My okularnicy

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sluchajcie, ja mam mala wade wzroku (-2) wiec biegam bez okularow. A wy? Powiedzcie jak sobie radzicie z parowaniem szkiel - jakiś specjalny środek "odmglający", czy jak? Szukam pilnie dobrej metody, najlepiej domowej i pomyslalem, ze na pewno ktos tutaj ja zna.

(Edited by PAwel at 4:00 pm on Feb. 19, 2003)
ENTRE.PL Team
PKO
Awatar użytkownika
RobertD
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam -1. Okulary wkładam jeśli mam czytać coś daleko na tablicy. Jedyny problem podczas biegu - czasami nie rozpoznaję kolegów i nie wiem czy gonić, czy nie.

(Edited by RobertD at 3:07 pm on Feb. 19, 2003)
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Soczewki kontaktowe. Nie znam lepszej metody i ka¿dego zachêcam do spróbowania. Teraz soczewki s± bardzo dobrej jako¶ci i wcale nie mêcz± ga³ek ocznych, tym bardziej jak siê je zak³ada tylko na bieganie.

Parê razy nie chcia³o mi siê ich zak³adaæ i biega³am w okularach - tragedia. Nie do¶æ, ¿e mam w±skie oprawki, co siê przek³ada na to, ¿e widzê "ostro" ograniczony obszar, to jeszcze szk³a parowa³y.
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja już w sumie się przekonałem że trzeba spróbować szkieł. próbuję od marca. ważne jest żeby dobrze dopasować szkała do np. rozmiaru gałki ocznej, żeby w miarę łatwo je zakładac i zdejmować.

Paweł.
Mocny z Ciebie facet - ja mam wadę -1,5 i bieganie bez okularów jest dla mnie trudne. męczę się zwykle w okularach dopóki się nie zaparują a potem męczę się bez. miałem po drodze pomysł żeby spróbować jakichś okularów windsurfingowych, które sa tak zbudowane ponoć że nie parują - ale trochę mi się nie chce wierzyć więc nie zadałem sobie trudu sprawdzania.
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mam podobnie jak Grubcio i Paweł, podobną wadę wzroku. Biegam bez okularów. Fakt, czasami nie rozpoznaję mijanych, bądź mijających mnie ludzi. Widziałem natomiast biegacza w okularach założonych na okulary. pod spodem te zwykłe "codzienne" a na nich takie podobne do tych jakie czasami widać u graczy NBA.
[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
Ziut
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:58:00

Nieprzeczytany post

Biegam w okularach od samego początku i mam spore doświadczenie w tym względzie. O tyle jest to w moim przypadku ważne, że dobry wzrok w biegu na orientację ma bardzo duże znaczenie. Dlatego też okularnicy-orientaliści są bardziej czuli na warunki atmosferyczne w trakcie zawodów. Padający deszcz jest wrogiem numer 1. Wymyślono w tym względzie specjalne plastikowe daszki, który okrywają od góry okulary i w ten sposób pomagają okularnikom.
Drugim rozwiązaniem są oczywiście szkła kontaktowe. Stosowałem je kilka lat - ale obecnie nie, gdyż mnie nie pomagają przy czytaniu mapy.
Od kilku ładnych lat biegam w specjalnie spreparowanych okularach, posiadających w części dolnej jakiś plus (+2,5), a na górze minus, gdyż jestem krótkowidzem.

Do biegu crossowego używam normalnych swoich minusowych okularów, a przy dużym deszczu biegnę bez. Dyskomfort biegu bez okularów mam coraz mniejszy i głównie na początku.

Z zaparowywaniem okularów mogę mieć doczynienia tylko w przypadku, gdy brak jest przewiewu między dołem i górą okularów. Innymi słowy może to wystąpić gdy biegniemy w czapce z daszkiem. Nie ma komina wentylacyjnego i para się skrapla.

W innych przypadkach trudno jest mi sobie to wyobrazić.
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ziut. Moze spróbuj żeli ,które się stosuje do okularów dla pływaków.Są w sklepach sportowych.Pewnie najlepsze są żele speedo? foma
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzieki za informacje.

Soczewki zakladam na zawody, zeby widziec lepiej co sie dzieje przede mna i za mna :)

Nie wiem jak to Ziutek robisz, bo mi zawsze okulary zachodza para jak biegam, nawet jak nie mam czapki z daszkiem.

mam problem z tym zelem, bo jutro wyjezdzam na zawody i nie bede w poblizu zadnego sklepu sportowego, w ktorym moglbym kupic ten specyfik o ktorym psze foma, moze jakies sposoby domowe.

