funthomas.com pisze:jestem akurat w 3. tygodniu przy owb1 50'. musiałem z planu wykreślić jeden trening, bo zabrakło mi dni do realizacji wszystkiego (nieco za późno rozpocząłem plan). czy to ma jakiś wpływ? czy treningi można zamieniać ze sobą czy raczej trzymać się ściśle?
czy oprócz tego, co jest zapisane w danym dniu do przebiegnięcia robić jeszcze rozgrzewki, schłodzenie czy traktować plan jako samoistną całość i nic nie dodawać?
Co do wykreślania treningów - czasem niektóre treningi są trochę ważniejsze, warto je zostawić - chociaż akurat Twój plan jest bardzo krótki, więc chyba wszystkie są w miarę istotne. Ale byłoby szkoda, gdyby np wypadł jeden z dwóch (połowa) treningów z BC2. Nie zdarzyło mi się jeszcze zrobić planu, w którym zaliczyłbym WSZYSTKIE treningi i z tego, co czytam, innym też zawsze coś tam wypadnie - trudno - potraktuj to jako dodatkową możliwość lekkiego relaksu. Na pewno nie "nadrabiaj" w następnym tygodniu. Co do zamiany treningów - można zamieniać dni tak, żeby Ci pasowało do planu dnia. Treningi ze sobą też. Tyle, że jak masz po treningu dzień wolny, to zamieniaj na tak, żebyś na nowym miejscu też miał nazajutrz dzień wolny i unikaj (nie rób tego) grupowania po trzy.
Trening rozpisany z głową uwzględnia konieczność rozgrzewki przed szybszymi elementami, ten Twój też już bierze to pod uwagę. Co do rozgrzewki przed OWB1 powyżej Sebastian Ci napisał.
Co do ćwiczeń siłowych - każdy tutaj Ci powie, jak bardzo są ważne (bo są), ale okaże się, że mało kto je robi, po czterdziestce w jakiejś formie trzeba by je uwzględnić, ale, o ile pamiętam, Ty nie masz z tym problemu.
Co do zegarków, nigdy nie spotkałem takiego, który podawałby tempo w km/min. Ale generalnie odsyłam tu:
http://warszawskibiegacz.pl/zegarki-bie ... -biegaczy/ - też, jak autor, nie bardzo rozumiem, po co wgrywać trening do zegarka - no, chyba, że ktoś ma Alzheimera.