zwrot.
Robiąc recenzję DC Rainmaker zamieścił też tabelkę, w której jest porównanie funkcji V-V i też 935:
https://www.dcrainmaker.com/2018/12/pol ... eview.html
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
skraburski pisze:Cześć,
Czyli dobrze rozumiem, że nie mógłbym w V-V jednocześnie połączyć pasa do pomiaru tętna i Stryda?
Jeżeli chodzi o liczbę funkcji, to nie wiem czy ktoś ma więcej niż Garmin
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 1:04:40
Tak, ale z tego co mi wiadomo to kazdy zegarek jako odbiornik moze odbierac dane z kilku czujnikow, zarowno polar, garmin jak i suunto.
Natomiast czujniki BT pozwalaja podlaczyc tylko jeden odbiornik (poza polarem H10 ktory ma dwa nadajniki BT) a czujniki ANT+ pozwalaja podlaczyc kilka odbiornikow.
Natomiast czujniki BT pozwalaja podlaczyc tylko jeden odbiornik (poza polarem H10 ktory ma dwa nadajniki BT) a czujniki ANT+ pozwalaja podlaczyc kilka odbiornikow.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:30
W zwykłych czujnikach ANT+ to nawet ciężko mówić o jakimś połączeniu, bo one po prostu nadają broadcastem i nie interesuje ich czy odbiera to 1 odbiornik czy 150, a parowanie polega na zapamiętaniu jakiegoś tam ID wysyłanego przez urządzenie w odbiorniku (żeby wiedział który pasek ma monitorować jeżeli w pobliżu jest więcej takich samych). Co ciekawe to ID w przypadkach niektórych urządzeń ANT+, np. pasków Garmina, jest losowo generowane i zmienia się jak się wyjmie baterię np. na pół godziny.
40+ na karku
Strava
Strava
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Bez problemu połączysz Stryda i pas. W tym wątku już o tym pisałem kilka razy.koneho pisze: Czyli dobrze rozumiem, że nie mógłbym w V-V jednocześnie połączyć pasa do pomiaru tętna i Stryda?
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Rozgrzewający Się
Sam się biję z myślami czy nie wymienić na nowy egzemplarz i zostawić V-V (jestem po rozmowie ze sklepem). Chociaż powiem, że opcja Garmin FR935 również kusi, tymbardziej że się wydaje solidnym wołem roboczym na lata. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Napisz PM do kolegi djhonda - zapewne podpowie ci coś więcej.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 45:15
Jesli chodzi o 935 vs Polar V-V to moje zdanie znacie. W skrocie: Polar jest atrakcyjniejszy wizualnie (po prostu ladniejszy zegarek do noszenia na codzien), wszystko jest zintegrowane ladnie wokol tetna, Polar Flow jest b fajny (ale pewnie GC vs Flow to kwestia gustu i wlasnych preferencji), natomiast cala reszta jest lepsza w garminie, w tym kluczowe dla mnie elementy jak dokladnosc GPS, bateria, czy ogolnie pojeta niezawodnosc. Ja zostalem przy 935 i nie zaluje. Zagladam do tego watku czesto i widze dzieki staraniom kolegi keiw, ze Polar caly czas nie uporal sie z GPSem. Jesli chodzi o baterie to moge sobie tylko wyobrazic, ze po wprowadzeniu notyfikacji z telefonu wypada jeszcze slabiej niz wtedy kiedy ja testowalem zegarek w zeszlym roku.
Ale, ale... co do 935 to jego nastepca jest na horyzoncie, takze warto poczekac kilka tygodni. Po pierwsze, bo byc moze bedzie lepszym zegarkiem a jesli to Cie nie interesuje (bo np bedzie drogi jako nowosc) to na pewno po wyjsciu 945 (czy jak on sie bedzie nazywal) cena 935 jeszcze spadnie.
Pzdr
Ale, ale... co do 935 to jego nastepca jest na horyzoncie, takze warto poczekac kilka tygodni. Po pierwsze, bo byc moze bedzie lepszym zegarkiem a jesli to Cie nie interesuje (bo np bedzie drogi jako nowosc) to na pewno po wyjsciu 945 (czy jak on sie bedzie nazywal) cena 935 jeszcze spadnie.
Pzdr
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
jak były użytkownik 935 powiem Ci tak: nie zastanawiaj sie nawet sekundy tylko leć po garmina.koneho pisze:Sam się biję z myślami czy nie wymienić na nowy egzemplarz i zostawić V-V (jestem po rozmowie ze sklepem). Chociaż powiem, że opcja Garmin FR935 również kusi, tymbardziej że się wydaje solidnym wołem roboczym na lata. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:44
Witam
To i ja się dołączę bo mam podobny dylemat. Chciałem V-V kupić ale wypadła mi pod koniec roku kontuzja i się i teraz to już coraz bardziej wątpię. Poczekam jeszcze chwilę z zakupem na nowości Garmina, bo jeszcze nie biegam, ale mam pytanie czy jest jakaś możliwość eksportu całej historii treningów z Flow do np. GC?
