Komentarz do artykułu Ile punktów ITRA otrzyma Bartek? Zwycięstwo i rekord trasy Bartka Przedwojewskiego w OTTER African Trail Run
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Podniecam się bo być może byłaby to pierwsza oficjalna okazja przynajmniej taką której ja wiem gdzie można byłoby pokazać jakieś błędy obliczeń I byłoby to jakoś na świecie zauważone, przecież to nie chodzi o to że szukam jakiegoś potwierdzenia że Bartek jest najlepszym biegaczem na świecie no bo pewnie raczej nie jest, chociaż tego mu życzę .
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
Spoko, bo już myślałem, że "polska miszczem polski"... ;P
Obliczenia raczej są dobre, algorytm w sensie... wszystko rozbija się o dane wejściowe. Takich Piekieł Czantorii to tam jest na pęczki, po tym widać (IMVHO), że nie do końca zależy im na rzetelności tych wyników tylko bardziej na szybkiej $.
Obliczenia raczej są dobre, algorytm w sensie... wszystko rozbija się o dane wejściowe. Takich Piekieł Czantorii to tam jest na pęczki, po tym widać (IMVHO), że nie do końca zależy im na rzetelności tych wyników tylko bardziej na szybkiej $.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Raz wysłałem pytanie do ITRA skąd biorą dane do wyceny biegu, bo rozjazd między danymi z ich strony, a tymi ze strony organizatora jest konkretny. Odpowiedzieli, że na podstawie tracka dostarczonego przez organizatora. Jeśli w to wierzyć, to wychodzi na to, że organizatorzy udostępniają różne tracki uczestnikom biegów, a inne ITRA.
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
Też się o to pytałem kiedyś i też tak odpisali.
Oczywiście wątpię, że org ma specjalny "zły" track dla ITRY, a jedynie ITRA po zaczytaniu tego tracka ustala te dane tak, a nie inaczej (ta ich maszynka), a org albo nie wnika (macha ręką bo nie wie jakie to ważne), albo nie może nic z tym zrobić...
Oczywiście wątpię, że org ma specjalny "zły" track dla ITRY, a jedynie ITRA po zaczytaniu tego tracka ustala te dane tak, a nie inaczej (ta ich maszynka), a org albo nie wnika (macha ręką bo nie wie jakie to ważne), albo nie może nic z tym zrobić...
-
- Dyskutant
Najdziwniejsze jest to, że ten sam bieg w różnych latach ma wielkie różnice. Ja ich pytałem na przykładzie Beskidzkiego Topora - w 2017 przewyższenia 3375m, w 2018 wyszło im 2800m. Trasa była zmieniona na krótkim odcinku, ale bez przesady.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Bo raz jest z punktu A do punktu B a raz z B do A.
-
- Zaprawiony W Bojach
pozdrawiam wszystkich tropicieli sensacji, ale sytuacja jest chyba dość prozaiczna.
po pierwsze, absurdem byłoby oczekiwać jakiejś wielkiej weryfikacja tracka przez ITRA - w jaki sposób? mają wysyłać gościa żeby się przebiegł i sprawdził? c'mon... za rzetelnego tracka odpowiada organizator i nikt inny.
dane w postaci tracka GPS są importowane do jakiegoś programu, który je interpretuje. stąd w jednym programie będą inne właściwości trasy (głównie chodzi o przewyższenia) niż w trace de trail, bo to z tego serwisu korzysta ITRA.
Dobra praktyką organizatora - jeśli uznajemy za wartość zgodność danych na linii -organizator - zawodnik - ITRA - byłoby podawanie wartości przewyższenia uzyskanych z serwisu trace de trail właśnie.
teraz jeszcze a propos: "warunki były korzystne" , "pogoda była kiepska" itd. - to są wszystko pojedyncze opinie, tzw. dowody anegdotyczne, które stają się podstawa do domysłów i podważania wyników ITRA, Tymczasem przypominam, że kwestie różnych warunków na danej trasie są świetnie załatwiane przez współczynnik "coefficient", który porównuje algebraiczną średnią PI późniejszych finiszerów na starcie z wynikiem punktowym wyliczonym na zawodach i wylicza współczynnik, o który jest modyfikowany pierwotny wynik punktowy, w rezultacie otrzymujemy uczciwy wynik punktowy.
po pierwsze, absurdem byłoby oczekiwać jakiejś wielkiej weryfikacja tracka przez ITRA - w jaki sposób? mają wysyłać gościa żeby się przebiegł i sprawdził? c'mon... za rzetelnego tracka odpowiada organizator i nikt inny.
dane w postaci tracka GPS są importowane do jakiegoś programu, który je interpretuje. stąd w jednym programie będą inne właściwości trasy (głównie chodzi o przewyższenia) niż w trace de trail, bo to z tego serwisu korzysta ITRA.
