Sierre Zinal 2018
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Kilian wygrywa po raz chyba szósty. To jednak niezwykłe, jako gość który ściga się w biegach ultra wygrywa w tak krótkich biegach (31 km).
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Powiedziałbym raczej, że Kilian był zawsze uniwersalnym zawodnikiem. Dużo biegał i biega też "krótkich" biegów. To bardzo dobry biegacz górski. Jest wszechstronny, nie stroni od górskich wyzwań okołobiegowych. Urodził się w górach i żyje w górach. Jego moc jest fenomenalna. Aż się zaczynam zastanawiać jakie ma możliwości sportowe na płaskim dystansie
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
- marcin.swierc
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 31:33
- Życiówka w maratonie: -----
- Kontakt:
świat strasznie biegnie do przodu !!
wyniki Kiliana do krótkich do ultra są fenomenalne - jeden gość na milion!!!
moje 8 miejsce i 8 min straty na maratonie w Chamonix poczytuję na tamte czasy za sukces
http://www.montblancmarathon.net/images ... n_2014.pdf
wyniki Kiliana do krótkich do ultra są fenomenalne - jeden gość na milion!!!
moje 8 miejsce i 8 min straty na maratonie w Chamonix poczytuję na tamte czasy za sukces
http://www.montblancmarathon.net/images ... n_2014.pdf
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
ja zwróciłem uwagą na co innego...
kiedyś rozmawialiśmy o tym czy Kenioli stać na dobre wyniki po górach, w ultra, itp...
a tutaj 3m open zajął własnie Kenijczyk, a wśród Pań wygrała Kenijka...
coś to oznacza???
WYNIKI
zresztą ten Kenijczyk ma jakieś dziwne międzyczasy, wygląda jakby się zgubił czy coś... bo na 3PK jest 1-szy (!), na 4PK jest już 21-szy, a potem mocno odrabiał, na 5PK był 10-ty, a ostatecznie 3-ci, czyli mocno gonił pozostałych, a więc moc była...
kiedyś rozmawialiśmy o tym czy Kenioli stać na dobre wyniki po górach, w ultra, itp...
coś to oznacza???
WYNIKI
zresztą ten Kenijczyk ma jakieś dziwne międzyczasy, wygląda jakby się zgubił czy coś... bo na 3PK jest 1-szy (!), na 4PK jest już 21-szy, a potem mocno odrabiał, na 5PK był 10-ty, a ostatecznie 3-ci, czyli mocno gonił pozostałych, a więc moc była...
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Trzymamy kciuki za TDSmarcin.swierc pisze: moje 8 miejsce i 8 min straty na maratonie w Chamonix poczytuję na tamte czasy za sukces
Arek, o Kenijczykach chciałem nawet napisać, ale pomyślałem, że to są jacyś "zeszwajcarzeni" Kenijczycy , bo ta dziewczyna biegła tu powtórnie i juz nie chciało mi sie grzebać głębiej. Ale tak może być, mają w końcu naturalny handicup żyjąc na wysokościach powyżej 2tys mnpm
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 40:41
"Gdybyśmy wzięli pod uwagę najlepszych zawodników kenijskich w płaskim maratonie, np z poziomu w okolicach 2:05:00, to 11% wolniej oznacza ponad 2:18:00, a tak wolno nie biegają polscy wyczynowi maratończycy."
Redaktor wczorajszego maratonu na ME nie oglądał? Czy wyparł z pamięci?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 50m
- Życiówka w maratonie: 3h40m
Zle czytasz tabelkę z wynikami.Arek Bielsko pisze: zresztą ten Kenijczyk ma jakieś dziwne międzyczasy, wygląda jakby się zgubił czy coś... bo na 3PK jest 1-szy (!), na 4PK jest już 21-szy, a potem mocno odrabiał, na 5PK był 10-ty, a ostatecznie 3-ci, czyli mocno gonił pozostałych, a więc moc była...
Pierwsza linijka to jest czas od ostatniego pomiaru (i miejsce na tym odcinku(!))
Druga linijka to czas od startu (i miejsce)
Tak więc był na kolejnych punktach 23 - 21 - 10 - 3.
Widać, że był szalenie szybki na ostatnim odcinku (tam chyba głównie zbieg jest już ...) - o 2.5 minuty szybszy niż Kilian i prawie 4 min szybszy od drugiego.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie wyparł, ale to nie był bieg, gdzie Kenijczycy pobiegli 2:05 (choćby dlatego, że ich ich było) a strata Mariusza Giżyńskiego do zwycięzcy to <5%.TomekIw pisze:"Gdybyśmy wzięli pod uwagę najlepszych zawodników kenijskich w płaskim maratonie, np z poziomu w okolicach 2:05:00, to 11% wolniej oznacza ponad 2:18:00, a tak wolno nie biegają polscy wyczynowi maratończycy."
