Początkujący prosi o pomoc

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
kornel93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzień dobry,

zacząłem biegać około 60 dni temu, na początku była to tylko i wyłącznie dodatkowa motywacja do rzucenia palenia, potem zauważyłem, że ubywa kilogramów i nie sapię już po każdym wejściu na piętro, w związku z tym mam do Państwa kilka pytań.

Nie ukrywam, że obecnie moim głównym celem jest zrzucanie zbędnych kilogramów. Do tej pory, biegałem w tempie umożliwiającym rozmowę, zwiększając czas biegu bez przerywania go, zwiększał się również dystans. Obecnie jestem w stanie przebiec 10km w trochę mniej niż 60 minut. Czytałem jednak, że trening aerobowy jest w przypadku spalania tłuszczu mniej skuteczny niż trening interwałowy. Razem z kolegą próbowaliśmy biegać interwały poprzedzone 20-minutowym truchtem, 5 serii 4x100 (przerwy 30sek między sprintem i 2,5 minuty między serią).

Wszystko co robimy, robimy na tzw. nos. Chciałbym poprosić o poradę kogoś doświadczonego, by odpowiedział na pytanie, czy powinniśmy nadal trzymać się treningu aerobowego czy zmienić go na interwały? Czy skuteczniejszym rozwiązaniem byłoby połączenie obu treningów? Chciałbym też prosić o wskazówki co do ułożenia treningu biegowego w prawidłowy i optymalny sposób. Dodam, że ze względu na obowiązki zawodowe biegamy dopiero po godzinie 22:00, jakieś 5 dni w tygodniu. Wzrost: 178cm, obecna waga: 82,5kg.

P.S Biegamy na boisku piłkarskim.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Udziele Ci odpowiedzi, ktorej pewnie nie oczekujesz: wage robi sie w kuchni.
Trening jest dobry, przyda sie, moze wspomoc, ale efekt i do tego dlugotrwaly, to tylko przez kuchnie.
kornel93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oczywiście to dla mnie jasne ;) Nie mam dużej wiedzy w tym temacie, jednak staram się stosować do podstawowych zasad jeśli chodzi o dietę. Temat założyłem, ponieważ zakładam, że rodzaj treningu biegowego jest również istotnym elementem redukcji tkanki tłuszczowej.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kornel93 pisze:Oczywiście to dla mnie jasne ;) Nie mam dużej wiedzy w tym temacie, jednak staram się stosować do podstawowych zasad jeśli chodzi o dietę. Temat założyłem, ponieważ zakładam, że rodzaj treningu biegowego jest również istotnym elementem redukcji tkanki tłuszczowej.
No i wlasnie chodzi o to, ze w sumie niewartym brania pod uwage.
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Widoczny efekt masz praktycznie tylko na samym początku (o ile nie ruszałeś się za wiele, a nagle zacząłeś), tyle, że często ludzie robią obie rzeczy na raz (zaczynaja treningi i modyfikuja dietę), więc ciężko ocenić co bardziej wpływa.
U mnie na przykład bez zmiany diety z wyjściowego 82kg (ważone po bieganiu, 176 wzrostu) spadło do 75kg po 5 miesiącach...a potem jakiś 1kg przez kolejne 3 lata...za to ostatnio w ciągu 2 miesięcy spadło kolejne 1,5-2kg...jak odstawiłem soki owocowe i jogurty pitne :)

--
Axe
ODPOWIEDZ