Dobra praktyką organizatora - jeśli uznajemy za wartość zgodność danych na linii -organizator - zawodnik - ITRA - byłoby podawanie wartości przewyższenia uzyskanych z serwisu trace de trail właśnie.
teraz jeszcze a propos: "warunki były korzystne" , "pogoda była kiepska" itd. - to są wszystko pojedyncze opinie, tzw. dowody anegdotyczne, które stają się podstawa do domysłów i podważania wyników ITRA, Tymczasem przypominam, że kwestie różnych warunków na danej trasie są świetnie załatwiane przez współczynnik "coefficient", który porównuje algebraiczną średnią PI późniejszych finiszerów na starcie z wynikiem punktowym wyliczonym na zawodach i wylicza współczynnik, o który jest modyfikowany pierwotny wynik punktowy, w rezultacie otrzymujemy uczciwy wynik punktowy.
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
Dojebałeś argumentem, klękajcie narody. Może wystarczyłoby zapytać się organizatora, czy wyliczone przez nas dane odpowiadają temu co "sprzedajecie" biegaczom...Qba Krause pisze:po pierwsze, absurdem byłoby oczekiwać jakiejś wielkiej weryfikacja tracka przez ITRA - w jaki sposób? mają wysyłać gościa żeby się przebiegł i sprawdził? c'mon...
Zakładasz, że ich narzędzie, które tego tracka analizuje działa nieomylnie, wiesz, że tak jest? Ja wątpię.Qba Krause pisze:za rzetelnego tracka odpowiada organizator i nikt inny.
-
- Zaprawiony W Bojach
"dojebałeś"? serio?
nie bardzo rozumiem, kto to jest "nas", kto to jest "wy" ("sprzedajecie") i kto to jest "ich" (narzędzie)...
możesz doprecyzować?
nie bardzo rozumiem, kto to jest "nas", kto to jest "wy" ("sprzedajecie") i kto to jest "ich" (narzędzie)...
możesz doprecyzować?
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
No dojebałeś, mogłeś sobie to darować, przecież to oczywista oczywistość ;>
A narzędzie nie wiem, coś im te piony na podstawie GPX'a liczy. Być może ich narzędzie jest nieomylne, a ja naiwny myślę, że temat nie jest trywialny.
Może wystarczyłoby zapytać się organizatora, czy wyliczone przez ITRA dane odpowiadają temu co ORG "sprzedaje" (w zachęcie na stronie biegu) biegaczom...Może wystarczyłoby zapytać się organizatora, czy wyliczone przez nas dane odpowiadają temu co "sprzedajecie" biegaczom...
A narzędzie nie wiem, coś im te piony na podstawie GPX'a liczy. Być może ich narzędzie jest nieomylne, a ja naiwny myślę, że temat nie jest trywialny.
- rachwal
- Zaprawiony W Bojach
Kurza stopa Kangoor5, myślałem, że jak naczelny może, to i zwykli użyszkodnicy też... No ale daruję sobie, temat.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ja w chwili słabości. Ale nie wolno. Wymierzę sobie karę.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie zauważyłem a rzucił mi się w oczy tylko ostatni post na głównej stronierachwal pisze:Kurza stopa Kangoor5, myślałem, że jak naczelny może, to i zwykli użyszkodnicy też... No ale daruję sobie, temat.
- miroszach
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:06
- Życiówka w maratonie: 3:07:51
Szkoda, że nie będzie punktacji. Ale mnie razi jedno, że finał finałów nie ma punktów. Co jak co, ale ta impreza powinna być za darmo pod skrzydłami ITRA. Z tego co wiem, to najlepsi zawodnicy mogą startować za darmo w prestiżowych biegach. Czemu więc nie miałoby być podobnie z opłatami dla najważniejszych biegów w danym roku. Gdy na danej imprezie startuje utytułowany zawodnik to uważa się, że ją promuje. Identycznie przecież działa obejmowanie swoim patronatem ważnego biegu, któremu będzie się przyglądało wiele osób. ITRA sama sobie buduje opinię.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
To dzień regenerownia
[/i][/b]