Im starszy tym szybszy ?

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Horacy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chodzi mi o przedział wiekowy 14- 22 lata, czy nie ma takiej zasady ?
Ja jak miałem 15 lat, mimo iż trenuje zrobiłem życiówkę na 300 i w wieku 17 lat nie jestem w stanie jej poprawić:(
Jest jakaś zależność między wiekiem a szybkością?
(Przedział wiekowy 14-22)
New Balance but biegowy
holocen
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że gdybyś pomyślał lub poszukał w internecie, to sam odpowiedziałbyś sobie na to pytanie...
Ale żeby nie być niegrzecznym, to:
- gdyby optimum swoich możliwości w biegach ludzie osiągali w wieku 15 lat, to na zawodach (Mistrzostwach świata czy Igrzyskach Olimpijskich) oglądalibyśmy startujących 15-latków, a jednak większość zawodników jest w wieku 20-30 lat
- lista rekordów poniżej 20 roku życia: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... _athletics - niemal wszystkie rekordy są uzyskane przez osoby w wieku 18-19 lat czyli górna granica (i znów, gdyby ludzie szybciej biegali w młodszym wieku to w tej tabeli byłyby wyniki młodszych)

Stąd generalnie do pewnego wieku forma (szybkość/wytrzymałość) rośnie wraz z wiekiem. Oczywiście zdarzają się przypadki, gdy jest inaczej - zależy to od wielu czynników. Często mówi się, że źle prowadzeni zawodnicy w młodym wieku nigdy nie dochodzą do optimum swoich możliwości przez zbyt ciężkie treningi w młodym wieku, chęć zbyt szybkiego rozwoju itp. i zamiast powolnego progresu dochodzą do punktu, w którym się zatrzymują w rozwoju w dość młodym wieku lub łapią kontuzje.
Horacy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mówisz o rekordach świata, wiadomo, że łatwiej jest pobiec rekord w wieku 20 plus, ale jest też spora ilość zawodnikow, którzy w mlodym wieku 16 lat osiągają szczyt formy i wyników potem już nie poprawiają..
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Horacy pisze:Mówisz o rekordach świata, wiadomo, że łatwiej jest pobiec rekord w wieku 20 plus, ale jest też spora ilość zawodnikow, którzy w mlodym wieku 16 lat osiągają szczyt formy i wyników potem już nie poprawiają..
Jeżeli ktoś trenuje tak samo intensywnie i nie ma problemow zdrowotnych, bedzie sie zawsze poprawiał w tym okresie wiekowym.
Horacy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Swoboda w wieku 19 lat zrobiła życiówke na 100 I juz go pewnie nie zbije
holocen
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@Horacy, piszesz o jakichś pojedynczych przypadkach. Prawie od każdej reguły znajdą się wyjątki, ale generalny trend jest taki, że wraz z wiekiem i kolejnymi treningami forma rośnie, więc im ktoś starszy (do pewnego wieku) tym lepszy.
Co do zawodników
którzy w mlodym wieku 16 lat osiągają szczyt formy i wyników potem już nie poprawiają..
to pisałem o tym: prawdopodobnie niewłaściwy dobór intensywności treningowej, zaprzestanie/zmiana treningu, zmiana sytuacji życiowej itp.
ODPOWIEDZ