Od jakiegoś czasu pojawia mi się odciski w jednym konkretnym miejscu. Myślałem na początku że może skarpeta w trakcie biegu akurat się przesunęła czy coś, ale to nie tego kwestia. Z nimi problemów już nie ma.
Odciski jest głównie od wewnętrznej strony na dużym palcu. Dzieje się tak bo mam wrażenie że kolejny palec uciska go.
Wcześniej problem ten nie występował. Buty mam od kwietnia. Nie wyglądają na uszkodzone. Czyżby coś się w nich zmieniło? Odległość między palcami mi się zmniejszyła?
Po treningu nie jest zbyt przyjemnie bo piecze jak cholera.
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.
Blog Komentarze 5 km - 18:20 (09.04.21) 10 km - 38:36 (13.03.21) HM - 01:30:48 (6.10.19) M - 3:42:13 (22.04.18)
Co do przyczyn, to trudno coś stwierdzić. Ja też mam jedno miejsce na stopie, gdzie często łapię odciski.
Może to być spowodowane tym, w czym chodzimy na co dzień. Stopa się podrażnia w dłuższym okresie i podczas intensywnego wysiłku (bieg) zaraz wyskoczy odcisk.
1. Może być tak, że od upałów puchną ci stopy. Efektem mogą być odciski. Co zrobić? Picie większej ilości wody.
2. Biegasz w upały -> stopa mocno się poci -> odparzenia ->skóra robi się bardziej podatna na odciski. Co zrobić? Bardziej przewiewny but plus skarpetki lepiej pochłaniające wilgoć. Ewentualnie nie biegać w upały, ale to chyba niewykonalne.
Witajcie, tak wyszło, że od jakiegoś czasu i mnie trapią odciski między palcami. Konkretnie chodzi o prawą stopę - 2 i 3 palec licząc od dużego palca. Wygląda to tak jakby te palce nadmiernie się ocierały o siebie. Na każdy trening stosuję zasypkę do stóp, co ogranicza pocenie, ale przy dłuższym kilometrażu jednak to nie załatwia problemu. Myślałem już o skarpetkach "osobnopalczastych" ale czy jakieś konkretne można gdzieś nabyć? Może to by było jakimś rozwiązaniem. Na szczęście pęcherze nie pękają i nie szczypią ale daje to jakiś dyskomfort podczas dłuższych biegów. Gdzieś widziałem też takie plastry nasadzane na palce - coś a'la takie tulejki, ale gdzie tego szukać? Zastanawia mnie to też co jest przyczyną powstawania tych pęcherzy? Dopiero od czasu ok 2 miesięcy zaczęły się te problemy, a biegam od połowy marca. Czyżby konstrukcja prawego buta coś się lekko zmieniła?
Takie skarpetki powinny pomóc. Możesz też spróbować maści/kremów redukujących tarcie (sudocrem itp.).
Co do plastrów, po naprawie domowymi metodami obciera mnie mocno w duży palec jeden but. Przed bieganiem oklejam palec w koło plastrem do kinesjotapingu i to załatwia sprawę. Taki plaster ma dobry klej i jest elastyczny, ale z reguły jest też drogi. Mi się udało kupić na dobrej przecenie.
Dobrze mówi. To co jest z zewnątrz widoczne to tylko "łeb" odcisku. Natomiast głębiej w skórze jest jego rdzeń czy też "korzeń". Jak wyciągniesz cały odcisk to w jego miejscu powinien zostać dołek.