To i ja się dołączę bo mam podobny dylemat. Chciałem V-V kupić ale wypadła mi pod koniec roku kontuzja i się i teraz to już coraz bardziej wątpię. Poczekam jeszcze chwilę z zakupem na nowości Garmina, bo jeszcze nie biegam, ale mam pytanie czy jest jakaś możliwość eksportu całej historii treningów z Flow do np. GC?
mój blog - viewtopic.php?f=27&t=57879
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
komentarze - viewtopic.php?f=28&t=57878
PB
5k - 20:41 - 15.06.2024 (parkrun)
10k - 43:42 - 11.11.2023
półmaraton - 1:38:43 - 01.09.2024
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję za opinie, to utwierdza mnie w przekonaniu, że należy go oddać. Mimo tego, że bardzo podoba mi się wizualnie. Chyba najbardziej w tej klasie na rynku. Do tego stopnia byłem na niego zdecydowany, że zaraz po zamówienia zamówiłem sobie 4 kolorystyczne paski na wymianę ... i szkło ochronne. Z tego co piszesz wynika, że warto poczekać, bo nawet jeżeli nie zdecyduję się na nowego Garmina to 935 pewnie będzie trochę tańszy ...djhonda pisze:Jesli chodzi o 935 vs Polar V-V to moje zdanie znacie. W skrocie: Polar jest atrakcyjniejszy wizualnie (po prostu ladniejszy zegarek do noszenia na codzien), wszystko jest zintegrowane ladnie wokol tetna, Polar Flow jest b fajny (ale pewnie GC vs Flow to kwestia gustu i wlasnych preferencji), natomiast cala reszta jest lepsza w garminie, w tym kluczowe dla mnie elementy jak dokladnosc GPS, bateria, czy ogolnie pojeta niezawodnosc. Ja zostalem przy 935 i nie zaluje. Zagladam do tego watku czesto i widze dzieki staraniom kolegi keiw, ze Polar caly czas nie uporal sie z GPSem. Jesli chodzi o baterie to moge sobie tylko wyobrazic, ze po wprowadzeniu notyfikacji z telefonu wypada jeszcze slabiej niz wtedy kiedy ja testowalem zegarek w zeszlym roku.
Pzdr
-
- Rozgrzewający Się
Czy mogę spytać, co zastąpiło 935 i czy jesteś ze zmiany zadowolony ?cichy70 pisze:jak były użytkownik 935 powiem Ci tak: nie zastanawiaj sie nawet sekundy tylko leć po garmina.koneho pisze:Sam się biję z myślami czy nie wymienić na nowy egzemplarz i zostawić V-V (jestem po rozmowie ze sklepem). Chociaż powiem, że opcja Garmin FR935 również kusi, tymbardziej że się wydaje solidnym wołem roboczym na lata. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
F5 plus wygrały mapy płatności i muzyka .
w międzyczasie był suunto spartan i suunto 9
ale jak polar u Ciebie odeszły w niebyt, chociaż uważam ze S9 i tak bije polara o głowę.
ps pamiętaj iż jeżeli zauważyłeś wadę w zegarku masz obowiązek niezwłocznie to zgłosić i odesłać wiec jeżeli myślisz o wymianie robiłbym to jak najprędzej
w międzyczasie był suunto spartan i suunto 9
ale jak polar u Ciebie odeszły w niebyt, chociaż uważam ze S9 i tak bije polara o głowę.
ps pamiętaj iż jeżeli zauważyłeś wadę w zegarku masz obowiązek niezwłocznie to zgłosić i odesłać wiec jeżeli myślisz o wymianie robiłbym to jak najprędzej
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
A mnie w garminie odrzuca interfejs użytkownika. Fajnie by było przetestować 935 ale kurde.... 1700 zł za plastikowy zegareczek z kolorowym interfejsem który jest kompletnie nie w moim stylu....
Obecnie biegam sobie z v800 i bardzo sobie chwalę łapanie lapów przez uderzenia w zegarek. Podzielony ekran na dwa jest mega czytelny i fajnie zapisuje ślad tempa. Na treningi bardzo mi odpowiada. Natomiast na zawody, jak będzie mi zależeć na wyniku to i tak założę suunto.
Bo suunto w połączeniu ze strydem pokazuje super fajnie tempo biegu. Pokazuje! bo zapisany ślad jest gówni....
Sport Konsulting jak jeszcze czytacie ten wątek to przekażcie wyżej że biegacze będą przeszczęśliwi jak dostaną nowe pola danych
"średnie tempo 3s" "średnie tempo 10s" "średnie tempo 30s"
ja nie wiem, czy ktoś to opatentował czy co, że nie mamy tego w zegarkach.
Obecnie biegam sobie z v800 i bardzo sobie chwalę łapanie lapów przez uderzenia w zegarek. Podzielony ekran na dwa jest mega czytelny i fajnie zapisuje ślad tempa. Na treningi bardzo mi odpowiada. Natomiast na zawody, jak będzie mi zależeć na wyniku to i tak założę suunto.
Bo suunto w połączeniu ze strydem pokazuje super fajnie tempo biegu. Pokazuje! bo zapisany ślad jest gówni....
Sport Konsulting jak jeszcze czytacie ten wątek to przekażcie wyżej że biegacze będą przeszczęśliwi jak dostaną nowe pola danych
"średnie tempo 3s" "średnie tempo 10s" "średnie tempo 30s"
ja nie wiem, czy ktoś to opatentował czy co, że nie mamy tego w zegarkach.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Fotoblog+ https://bieganie.org/