Organizacja biegu

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Mipan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50:56
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich forumowiczów.
Chcę zorganizować imprezę biegową. Dystans 5 km i 10 km, na 200-300 osób. Może do tego jeszcze biegi dla dzieci. Miejsce – las komunalny w mieście. Czy ktoś mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w organizacji tego typu imprez? Jakie są wymogi formalne? Jakie przepisy regulują tego typu imprezy? Jeśli ktoś dysponuje wiedzą na ten temat, to będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam
PKO
Mipan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podnoszę wątek wyżej :hejhej: . Może jednak jest ktoś, kto wie coś na ten temat z własnej praktyki.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
zukow2
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: 2,52,20

Nieprzeczytany post

Pomogę, ale nie za bardzo mam teraz czas bo za tydzień mój bieg przemyskadycha.pl.pl. Tylko my to robimy społecznie :-)
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,05
Życiówka w maratonie: 3,42,42

Nieprzeczytany post

Jak organizowłem NICa to pytałem się zarząd parku o pozwolenie i tyle
Z formalnych rzeczy to zawsze zawodnicy podpisują oświadczenie o braku przeciwwskazań i biegu na własną odpowiedzialność
to reguluje: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12.09.2001r. Dz. U. Nr 101 poz. 1095).

I tyle. ale tam było kilkanaście osób i to znajomych, na większych biegach często widuje się karetkę... ale nie wiem czy to jest niezbędne czy tylko wskazane...
Awatar użytkownika
majenstwo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:08 h

Nieprzeczytany post

Hey wszystkim,
ja też chciałabym niebawem zorganizować mała impreze biegową na 5km, w Warszawie lub okolicach, np.Las Kabacki
Kilku znajomych jest zainteresowanych ale myśle że jakbym ciut na fb rozgłosiła to by i wiecej osob sie zacheciło ;)
Bieg nie ma być dla rekordow, charytatywny itp tylko dla rozrywki bo pomysł bardziej na wesoło mam - oraz do mobilizacji niektorych :]

Tylko powiedzcie jak od strony formalnej to powinnam zacząć robić?

Chodzi tylko o przebiegniecie wieksza grupa w ciekawy sposob ( to zdradze potem) kilku km !

Pozdrawiam,
majenstwo
bartolini
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z opisu wynika, że nie planujesz zrobić imprezy masowej w rozumieniu ustawy o imprezach masowych, a więc nie obowiązują Cię przepisy tejże ustawy.

Co jest imprezą masową? Zawody sportowe (z wyłączeniem meczów piłkarskich) stają się imprezą masową jeśli:
- odbywają się w hali lub budynku i mają co najmniej 300 uczestników,
- odbywają się na stadionie lub innym terenie otwartym poza budynkiem i mają co najmniej 1000 uczestników.

Dla pewności można zapisać w regulaminie imprezy, że limit zawodników wynosi 999 ;-) Albo dla świętego spokoju 500 (bo widzowie też wliczają się do liczby uczestników imprezy).

Co wypadałoby zrobić? Zapytać o zgodę właściciela lub zarządcę obiektu. Przeczytać regulamin obiektu, bo tam np. może być informacja co jest zabronione i dozwolone i jak się skontaktować z zarządzającym. Spotkałem się nawet z informacją na tabliczce placu zabaw, że zorganizowanie imprezy na jego terenie wymaga zgody i z kim to załatwiać, tak więc wszystko było jasne od razu. W szczególności jeślibyście chcieli mieć jakiś teren lub trasę na wyłączność na czas biegu, to należałoby to ustalić z właścicielem. Jeśli nie, to inne osoby, nie będące uczestnikami biegu, będą miały takie samo prawo tam przebywać.

Zakładam, że trasa nie będzie prowadzić po drogach publicznych, bo to z powodów oczywistych wymagałoby dodatkowych formalności związanych z udostępnieniem, zabezpieczeniem lub wyłączenie z ruchu, chociażby po to, żeby nie dostać mandaciku za łamanie kodeksu drogowego.

Sugerowałbym jeszcze zawrzeć w regulaminie imprezy informację, że zawodnicy biegają na swoją odpowiedzialność i organizator nie odpowiada za wypadki nie ze swojej winy. Warto zerknąć w regulaminy imprez w podobnej formule - np. Parkrunu lub innych podobnych.

Trzeba zaznaczyć, że organizator i tak zawsze odpowiada za wypadki i szkody powstałe z jego winy. Tak jak każdy człowiek zawsze odpowiada, nawet jeśli nic nie organizuje, więc przesadnie nie ma czego się obawiać, jeśli się niczego złego i nierozsądnego nie robi.

Organizator imprezy niemasowej powinien zapewnić bezpieczeństwo imprezy. Przyznam, że nie mam pewności co dokładnie to oznacza. Moim zdaniem naładowany telefon komórkowy u osoby znającej numer alarmowy oraz pouczenie uczestników i zaapelowanie o rozsądek jest zabezpieczeniem adekwatnym do ryzyka takiego biegu. Wszak po parkach codziennie biega tysiące biegaczy, często nawet po kilkadziesiąt w jednym miejscu bez asekuracji karetek.
klancyk3 pisze:Jak organizowłem NICa to pytałem się zarząd parku o pozwolenie i tyle
Z formalnych rzeczy to zawsze zawodnicy podpisują oświadczenie o braku przeciwwskazań i biegu na własną odpowiedzialność
to reguluje: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12.09.2001r. Dz. U. Nr 101 poz. 1095).
Oświadczenie nie jest konieczne. Po pierwsze - wspomniane rozporządzenie jest nieobowiązujące, na stronie sejmowej jest informacja, że została uchylona podstawa prawna:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0011011095
Więc jeśli coś to reguluje, to coś innego ;-)
Po drugie - weźmy np. taki Parkrun. W Polsce jest 17 lokalizacji, biegi są co tydzień, czyli pi razy oko można przyjąć, że wychodzi ponad 800 biegów rocznie. A żadnego oświadczenia na starcie nie musiałem podpisywać i chyba nikt za to nie jest ścigany.
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

super, dobrze to słyszeć bo tez mi się to wydawało zbędną biurokracją :)
dzieki za wypowiedź - wartościowe info @bartolini
Mipan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim doświadczonym za podpowiedzi. Mam nadzieję, że będą mogły się przydać i zorganizuję jakąś kameralną dychę po lesie :usmiech:
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Razem z kolegami jesteśmy organizatorami właśnie takiego kameralnego biegu. Przy okazji zapraszam: http://www.zmierzymyczas.pl/zapisy/50/t ... rowie.html
Oczywiście robimy to społecznie.
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

https://www.facebook.com/events/1377086025950405/ a dziś wpładem sobie na taki pomysł że zorganizuję cykl biegów! :D
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawy wpis:
http://www.jestesmyfajni.pl/2017/11/16/ ... ak-trudno/

Warto się zapoznać, by spojrzeć na zawody z szerszej perspektywy :taktak:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
klancyk3
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do trasy to teraz tylko mapa-turystyczna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