Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na razie wszystkie treningi robię w pomieszczeniu ale aż boję się wyjść na zewnątrz, mam nadzieje że do lata poprawia wszystko. Jak widzę na forach zagranicznych ślad GPS z pływania to przypomina mi to raczkującego V 800 tragedia po prostu. Ale w zapasie mam zawsze starego V800.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj 21.5 km po mieście i V-V spisał się idealnie. Prawie zawsze równo ze Strydem.
Tu można sobie porównać:
http://www.mygpsfiles.com/app/#SsyjRHQN
Fitness Test - niestety ale nasz V-V nie obsługuje jeszcze tego. Jest zapowiedziany, ale bez określenia terminu wprowadzenia.
O tym teście można sobie poczytać tu:
https://www.polar.com/pl/smart_coaching ... itnesstest
Jeśli jednak posiadacie H7/H10 to Fitness Test można zrobić.
Potrzebna jest aplikacja Polar Beat:
https://play.google.com/store/apps/deta ... beat&hl=pl
W niej wchodzimy w menu Ulepszenia i przewijamy na Fitness Test, tu klikamy "Szybkie rozpoczęcie".
Pas powinien być sparowany z telefonem. Zakładamy go, kładziemy się, full relaks i uruchamiamy test.
Tyle. Może komuś się przyda.
Tu można sobie porównać:
http://www.mygpsfiles.com/app/#SsyjRHQN
Fitness Test - niestety ale nasz V-V nie obsługuje jeszcze tego. Jest zapowiedziany, ale bez określenia terminu wprowadzenia.
O tym teście można sobie poczytać tu:
https://www.polar.com/pl/smart_coaching ... itnesstest
Jeśli jednak posiadacie H7/H10 to Fitness Test można zrobić.
Potrzebna jest aplikacja Polar Beat:
https://play.google.com/store/apps/deta ... beat&hl=pl
W niej wchodzimy w menu Ulepszenia i przewijamy na Fitness Test, tu klikamy "Szybkie rozpoczęcie".
Pas powinien być sparowany z telefonem. Zakładamy go, kładziemy się, full relaks i uruchamiamy test.
Tyle. Może komuś się przyda.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
U mnie po mieście jak biegam to średnio ucina 400m względem V800 na około 10km
No a miałem teraz taką niespodziankę na wigilijnym treningu , jak biegałem po lasach przytrafiło się że musiałem stanąć przy krzaczku no i włączyła się auto pauza ... a jak ruszyłem to wyłączyła się po około 6min no i ucięło trochę ponad 1km . Specjalnie nic nie ruszałem czekałem aż zacznie ponownie prowadzić zapis treningu. .
No a miałem teraz taką niespodziankę na wigilijnym treningu , jak biegałem po lasach przytrafiło się że musiałem stanąć przy krzaczku no i włączyła się auto pauza ... a jak ruszyłem to wyłączyła się po około 6min no i ucięło trochę ponad 1km . Specjalnie nic nie ruszałem czekałem aż zacznie ponownie prowadzić zapis treningu. .
-
- Wyga
Ok robiony pierwszy test.
Ponad 20km w większości w lesie i podczas padającego śniegu.
V800- 20,59km
V-V - 20,52km
Różnica więc symboliczna jak na ten dystans. Czasy poszczególnych km różnią się o 2-4 sek/km.
Także narysowana trasa nie ma jakichś większych "wpadek". Czasami V800 lepiej trzymała się leśnych duktów , ale V-V wg mnie też osiągnął dobrą jakość.
Z poprzednich treningów wiem , że V800 też potrafi czasami gdzieś lekko odpłynąć . Różnica powstała w najbardziej gęstej części lasu .
Co innego mnie denerwuje :
- w V800 korzystam z białego tła i czarnych napisów i przy biegu , kiedy było jeszcze szaro na zewnątrz to komfort odczytu danych podczas biegu jest o wiele lepszy niż z V-V. Ale to pewnie możliwe do poprawy w przyszłości
- średnia prędkość z danego km - niestety V-V potrafił na początku każdego km pokazywać tempo 20-30 sek/km za wysokie . Biegłem w miarę równym tempem ok 5:20-5:25 , a V-V potrafiło pokazywać np 4:50 lub 5:05 i powoli je obniżać. Na koniec każdego km wartości z V800 i V-V mniej więcej się zrównywały. Widać , że jest inny algorytm wyliczania śr. prędkości i te nierealne dane z V-V trochę denerwują. Ja często korzystam z tego parametru a na tą chwilę jest bezużyteczny . Wykres tempa w V-V wydaje się bardziej "poszarpany"
- ustawiłem sobie na ekranie 4 parametry - u góry dystans , na środkowych polach - śr prędkość danego km oraz średnia prędkość z całości biegu , a w dolnym polu - całkowity czas biegu. Niestety wg mnie górne pole i dolne są słabo widoczne i np. kilometraż - pełne km były większą czcionką niż metry, które cieżko było zobaczyć . Tego raczej już nie zmienią.
