Miałem duże problemy, żeby znaleźć jakąkolwiek wzmiankę o tym w gazecie. W Wyborczej był dzisiaj specjalny dodatek sportowy - no, pomyślałem sobie - to pewnie przynajmniej jedna cała strona poświęcona temu będzie - a to prawie cały o piłce nożnej. O Londynie była malutka wzmianka wciśnięta w górny róg.
"Splendor i pieniądze, jakie od ponad roku spływają na angielską lekkoatletkę nie zmienią faktu, że uprawia ona konkurencję, która nie do końca jest maratonem kobiecym w czystym wydaniu. W rześki słoneczny londyński poranek dostała na drogę dwóch Kenijczyków Samsona Loywapeta i Christophera Kandie..."
To cytat z przytoczonego artykulu. Nie ma to jak pomniejszyc czyjes osiagniecia. Autor artykulu wygodnie pominal fakt ze Londyn jest jednym z niewielu maratonow z odrebnym startem dla kobiet i mezczyzn. W wielu innych kobiety startuja w jednej grupie z facetami, podczepiaja sie pod mezczyzn biegnacych odpowiednie tempo i efekt jest tem sam jak w biegu z desygnowanym zajacem. Zreszta taki sposob biegania jest stosowany na biezni od lat i nie budzi sprzeciwu.
Poniewaz ostatnio lubimy na Forum zagadki wiec pozwole sobie zadac swoja: z jakiego charakterystycznego dla niej szczegolu ubioru Paula zrezygnowala tym razem w Londynie?
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
Pewnie pod nimi chowała ciężarki i dlatego poprzednio biegała 'wolniej'. Cosik mi się wydaje, że na mistrzostwach w Paryżu 10km będzie poniżej 30 min!!! Może w końcu rekordy chinek pójdą w zapomnienie:):)
Hej, a czy to przypadkiem nie jest tak, że im dystans większy tym kobiety mają większe szanse pobić panów(gdzieś chyba o tym czytałem). Tak więc nasze drogie panie, wszystko zależy od was. Granica 2h ciągle czeka.
Biale rekawiczki sa najczesciej kompletem do stroju reprezentacyjnego i z tego powodu wykonane sa z delikatnej tkaniny . Na dystansie maratonskim wlasnie taka delikatnosc i zwiewnosc jest bardzo pozadana .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
A ja w poruszanej przez Joycat kwestii skarpetek. Oto odnośny fragment wywiadu, którego Paula Radcliffe była łaskawa udzielić stacji Eurosportnews:
" Cóż, noszę wysoki skarpety; to są skarpety uciskowe. Dzięki temu moje mięśnie łydek są lepiej chronione przed zmęczeniem, zwłaszcza w dłuższych biegach, półmaratonach czy maratonach. Naprawdę pomagają mi chronić łydki przed wyczerpaniem,a także ułatwiają odnowę. Po biegu noszę je jeszcze przez godzine czy dwie. Dzieki temu krązenie jest ułatwione, łydki szybciej odpoczywają."
Tyle Paula o skarpetkach. W tym wywiadzie było jeszcze wiele innych ciekawostek; w razie czego służę odpowiedzią.