szukam odpowiedniego zegarka do biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Potrzebuję dość prostego zegarka jednak nie tak łatwo znaleźć taki z odpowiednimi funkcjami.
Sprawdzałem kilka między innymi garmin 735, tomtom 2 cardio i inne jednak żaden nie spełnia moich oczekiwań dlatego piszę tutaj może ktoś się spotkał z odpowiednim modelem.
1) Przede wszystikm powinien to być zegarek z GPS i powinien mieć funkcję coś jak garminowski Virtual Racer lub jej odpowiednik jakiejś innej firmy. Czyli odpalam sobie trasę po jakiej kiedyś biegłem i zegarek na bieżąco pokazuje mi ile sekund jestem przed lub za wybranym biegiem.
Np. moim rekordem na tej konkretnej trasie.
2) Zwykły stoper z międzyczasami. Niby prosta funkcja a jednak często te rozbudowane zegarki jej nie mają. Za to mają masę niepotrzebnych bajerów. Czyli potrzebuję czegoś takiego że za każdym razem jak łapię sobie międzyczasy to zegarek sumuje mi jednocześnie czas międzyczasu i dotychczasowy czas całkowity biegu.
Powinno to działać w czasie rzeczywistym oraz BEZ wchodzenia do serwisu online. Tak żeby po biegu można było to sobie łatwo i szybko zapisać bez zbędnych kombinacji.
Przykład działania:
0:04:23 0:04:23
0:05:23 0:01:00
0:06:24 0:01:01
0:11:40 0:05:16
itd. mamy czas całkowity biegu i międzyczasy które mogą być na różnych dystansach nie tak jak jest na bieżni co 400m.
3) niekoniecznie ale wskazane żeby miał pomiar tętna z nadgardtka wraz ze strefami tętna. Fajnie jakby również mierzył VO2 jednak te dwie funkcje są tylko mile widziane ale nie wymagane.
Najlepiej gdyby te funkcje były już wbudowane w zegarek jednak jeżeli da się ściągnąć aplikację dzięki której to wszystko będzie działało w czasie rzeczywistym bez wchodzenia online i analizowania biegu na komputerze to też będzie bardzo fajnie.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszystkie sugestie.
Sprawdzałem kilka między innymi garmin 735, tomtom 2 cardio i inne jednak żaden nie spełnia moich oczekiwań dlatego piszę tutaj może ktoś się spotkał z odpowiednim modelem.
1) Przede wszystikm powinien to być zegarek z GPS i powinien mieć funkcję coś jak garminowski Virtual Racer lub jej odpowiednik jakiejś innej firmy. Czyli odpalam sobie trasę po jakiej kiedyś biegłem i zegarek na bieżąco pokazuje mi ile sekund jestem przed lub za wybranym biegiem.
2) Zwykły stoper z międzyczasami. Niby prosta funkcja a jednak często te rozbudowane zegarki jej nie mają. Za to mają masę niepotrzebnych bajerów. Czyli potrzebuję czegoś takiego że za każdym razem jak łapię sobie międzyczasy to zegarek sumuje mi jednocześnie czas międzyczasu i dotychczasowy czas całkowity biegu.
Powinno to działać w czasie rzeczywistym oraz BEZ wchodzenia do serwisu online. Tak żeby po biegu można było to sobie łatwo i szybko zapisać bez zbędnych kombinacji.
Przykład działania:
0:06:24 0:01:01
0:11:40 0:05:16
itd. mamy czas całkowity biegu i międzyczasy które mogą być na różnych dystansach nie tak jak jest na bieżni co 400m.
3) niekoniecznie ale wskazane żeby miał pomiar tętna z nadgardtka wraz ze strefami tętna. Fajnie jakby również mierzył VO2 jednak te dwie funkcje są tylko mile widziane ale nie wymagane.
Najlepiej gdyby te funkcje były już wbudowane w zegarek jednak jeżeli da się ściągnąć aplikację dzięki której to wszystko będzie działało w czasie rzeczywistym bez wchodzenia online i analizowania biegu na komputerze to też będzie bardzo fajnie.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2018, 05:35 przez grzesiu9999, łącznie zmieniany 1 raz.
Niby skomplikowany punkt nr 2 da się obejść w zegarku tworząc plan treningu i ustawiasz te rzeczy.grzesiu9999 pisze:Potrzebuję dość prostego zegarka jednak nie tak łatwo znaleźć taki z odpowiednimi funkcjami.
Przykład działania:
0:06:23 0:01:01
0:11:40 0:05:17
735 nie polecam wolny stary ubogi.
Najlepiej bo najtaniej Fenix 5x lub 5x+ szybki i duży wyświetlacz ewentualnie 935 tani
Choć jeśli weźmiemy pod uwagę punkt 3 to polar vantage
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Polar Vantage nie ma jeszcze stopera i nie spełnia warunków punktu 1.
Wysłane z mojego SM-G950F .
Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki wielkie za podpowiedź
Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to są mile widziane.
Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to są mile widziane.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Wydaje mi się że punktu 1 nie ma żaden zegarek. Ale w sumie nie wiem jak te wypasione garminy.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Każdy Garmin to ma od Fenix 3 trening i ustaw celSlawcio pisze:Wydaje mi się że punktu 1 nie ma żaden zegarek. Ale w sumie nie wiem jak te wypasione garminy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
naprawdę? I jako cel ustawiam sobie bieg sprzed np. tygodnia?Jan123 pisze:Każdy Garmin to ma od Fenix 3 trening i ustaw celSlawcio pisze:Wydaje mi się że punktu 1 nie ma żaden zegarek. Ale w sumie nie wiem jak te wypasione garminy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie byłbym taki pewny, że każdy nowy Garmin ma na pokładzie Virtual Pacer.