Do pomiaru tętna używałem dla obu zegarków pasa H10 więc wyniki są identyczne.
Komfort odczytu danych podczas biegu zdecydowania na korzyść V800.
Właściwie nie widzę czegoś do daje mi V-V i brakuje w V800.
Moc - jakoś dla mnie zbędna.
Na razie chyba V-V powędruje do szuflady i poczeka na aktualizację. Jeżeli ona nic nie poprawi to wymienię go na nowego V800.
Ponad 20km w większości w lesie i podczas padającego śniegu.
V800- 20,59km
V-V - 20,52km
Różnica więc symboliczna jak na ten dystans. Czasy poszczególnych km różnią się o 2-4 sek/km.
Także narysowana trasa nie ma jakichś większych "wpadek". Czasami V800 lepiej trzymała się leśnych duktów , ale V-V wg mnie też osiągnął dobrą jakość.
Z poprzednich treningów wiem , że V800 też potrafi czasami gdzieś lekko odpłynąć . Różnica powstała w najbardziej gęstej części lasu .
Co innego mnie denerwuje :
- w V800 korzystam z białego tła i czarnych napisów i przy biegu , kiedy było jeszcze szaro na zewnątrz to komfort odczytu danych podczas biegu jest o wiele lepszy niż z V-V. Ale to pewnie możliwe do poprawy w przyszłości
- średnia prędkość z danego km - niestety V-V potrafił na początku każdego km pokazywać tempo 20-30 sek/km za wysokie . Biegłem w miarę równym tempem ok 5:20-5:25 , a V-V potrafiło pokazywać np 4:50 lub 5:05 i powoli je obniżać. Na koniec każdego km wartości z V800 i V-V mniej więcej się zrównywały. Widać , że jest inny algorytm wyliczania śr. prędkości i te nierealne dane z V-V trochę denerwują. Ja często korzystam z tego parametru a na tą chwilę jest bezużyteczny . Wykres tempa w V-V wydaje się bardziej "poszarpany"
- ustawiłem sobie na ekranie 4 parametry - u góry dystans , na środkowych polach - śr prędkość danego km oraz średnia prędkość z całości biegu , a w dolnym polu - całkowity czas biegu. Niestety wg mnie górne pole i dolne są słabo widoczne i np. kilometraż - pełne km były większą czcionką niż metry, które cieżko było zobaczyć . Tego raczej już nie zmienią.
Do pomiaru tętna używałem dla obu zegarków pasa H10 więc wyniki są identyczne.
Komfort odczytu danych podczas biegu zdecydowania na korzyść V800.
Właściwie nie widzę czegoś do daje mi V-V i brakuje w V800.
Moc - jakoś dla mnie zbędna.
Na razie chyba V-V powędruje do szuflady i poczeka na aktualizację. Jeżeli ona nic nie poprawi to wymienię go na nowego V800.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj i dziś ~21km.
V-V spisał się bez zarzutu. Dziś prawie każdy kilometr sygnalizował równo ze Strydem.
W dzień lepiej widzę czarne napisy na jasnym tle ale nocą przy podświetleniu tarczy lepiej widzę białe napisy na czarnym tle.
Wieczorem, jak jest automatyczny lap i w podsumowaniu mamy tarczę jasną z czarnymi napisami to przy podświetleniu jest to dla mnie mniej widoczne.
Ogólnie to szkoda, że nie ma możliwości wyboru. Każdy dostosowałby to do swoich potrzeb, wzroku.
Te malutkie metry przy pełnych kilometrach to faktycznie nieporozumienie.
Zdecydowanie czytelnością tarczy w biegu wygrywa V800.
V-V spisał się bez zarzutu. Dziś prawie każdy kilometr sygnalizował równo ze Strydem.
W dzień lepiej widzę czarne napisy na jasnym tle ale nocą przy podświetleniu tarczy lepiej widzę białe napisy na czarnym tle.
