Polar Vantage V - najlepszy obecnie Polar? ;-)

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja myślę, że nie warto. Kolega kupił tam M400. Jak mu w drugim roku padł port USB, to wysłał zegarek i czekał ponad 1,5 miesiąca aż zostanie naprawiony.
W Polsce jak wysyłasz do SK to w ciągu 3-4 dni masz sprawę załatwioną.

Jak mi nawalił V800 to go ze Szczecina wysyłałem do serwisu SK w Krakowie. Po 4 dniach miałem w domu nowiutki egzemplarz. To samo było z kostką H10.

Mamy jednak wybór i każdy musi sam rozważyć, czy i co mu się opłaca.

Myślę, że podobnie będzie ze sprzętem Garmina, tzn. z ewentualnymi perturbacjami czasowymi, bo bestcena będzie w razie reklamacji taki zegarek wysyłać do kraju, w którym zegarek zakupili.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zgadza się SK dziala sprawnie. Ale teraz porównajmy oby dwa modele. Polar z wyjątkiem długotrwałej baterii nie ma nic, bo umowmy się że te pierdoly dodatkowe typu jak trenować będą tak wiarygodne jak np runing Index w V800.
A Garmin ma płatności zegarkiem, muzykę, MAPY za 300 zł więcej. Gwarancja producenta jest rok to już coś:) drugi rok gwarancji też jest może i to potrwa ale jest... nawet jak będę musiał pobiegać 2 tyg bez zegarka to się opłaca
No może jeszcze wygląd przemawia za V :)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przecież ja nie o tym pisałem, który zegarek jest lepszy i nie o tym jest ten wątek ;-) Mogłeś mylnie zrozumieć, że nie warto Garmina :-)
Na podstawie Polara podałem przykład jak jest z gwarancją w bestcena. To nie są 2tyg a mogą być nawet 2 miesiące bez zegarka i tylko na to zwracałem uwagę. Uważam, że nie warto u nich kupować.
Co kupisz i gdzie kupisz to już zupełnie twoja sprawa.
Powodzenia i zadowolenia ze sprzętu.

Co do rabatów dla posiadaczy V800, to pisałeś maila z pytaniem do SK i nie chcieli ci udzielić?

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

peryB4
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:34

Nieprzeczytany post

Ja ma v800 i jestem z niego zadowolony i mimo obecnych wad chciałem kupić nowy sprzęt. Tak pisałem, z początku było 10% Ale chciałem poczekać jakiś czas i zobaczyć pierwsze wstępne opinie kiedy się zdecydowałem rabat był już nie aktualny i dostałem odpowiedź że na chwilę obecną nie maja upustów.
Ale to i dobrze, na dniach ogarniam gremlina A Polarowi rzycze sukcesów
moisz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

@Keiw A ruszałeś obiema rękami? Bo jak jedna była nieruchoma, mogły wystąpić błędy. :hahaha: A na serio, oprogramowanie nie jest jeszcze doskonałe, z pływaniem trzeba subtelności, bo technik pływania ilu pływaków. ;)
To co powinni dodać wreszcie to możliwość edycji dla niestandardowych ćwiczeń na nogi czy ręce. Tak jak już jest od kilku lat w garminach.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodać i poprawić to powinni jeszcze sporo :-)
Mając Stryda i H10, to w sumie nie mam co narzekać. :bum:

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Recenzja Vantage V od GadFit:
http://www.gadfit.com/polar-vantage-v-user-review/

Wideo z przeglądem menu, opcji:
https://youtu.be/-GRSZWBWQjM
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapomniałem wspomnieć o tym wcześniej.

Posiadam oba pasy H10 i H7. Oba bez problemu współpracują z V-V. Na obu również można zrobić test ortostatyczny.

Polar wspomina też o tym na swojej stronie:
https://support.polar.com/e_manuals/van ... c-test.htm
Nawet posiadacze starszego pasa H6 nie powinni mieć żadnych problemów.
Opis zmienili, bo na początku była mowa tylko o H10 :bum:

Jeszcze mała uwaga odnośnie elektrod, o której już pisałem w innym wątku.

Elektrod miękkich od H7 już nie można kupić a elektrody Pro od H10 są drogie. Oczywiście można je stosować zamiennie.
Każda z kostek działa z tymi pasami.
Ja kupiłem sobie zamienniki na Ali, które są tanie i spisują się bardzo dobrze. Są też dobrej jakości.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to kupowałem tu: https://tiny.pl/thqwf - polecam.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Sport_Konsulting
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

djhonda pisze: To co nie uspokaja to bateria. Ladowalem w piatek wieczorem, teraz jest wtorek i mam ~50%, moze ciut mniej. W miedzy czasie: 2x plywanie 45 minut, 1 x bieganie 55minut, 1 x trening silowy 45 minut, czyli jedna krotka sesja z GPSem... obstawiam, ze nie dotrwa do pelnego tygodnia. Moge sobie tylko wyobrazic, co bedzie jak wprowadza powiadomienia z telefonu (co wymaga nonstop polaczenia bluetooth), to bedzie masakra, ladowanie co 2-3 dni...