Aż trudno mi w to uwierzyć, bo leciwy 630 ma tę funkcję, a wygląda na to, że nowsze zegarki zostały z niej wykastrowane.
*w teorii, nigdy nie próbowałem
Aż trudno mi w to uwierzyć, bo leciwy 630 ma tę funkcję, a wygląda na to, że nowsze zegarki zostały z niej wykastrowane.
W 630 tak to działa* - wybierasz bieg z historii (lub pobrany z Garmin connect) i na tarczy widzisz różnicę (stratę/zysk) w sekundach między obecnym biegiem a biegiem historycznym, do tego przewidywany czas do końca aktywności.naprawdę? I jako cel ustawiam sobie bieg sprzed np. tygodnia?
W 935 działa virtualkkkrzysiek pisze:Nie byłbym taki pewny, że każdy nowy Garmin ma na pokładzie Virtual Pacer.
W 630 tak to działa* - wybierasz bieg z historii (lub pobrany z Garmin connect) i na tarczy widzisz różnicę (stratę/zysk) w sekundach między obecnym biegiem a biegiem historycznym, do tego przewidywany czas do końca aktywności.naprawdę? I jako cel ustawiam sobie bieg sprzed np. tygodnia?
https://www8.garmin.com/manuals/webhelp ... D93E6.html
sing Virtual Partner®
The Virtual Partner feature is a training tool designed to help you meet your goals. You can set a pace for the Virtual Partner and race against it.
NOTE: This feature is not available for all activities.
Hold .
Select Settings > Activities & Apps.
Select an activity.
Select the activity settings.
Select Data Screens > Add New > Virtual Partner.
Enter a pace or speed value.
Start your activity (Starting an Activity).
Select UP or DOWN to scroll to the Virtual Partner screen and see who is leading.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Faktycznie Garmin ma taki futures. Ekstra.
630 to ma i 935 też ma. Nie wiem jak inne. Nie chce mi się sprawdzać.
Dokładnie to ta funkcja nazywa się "Racing a Previous Activity".
Jak zegarek ma virtual partnera czy pacera to nie koniecznie ma tą funkcjonalność, lepiej sprawdzić bo to inne funkcje.
Jak zegarek ma virtual partnera czy pacera to nie koniecznie ma tą funkcjonalność, lepiej sprawdzić bo to inne funkcje.
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
A ja mam wrzenie, że nie masz masz bladego podjęcia o żadnym z tych „zegarków” coś tam w necie znalazłeś i próbujesz robić za mędrca ,a jakoś to nie wychodzićSlawcio pisze:Faktycznie Garmin ma taki futures. Ekstra.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Cichy70 masz rację, nie mam pojęcia o tych zegarkach, masz rację w necie znalazłem jak dokładnie nazywa się ta funkcja o którą pytał założyciel wątku. I podałem ją tu na tacy, nie żeby się przechwalać że się znam, a tylko dlatego żeby ktoś nie pomyślał że nazywa się to virtual partner czy pacer jak sugerowały poprzednie posty.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A poszukałem dlatego że akurat garmina 35 znam i nie było w nim czegoś takiego, a patrząc na te wklejone zdjęcia można by pomyśleć że 35 to ma.
-
- Wyga
TomTom Runner/Spark 2/3 mają funkcję odpowiadającą VirtualRacer. Po wejściu w dyscyplinę np. bieg w menu Trening wybiera się Wyścig, a tam w podmenu można wybrać z Ostatnie (ostatnie 10 treningów), MySports (treningi zsynchronizowane z serwisu internetowego,które zostały wrzucone "na stałe" do wyścigów).
Stoper z międzyczasami też jest, ale treningu ze stoperem nie zapisuje do pamięci. Podgląd ma się na ekranie stopera z czasem całkowitym na górze, a poniżej kolejne okrążenia, a na spokojnie można międzyczasy przejrzeć na ekranie pauzy.
Punkt 3 wersja Cardio też spełnia, strefy moga być domyślne lub użytkownika. Dodam, że wyliczenia VO2max pochodzą od tego samego "dostawcy", z którego korzysta Garmin, czyli Firstbeat.
Odnośnie funkcji Virtual Partner i Racer w Garminach to nie pojawiły się z F3, tylko są już dawno w urządzeniach garmina. W Partner ustawia się tempo lub prędkość, wg których ma przebiegać trening/wyścig. Natomiast w Racer, to było "konkurowanie" z jakimś wcześniejszym treningiem - własnym lub zaimportowanym.
Stoper z międzyczasami też jest, ale treningu ze stoperem nie zapisuje do pamięci. Podgląd ma się na ekranie stopera z czasem całkowitym na górze, a poniżej kolejne okrążenia, a na spokojnie można międzyczasy przejrzeć na ekranie pauzy.
Punkt 3 wersja Cardio też spełnia, strefy moga być domyślne lub użytkownika. Dodam, że wyliczenia VO2max pochodzą od tego samego "dostawcy", z którego korzysta Garmin, czyli Firstbeat.
Odnośnie funkcji Virtual Partner i Racer w Garminach to nie pojawiły się z F3, tylko są już dawno w urządzeniach garmina. W Partner ustawia się tempo lub prędkość, wg których ma przebiegać trening/wyścig. Natomiast w Racer, to było "konkurowanie" z jakimś wcześniejszym treningiem - własnym lub zaimportowanym.