Wieczorem, jak jest automatyczny lap i w podsumowaniu mamy tarczę jasną z czarnymi napisami to przy podświetleniu jest to dla mnie mniej widoczne.
Ogólnie to szkoda, że nie ma możliwości wyboru. Każdy dostosowałby to do swoich potrzeb, wzroku.
Te malutkie metry przy pełnych kilometrach to faktycznie nieporozumienie.
Zdecydowanie czytelnością tarczy w biegu wygrywa V800.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Wyga
Czy da się do V-V podłączyć na raz H10 i Stryd-a ?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Oczywiście. Zero problemów.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Wyga
A Styrd działa ok ? Bo podobno nie można go skalibrować?keiw pisze:Oczywiście. Zero problemów.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Szkoda, że nie czytasz wątku, w którym zadajesz pytania.
Pomimo, że nie ma opcji kalibracji, to Stryd działa dobrze. Biegałem już 4x zawody V-V + Stryd i zawsze pomiar dystansu prawie pokrywał się z atestem.
Pomimo, że nie ma opcji kalibracji, to Stryd działa dobrze. Biegałem już 4x zawody V-V + Stryd i zawsze pomiar dystansu prawie pokrywał się z atestem.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Ostatnio V-V ładowałem 3 dni temu.
Dziś zostało mi jeszcze 22% baterii:
Przez te 3 dni zrobiłem 5 treningów:
Jak dla mnie bateria trzyma rewelacyjnie.
Teraz ładuję, bo jutro kolejna "połówka"
Edit:
Dodam, że cały czas mam włączony całodobowy pomiar aktywności. Dwa półmaratony miały pomiar z kostki H10, pozostałe treningi to puls z nadgarstka.
Dziś zostało mi jeszcze 22% baterii:
Przez te 3 dni zrobiłem 5 treningów:
Jak dla mnie bateria trzyma rewelacyjnie.
Teraz ładuję, bo jutro kolejna "połówka"
Edit:
Dodam, że cały czas mam włączony całodobowy pomiar aktywności. Dwa półmaratony miały pomiar z kostki H10, pozostałe treningi to puls z nadgarstka.
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Keiw, rąbiesz 97 km w 3 dni? Spróbuj mi napisać na forum, że mam duże obciąża
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
@Siedlak1975 - w sumie to w 3 dni zrobiłem nawet ~120 km a w 6 dni:
Wydaje się to dużo, ale całość na dość niskiej intensywności ~70% HRmax: 130-133 bpm.
Za jakiś czas trzeba będzie to co weszło w 3 dni, zrobić w 1 dzień i to 3600 m góra i dół
Wcześniej jeszcze bieg 24 h.
Dlatego też zdecydowałem się na V-V i pod tym względem spisuje się rewelacyjnie.
Cały grudzień:
Szczęśliwego Nowego 2019 Roku
Wydaje się to dużo, ale całość na dość niskiej intensywności ~70% HRmax: 130-133 bpm.
Za jakiś czas trzeba będzie to co weszło w 3 dni, zrobić w 1 dzień i to 3600 m góra i dół
Wcześniej jeszcze bieg 24 h.
Dlatego też zdecydowałem się na V-V i pod tym względem spisuje się rewelacyjnie.
Cały grudzień:
Szczęśliwego Nowego 2019 Roku
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem czy zauważyliście, ale zapowiedziana aktualizacja 3.0 trochę przyśpieszyła i teraz Polar twierdzi, że zostanie wprowadzona w lutym:
https://www.polar.com/en/vantage/updates
https://www.polar.com/en/vantage/updates
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Dodam, że ja dziś wrzucam na luz
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Marcin_Karchut
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 55.35
Trasa niby wiodła zielonym szlakiem ale VV jakoś miał swój pomysł na nią. W sumie by mnie to nie obchodziło zbytnio ba ja biegam głównie rekreacyjnie, jednak jak mi ostatnio KOMa na Stravie nie zaliczyło bo ślad był odsunięty o kilka metrów to się zdenerwowałem. Szkoda było się zapluwać na szczycie góry
Wierzę mocno że poprawią ten GPS wiosną bo jak nie to chyba wrócę do V800. Generalnie żyję ostatnio w poczuciu nie do końca słusznie wydanych pieniędzy
Wierzę mocno że poprawią ten GPS wiosną bo jak nie to chyba wrócę do V800. Generalnie żyję ostatnio w poczuciu nie do końca słusznie wydanych pieniędzy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W życiu musi być dobrze i niedobrze. Bo jak jest tylko dobrze, to jest niedobrze.