-
- Dyskutant
Przecież nasi czołowi zawodnicy nie biegają maratonów z kenijczykami którzy mają wyniki po 2:05. Zrozumiałe, nie opłaca się. Więc porównanie to musiało być korespondencyjne. I na pewno jest to porównanie nieprawdziwe, bo wyniki powyżej 2:18 się naszym wyczynowym zawodnikom zdarzają.Adam Klein pisze: Nie wyparł, ale to nie był bieg, gdzie Kenijczycy pobiegli 2:05 (choćby dlatego, że ich ich było) a strata Mariusza Giżyńskiego do zwycięzcy to <5%.
Pisanie takich porównań jest krzywdzące dla Bartka. Tym bardziej dzień po mistrzostwach gdzie z sześciu naszych maratończyków tylko jeden łamie 2:18.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Dlaczego krzywdzące? Nie bardzo rozumiem.
-
- Dyskutant
Jeszcze raz.
"Bartek biegł 11% czasu dłużej niż Kilian. Tymczasem w biegach płaskich te różnice pomiędzy polską i światową czołówka są dużo mniejsze. Gdybyśmy wzięli pod uwagę najlepszych zawodników kenijskich w płaskim maratonie, np z poziomu w okolicach 2:05:00, to 11% wolniej oznacza ponad 2:18:00, a tak wolno nie biegają polscy wyczynowi maratończycy."
Wynika z tego że Bartek traci do światowej czołówki więcej niż nasi czołowi maratończycy. Jest to krzywdzące dlatego że to nie jest prawda.
Po pierwsze naszym zdążają się maratony wolniejsze niż 2:18.
Po drugie skoro porównujemy Bartka do Kiliana to maratończyków porównjamy do Kipchoge (poza igrzyskami w Rio to raczej poziom 2:03 - 2:04).
"Bartek biegł 11% czasu dłużej niż Kilian. Tymczasem w biegach płaskich te różnice pomiędzy polską i światową czołówka są dużo mniejsze. Gdybyśmy wzięli pod uwagę najlepszych zawodników kenijskich w płaskim maratonie, np z poziomu w okolicach 2:05:00, to 11% wolniej oznacza ponad 2:18:00, a tak wolno nie biegają polscy wyczynowi maratończycy."
Wynika z tego że Bartek traci do światowej czołówki więcej niż nasi czołowi maratończycy. Jest to krzywdzące dlatego że to nie jest prawda.
Po pierwsze naszym zdążają się maratony wolniejsze niż 2:18.
Po drugie skoro porównujemy Bartka do Kiliana to maratończyków porównjamy do Kipchoge (poza igrzyskami w Rio to raczej poziom 2:03 - 2:04).
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem czy znacie; jest taka impreza Dolomitenmann. Sztafeta 4 dyscyplin, która zaczyna się verticalem 11,5 km + 1750 m. Do najlepszych drużyn zapraszani są m. in. czołowi biegacze górscy i nie tylko. I tak w latach 2008-2010 wygrywał Jonathan Wyatt, potem sięgnięto po zawodników z Afryki i przez 6 kolejnych lat wygrywał ktoś z Erytrei, aż w zeszłym roku jedynym Afrykańczykiem był ktoś z RPA i bieg wygrał Philip Götsch z Włoch. Czy to coś oznacza, nie wiem. Szkoda że Kilian nigdy nie startował.Arek Bielsko pisze:ja zwróciłem uwagą na co innego...
coś to oznacza???
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Chyba nie bardzo u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem lub u mnie pisaniem ze zrozumieniem. Tak w tym biegu Bartek tyle stracił. On dobrze wie, że bieg mu nie poszedł, zresztą o tym pisał, rozmawiałem dziś z nim o tym, żadnego tu nie ma zarzutu, zwykły fakt, który zestawiam z innym faktem, że kilka tygodni wcześniej stracił tylko 1%.TomekIw pisze:Jeszcze raz.
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
Ale trasa tego biegu jest akurat bardzo szybka i stosunkowo płaska. Stąd pewnie dobre wyniki kenijczyków. Wszyscy dobrze wiemy, że do góry biega się głównie wydolnością, a tej kenijczykom nie brak. Na klasycznej poszarpanej trasie ze zbiegami mogliby już sobie tak dobrze nie radzić szczególnie jeśli zbiegi byłyby ostre i techniczne.Arek Bielsko pisze:ja zwróciłem uwagą na co innego...
coś to oznacza???
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)