Komentarz do artykułu Plan treningowy na 10 km wg Lydiarda

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nareszcie mam czas usiąść przy kopie. Już odpowiadam na pytania:
1. W której fazie ? Jeśli chodzi ci o pierwszą to nie powinno się biegać mocnych treningów. W zależności co ty nazywasz krosem pasywnym i aktywnym. Krosy same w sobie można biegać na tym etapie tylko nie powinno się biegać zbyt szybko.
2. Można dodać tydzień lub dwa do danej fazy, ale im wyższa faza tym zmęczenie jest potęgowane i musisz uważać żeby nie przesadzić ponieważ możesz doprowadzić do przetrenowania. Proponuje w takim wypadku co drugi tydzień danej fazy zmniejszyć obciążenia o 15-20%.
3. Można plan trochę rozciągnąć patrz pkt 2. Pod 20 km plan może się nie sprawdzić, ponieważ ten dystans różni się od 10 km i powinno się trenować inne intensywności na innych odcinkach. Oczywiście jeśli nie jesteś jakoś mocno zaawansowany w treningu biegowym to ten plan przyniesie efekty na dystansie 20 km.
4. Podskoki jak najbardziej są skuteczne patrz Snell, Halberg, Walker :). A tak na serio to w treningu nie ma pewnych rzeczy, ponieważ organizm ludzki to nie komputer który można zaprogramować. Dla jednego zawodnika te same ćwiczenia mogą przynosić większe efekty niż u drugiego. Kwestia tkwi w tym, w którym elemencie treningu masz największe braki i można je "podreperować", ale to już musisz poznawać swój organizm i sam oceniać. Albo skorzystać z usług trenera, który będzie o wszystkich tych rzeczach myślał za ciebie.
5. Plan nie jest zbyt łagodny i jeśli zaczniesz go wykonywać to się o tym przekonasz.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
PKO
kemezrp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ja zamierzam na tym planie przynajmniej 33 minuty pobiegać na dychacza.. jedyne co mi się nie podoba to to, że w planie nie ma żadnych ćwiczeń "na górę" ... Ja wzbogacam każdy jogging dodatkowo ćwiczeniami z sand-bagiem, sztangielkami albo sztangą..
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Odkopię kotleta i zdobędę złotą łopatę? :hahaha:

Dlaczego ja wcześniej nie wpadłem na ten plan? Bardzo przyjemny dla oka. Ma ktoś z nim jakieś doświadczenia?
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W sobotę nabiegałem 37'49 na 10 km będąc w uniwersalnym planie pod 100 km. Urodził się pomysł żeby się podciągnąć w przyszłym roku i urwać z tego wyniku 90-120 s...
Mam książkę Lydiarda ( chyba nawet wygrałem w konkursie u Adama ) ale zabieram się za nią jak pies do jeża ;) Potrzebuje kopa żeby wdrożyć plan w życie ;)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mogę Cię kopnąć jak chcesz ;)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Plan ok 6 miesięcy, to by kop wychodził na połowę października zakładając start docelowy w połowie kwietnia ( zawody do wyboru )
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Licząc bazę, ale Ty bazę masz zrobioną raczej dobrą ;)

Podoba mi się ten plan. W sam raz na zimę. Długi, pod konkretny dystans, a treningi na czas, a nie na ilość km.

W zasadzie mogę być grupą wsparcia i mogę go nawet zacząć razem z Tobą, zwłaszcza, że nie planuję jakiegoś konkretnego startu.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też nie planuje konkretnego udziału w zawodach ale zawsze coś można wybrać w okolicy bliższej lub dalszej.

Wolę treningi na konkretne odległości ale zawsze można się przestawić. "Swoje" ścieżki mam pomierzone i wiem jaką mają długość ale nie problem zamienić to na czas :)
Skoor pisze:W zasadzie mogę być grupą wsparcia i mogę go nawet zacząć razem z Tobą, zwłaszcza, że nie planuję jakiegoś konkretnego startu.
No to już kolejny krok. Hmmm, takie "wyzwanie" to mobilizacja a to lubię. 35'50 to już nie przelewki ( dla mnie ) ;)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie "nie przelewki" to łamanie 38min ;) w tej chwili to nie wiem czy i 40 bym złamał :bum: Ale ponad 7 miesięcy to kupa czasu na wszelkie przygotowania.

Mi mobilizacja też się przyda, bo poza zabawą z techniką, ostatnio siada mi chęć do wysiłku wszelakiego ;)

Podaj datę od kiedy startujemy :hej:
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no, złamałem 38 ale dużo mnie to kosztowało. Dla mnie super wynik i bardzo się cieszę :) a biorąc pod uwagę że nie ćwiczyłem stricte pod 10 km ( np tydzień temu przebiegłem maraton treningowo w lesie ), to jest nadzieja że jeszcze bardziej sie poprawię.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też złamałem. Kiedyś ;)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Poprawiłęm filmik
kamilo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:36:34
Życiówka w maratonie: 02:53:58

Nieprzeczytany post

Nie działa jeszcze link zasad tej szkoły.
... W treningu nie ma rozpisanych prędkości, czyli do końca nie ma narzuconego tempa jakim powinniście biegać, ale należy trzymać się przyjętych zasad tej szkoły . Lydiard zawsze powtarzał, że każdy zawodnik musi wyczuć swoje tempo, musi nauczyć się słuchać własnego ciała.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Poprawione.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie planu:

1. Zastanawiam się jaka wyjdzie średnio objętość tygodniowa w fazie III czy IV ? Pewnie na spokojnie sobie policzę ale może ktoś robił i pamięta ?
2. Faza III i trening TP. Wcześniej jak się domyślam jakaś rozgrzewka? Przed BNC zapewne też ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