A nie moge nosic soczewek, bo zawody potrwaja ze 30 godzin.
ENTRE.PL Team
Olek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podobno najlepsze rozwiązanie to szkła kontaktowe, ale ja nie próbowałem. U optyków można kupić różne mikstury - myje się szkła z ich użyciem i trochę pomagają. Kiedyś w takim sklepie powiedziano mi, że te wcale nie takie tanie płyny to rozpuszczone w wodzie szare mydło. Od tego czasu stosuję miksturę własnej produkcji. Polecano mi też mycie szkieł w płynie do mycia naczyń i pozostawienie do wyschnięcia - też nieco ogranicza zaparowywanie. Często nie chce mi się w to bawić i jak szkła zaparują to je zdejmuję. Taki nieco rozmazany obraz ma duże walory estetyczne.
biegowa recydywa
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PAwe³, zdaje siê, ¿e s± soczewki tygodniowe, które mo¿na nosiæ (bez zdejmowania na noc) przez oko³o tydzieñ. Na 30 godzin na pewno by³yby OK.
Dowiedz siê w dobrych salonach optycznych, np. Synoptik.
Awatar użytkownika
Daaga
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj zadzwonilam do kolezanki, ktora jest optykiem (zreszta bardzo dobrym, bo cala moja rodzinka zaopatruje sie w okulary u niej), powiedziala, ze te wszystkie plyny przeciw parowaniu nie bardzo pomagaja, i ze najskuteczniejsza metoda jest poprostu napluc na szkla i wytrzec. Doslownie.

Poza tym, jezeli zawsze masz problemy z zaparowanymi szklami, to byc moze masz wykrzywione okulary (a widzialam, ze tak jest, bez obrazy). Szkla sa za blisko policzkow i jest zbyt maly przeplyw powietrza miedzy szklami a twarza.
Sproboj tez, moze tych soczewek o ktorych pisala Joy, wybierz te o najwiekszym stopniu uwodnienia.

Powodzenia
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jest metoda radykalna ale na pewno nie zdążysz przed wyjazdem. Ja miałem około -3.5 i dwa lata temu zrobiłem sobie operacje i pożegnałem okulary. Po wielu latach było to bardzo miłe. Szczególnie na rowerze szkiełka przeszkadzały bo w sniegu czy deszczy na szosie byłem jak ślepy. Dawało to dodtakową adrenalinę ale wole bez tego.
Jest to kosztowne no i to jest operacja ale jak następnego dnia po operacji wsiadłem na rower i pojechałem na salę na trening to to było dość niezwykłe. A soczewki na 30 godzin są na pewno, a nawet myśle, że jak dzienne raz na kilka miesięcy przetrzymasz tak długo to też nie bedzie problemu, ewentualnie mozna w trakcie zmienić na druga parę. No ale to do skonsultowania z optykiem (rozsądnym).
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podobno można też spróbować na sucho przetrzeć szkła mydłem i wypolerować.Ale ja tego nigdy nie próbowałem.Mnie zaparowywują najczęściej gdy przestanę biec, czyli tak jak pisali poprzednicy,gdy nie ma obiegu powietrza.Jeżeli mi sie zdarzy w biegu, to nie zdejmując okularów przecieram  szkła palcem z obu stron.Wiem że rozmazuję szkła , ale wtedy i tak lepiej widzę niż przez zaparowane lub zachlapane.foma
Awatar użytkownika
ulinooo
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja osobiscie bardzo chcialam zachecic wszystkich do wyprobowania chocby na probe szkiel kontaktowych.
Para na miesiac to 40 zlotych - naprawde warto sprobowac

Dla mnie osobiscie jest to jeden z wiekszych wynalazkow naszego wieku ;-)

Koniec z:
- pieciominutowa adaptacja po wchodzenia do jakiegokolwiek cieplego pomieszczenia w zimie
- kolizjami na basenie
- koniec z zasypka podczas jezdzenia na nartach.

no i wreszcie  moge chodzic w ciemnych okularach i pokochalam deszcz :-)

pozdrawiam
annA
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

... no ale też:
- koniec z muchami na okularach
- jak wieje wiatr i leci kurz to okulary pomagają a szkła...
- w lesie czasem w nocy miło jest kiedy oczy są bezpieczne za szkłami
- śnieg zacinający na twarz - wystarczy przetrzeć okulary a nie leci po oczach
ech okulary moje co to bedzie jak zaczne nosić szkła...
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