Pewnie jakims rozwiazaniem jest wylacznie ciaglego pomiaru oHR ale wtedy zdaje sie traci na dokladnosci obliczen Training Load itp...
Czas pracy zegarka Vantage V według producenta wynosi:
do 40 godzin w trybie treningowym z GPS
ok. 5 dni przy włączonym całodobowym pomiarze tętna i 1 godzinie treningu dziennie
ok. 20 dni przy pomiarze aktywności

Całodobowy pomiar tętna nie ma wpływu na działanie Training Load Pro i Recovery Pro. Aby funkcje te działały prawidłowo, użytkownik powinien regularnie wykonywać testy ortostatyczne. Całodobowy pomiar tętna pomaga dokładniej określić poziom dziennej aktywności oraz dostarcza informacji o najwyższym i najniższym tętnie.
keiw pisze:Czyli instrukcja do Vantage mija się z prawdą?
Najprawdopodobniej instrukcja zostanie zmodyfikowana. Zapis tętna działa podobnie jak dotychczas tzn. na wykresie dziennej aktywności wartość tętna oznaczana jest co 5 minut lub co 1 minutę w przypadku zwiększonej aktywności. Czujnik jest jednak aktywny cały czas i umożliwia podgląd tętna "na żywo".
keiw pisze:Ciekawe czy komuś się to uda. Jak zegarek nawiążę szyfrowane połączenie z H10 po BT, to H10 już chyba nie nadaje w Gymlink? W sumie to mało istotne, bo V-V i tak nie skorzysta z Gymlink ;-)
Udało nam się ;) Jeżeli w H10 nie wyłączy się funkcji Gymlink, wówczas sygnał na częstotliwości 5 kHz wysyłany jest cały czas.
keiw pisze: Opis zmienili, bo na początku była mowa tylko o H10 :bum:
Mowa była jedynie o H10, ponieważ obecnie tylko ten model jest w sprzedaży ;)

Jeśli chodzi o działanie GPS, to chcielibyśmy jeszcze zwrócić uwagę na fakt, iż zegarek korzysta z danych A-GPS, których aktualność wpływa na dokładność
działania modułu. Warto zatem regularnie synchronizować urządzenie z Polar Flow ;)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sport_Konsulting pisze: Jeśli chodzi o działanie GPS, to chcielibyśmy jeszcze zwrócić uwagę na fakt, iż zegarek korzysta z danych A-GPS, których aktualność wpływa na dokładność
działania modułu. Warto zatem regularnie synchronizować urządzenie z Polar Flow ;)
Trudno nie mieć aktualnych danych A-GPS, jak co kilka dni trzeba go ładować :hejhej:
Sport_Konsulting pisze: Mowa była jedynie o H10, ponieważ obecnie tylko ten model jest w sprzedaży ;)
No tak, ale posiadaczy H7 czy nawet H6 jest całkiem sporo i jakoś wcześniej nikt o tej współpracy nie wspominał :oczko:

Czekamy z niecierpliwością na nową wersję firmware.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trening z dziś. Na wykresie nałożyłem puls:
- V-V nadgarstek - zegarek schowany pod bluzą
- V800 z pasem H10

Obrazek

Jak widać Vantage spisuje się bardzo dobrze, zdarzyły się tylko małe i chwilowe "uskoki". :taktak:
Ostatnio zmieniony 28 lis 2018, 12:29 przez keiw, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo ładnie, obydwa wykresy, naprawdę.
Ale sprawdź proszę na jakichś krótkich interwałach, np 3x3 min /3 min pzrerwy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tu robiłem dwusetki i też było nieźle -> https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 18#p960718
Mój Blog "Luźne wpisy"

moisz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tętno z nadgarstka wygląda nieźle, ale "milion" diod ciągnie dużo energii, dlatego przy włączonym ciągłym pomiarze wytrzymuje tylko 5 dni, a garnek z trzema 2 tygodnie. Garminowy z kolei nie nadaje się kompletnie do pływania, ten Polara - przynajmniej dla niektórych - tak. Trzeba zdecydować co jest priorytetem, lepszy pomiar w czasie intensywnych aktywności czy ogólny czas pracy na baterii. Do monitorowania dziennej aktywności wystarczyłoby chyba mniej diod. Może Polar powinien pokombinować z oprogramowaniem, żeby nie cały czas wszystkie świeciły, a jedynie w czasie uruchomienia aktywności. Nie wiem czy w ogóle coś takiego testowali, na pewno wydłużyłoby to czas pracy na jednym ładowaniu.

Nie pamiętam czy o tym już było - da się ładować w czasie rejestrowania aktywności?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Da się uprawiać aktywność w czasie ładowania.
Przy zasilaniu z "gniazdka" utrudnione może być np. bieganie :bum:
Co do ilości diod, to też tak uważam. Dobrym przykładem jest tu Polar A360 z dwoma diodami, który lepiej mierzy puls niż Vantage z dziewięcioma.

Test był już -> https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... 44#p959844
Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