Badamy geny ?
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Który numer Polityki? Akurat w nr 1 jest bardzo dobry artykuł na ten temat, tego samego dziennikarza.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2019, 23:47 przez Svolken, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
To tu jeszcze autor mówi o tym w radio.. Choć po przeczytaniu tekstu to już pewnie nic nowego.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
To przeczytaj z nr 1. Ten sam autor. Ciekawe porównanie.
Zwłaszcza, że wątek jest o medycznych badaniach genów, i o tym jest również artykuł z nr 1 Polityki, a Ty wrzuciłeś temat testów lifestylowych, z nr 2 Polityki, który tak się ma do tematu, jak wątek o profesjonalnych butach biegowych, do którego wrzucasz temat sandałów z bazaru w Zakopanem
Zwłaszcza, że wątek jest o medycznych badaniach genów, i o tym jest również artykuł z nr 1 Polityki, a Ty wrzuciłeś temat testów lifestylowych, z nr 2 Polityki, który tak się ma do tematu, jak wątek o profesjonalnych butach biegowych, do którego wrzucasz temat sandałów z bazaru w Zakopanem
-
- Zaprawiony W Bojach
To tylko Twoje wrażenie, że ten wątek jest o testach klinicznych. Wątek zaczyna się od tego, że kolega chwali się zakupem testu za 1200 PLN w firmie Ogen, która w wywienionym przeze mnie artykule jest wymieniona jako jedna z tych "lifestylowych".
Tak więc na pewno nie ja zacząłem tu pisać nie na temat.
Tak więc na pewno nie ja zacząłem tu pisać nie na temat.
-
- Zaprawiony W Bojach
Temat jest ciekawy, więc przeczytałem teraz w całości polecany artykuł z 1. numeru Polityki. Tamten artykuł nie jest w ogóle o tym, o czym wszyscy tutaj piszemy. Nie ma w nim żadnej mowy o badaniach genomu przeprowadzanych na zasadzie: "pokaż mi twój gen, a ja ci powiem, na co zachorujesz, albo i nie zachowujesz". Ten artykuł jest o roli genetyki w leczeniu chorób nowotworowych. A konkretnie, o badaniu mutacji genetycznych komórek nowotworowych celem dobrania najskuteczniejszego leku zabijającego lub powstrzymującego te komórki przed podziałem. To nie jest o badaniu DNA jakiejkolwiek, przypadkowej komórki celem sprawdzenia, czy jest w niej taki albo inny wariant genu. Tam chodzi o badanie komórek nowotworowych, pobranych z biopsji guza.
Co nie oznacza, że inne badania genetyczne nie mają swojego zastosowania, jeśli są robione we właściwy sposób, przez kompetentnych ludzi.
Co nie oznacza, że inne badania genetyczne nie mają swojego zastosowania, jeśli są robione we właściwy sposób, przez kompetentnych ludzi.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, 18:47 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Przy okazji, przypomniała mi się pewna łamigłówka. Nazwijmy ją "Test przesiewowy na chorobę X":
W przesiewowym teście wyszedł ci pozytywny wynik na chorobę X.
Wiadomo, że test daje 5% wyników fałszywie pozytywnych (t.j. 5% wyników pozytywnych nawet wtedy, gdy choroba nie występuje).
Wiadomo, że choroba występuje u jednego promila ludzi w całej populacji (tzn. że choruje średnio 1 na 1000).
(Żeby nie komplikować, czułość testu wynosi 100%)
Pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo, że naprawdę chorujesz na chorobę X?
a) 100%
b) 95%
c)10%
d)5%
e) 2%
- beata
- Ekspert/Trener
Nie wiem, o czym "wszyscy" tutaj piszemy, wiem, że ja pisałam właśnie o tym:Kangoor5 pisze:wszyscy tutaj piszemy.
Ten artykuł jest o roli genetyki w leczeniu chorób nowotworowych.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ale i o sprawdzaniu genów pod kątem ryzyka zachorowania również pisałaś, więc pozostaje że wszyscy:
Klinicznych zastosowań genetyki nie podważam i z nimi nie dyskutuję, Nie mam wiedzy pozwalającej napisać coś nie trywialnego w tym temacie. Chętnie za to czytam i słucham ludzi, którzy wymyślają i stosują takie metody.
Pozwolę sobie jeszcze zwrócić uwagę, że pytanie w tytule wątku dotyczy komercyjnych usług sekwencjonowania genomu. Dlatego we wszystkich dotychczasowym wpisach odnoszę się głównie to tego. Dlatego tez napisałem, że artykuł z noworocznej Polityki nie daje żadnego argumentu dla zakupu takiego testu, bo jest o czymś zupełnie innym: o nowatorskich, częściowo eksperymentalnych metodach leczenia chorób nowotworowych, w Polsce stosowanych dotąd jedynie w 3 miejscach.beata pisze:Stan środowiska i inne czynniki zewnętrzne to jedno, a podatność zapisana w genach, to drugie. Wiedząc, co mamy zapisane w genach - jeśli okaże się, że jesteśmy w grupie ryzyka, można stosować profilaktykę, częściej i gruntownie się badać itp.
Albo nawet zmienić miejsce życia na mniej zanieczyszczone, czemu nie? W końcu życie mamy jedno.
Klinicznych zastosowań genetyki nie podważam i z nimi nie dyskutuję, Nie mam wiedzy pozwalającej napisać coś nie trywialnego w tym temacie. Chętnie za to czytam i słucham ludzi, którzy wymyślają i stosują takie metody.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2019, 18:48 przez Kangoor5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
Zadanie jest na zmylenie przeciwnika. Mowa jest o czułości i swoistości, a tak naprawdę pytanie jest o pozytywną wartość predykcyjną. Prawidłowa odpowiedź to 2%Kangoor5 pisze:Przy okazji, przypomniała mi się pewna łamigłówka. Nazwijmy ją "Test przesiewowy na chorobę X":W przesiewowym teście wyszedł ci pozytywny wynik na chorobę X.
Wiadomo, że test daje 5% wyników fałszywie pozytywnych (t.j. 5% wyników pozytywnych nawet wtedy, gdy choroba nie występuje).
Wiadomo, że choroba występuje u jednego promila ludzi w całej populacji (tzn. że choruje średnio 1 na 1000).
(Żeby nie komplikować, czułość testu wynosi 100%)
Pytanie: jakie jest prawdopodobieństwo, że naprawdę chorujesz na chorobę X?
a) 100%
b) 95%
c)10%
d)5%
e) 2%
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30