Od zera do bohatera, czyli 10 km w 45 min

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
funthomas.com
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 54:47 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

sebastian, może masz doświadczenie - jak sobie odmierzać te 30 sek. dynamicznego biegu i potem 60 sek. truchtu? patrzeć na zegarek? to bardzo niewygodne w czasie biegu.
5 km: 24:05
10 km: 49:24
półmaraton: 2:04:34
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Przecież to nie jest apteka. Biegniesz 80 kroków (pewnie wyjdzie około 30 sekund) i wracasz marszem do miejsca startu
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Albo zwyczajnie ze stoperem przecież to też nie problem :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

funthomas.com pisze:
kojer pisze:Nie o to chodzi, że ściemniasz tylko o to, że tempo chwilowe z GPS jest mało wiarygodne. Powtórz taki trening na stadionie z 400m bieznią i pokaż wynik z 2,5 okrążenia. Mam dziwne wrazenie, że tempo takiego najszybszego kilometra będzie sporo słabsze niż 4:00. :-)
podejmuję wyzwanie :usmiech:
bieganie na bieżni jest nieco nudne, ale w najbliższym czasie poinformuję, co i jak.
Na bieżnie możesz wbiec tylko na ten jeden kilometr. Tak czy tak raczej trzymaj się planu, na testy czas przyjdzie później :).
runmoregirl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53:10

Nieprzeczytany post

funthomas.com pisze:sebastian, może masz doświadczenie - jak sobie odmierzać te 30 sek. dynamicznego biegu i potem 60 sek. truchtu? patrzeć na zegarek? to bardzo niewygodne w czasie biegu.
O ile dobrze pamiętam wspominałeś o tym, że masz garmina. Możesz w Garmin Connect zaplanować trening, w którym po 30 sekundach dostaniesz sygnał o zakończeniu etapu, podobnie potem po 60, z dowolną ilością powtórzeń.
sebastian899

Nieprzeczytany post

funthomas.com pisze:sebastian, może masz doświadczenie - jak sobie odmierzać te 30 sek. dynamicznego biegu i potem 60 sek. truchtu? patrzeć na zegarek? to bardzo niewygodne w czasie biegu.
Tak jak pisał kolega jak masz Garmin Connect, to w treningach interwałowych możesz zaplanować nie tylko odległośc interwału , ale również jest możliwość czas interwału i czas przerwy i ile powtórzeń chcesz wykonać , za każdym razem sygnał dzwiękowy informuję Cie kiedy się kończy przerwa i interwał , więc nie trzeba tracić energi na pilnowanie czasów . Jak nie posiadasz już tego zegarka , to tak jak pisał Adam tych odcinków nie musisz wykonywać co do sekundy , ja jak biegałem jeszcze bez zegarka to robiłem interwały na oko i efekt ich też był bardzo dobry .
funthomas.com
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

runmoregirl pisze:O ile dobrze pamiętam wspominałeś o tym, że masz garmina. Możesz w Garmin Connect zaplanować trening, w którym po 30 sekundach dostaniesz sygnał o zakończeniu etapu, podobnie potem po 60, z dowolną ilością powtórzeń.
"wąski, jak ty mnie zaimponowałeś w tej chwili" :usmiech:
wielkie dzięki!

edit/
wrzucam grafiki z pierwszego dnia:
Screenshot_2018-05-30-21-38-11.jpg
Screenshot_2018-05-30-21-37-15.jpg
później opiszę swoje wrażenia.

edit 2/
patrząc na ten plan i pierwszy trening, myślałem sobie: "eeeee co to takiego? 30 min spokojnego, niemal powolnego biegu. potem jakieś przebieżki na 80%, a na koniec trucht. z palcem".

i faktycznie tak było przez pierwszą połowę mojego wczorajszego pierwszego treningu z planu, bo spokojny bieg to nic wielkiego, choć trochę ciężko było mi się utrzymać w wyznaczonych ryzach tempa 6:15-6:30 min, bo albo biegłem za wolno, albo mnie rwało do przodu (np. drugi kilometr). schody zaczęły się przy przebieżkach. o ile pierwsze cztery powtórzenia poszły jeszcze gładko, to przy kolejnych już poczułem, czym jest zmęczenie. nie wiem, czy nie popełniłem tu błędu, bo nie mam pojęcia, jaki jest mój max., a co za tym idzie nie wiem, ile to 80% z maxa. chwilowe tempo w tej części treningu wyniosło nawet 2:54 min - czy to nie za szybko? w każdym razie po tych przebieżkach dość szybko doszedłem do siebie i bez problemu wróciłem truchtem do domu, ale miałem poczucie, że zrobiłem kawałek dobrej roboty.

p.s. niestety, nie mogę sobie podawać treningu z garmina. w aplikacji oczywiście można rozpisać i zapisać cały trening, ale nie mogę tego przerzucić na zegarek, bo wyskakuje komunikat "niezgodne". nie wiem, o co chodzi. może mam coś źle skonfigurowane, bo nadal - o czym pisałem już wcześniej - nie działają też powiadomienia. to znaczy urządzenia się widzą i komunikują, ale przy połączeniach na telefon, nie ma żadnej informacji o tym na zegarku. inne funkcje działają bez zarzutu. może ktoś się z tym spotkał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

sebastian899 pisze:p.s. niestety, nie mogę sobie podawać treningu z garmina. w aplikacji oczywiście można rozpisać i zapisać cały trening, ale nie mogę tego przerzucić na zegarek, bo wyskakuje komunikat "niezgodne". nie wiem, o co chodzi. może mam coś źle skonfigurowane, bo nadal - o czym pisałem już wcześniej - nie działają też powiadomienia. to znaczy urządzenia się widzą i komunikują, ale przy połączeniach na telefon, nie ma żadnej informacji o tym na zegarku. inne funkcje działają bez zarzutu. może ktoś się z tym spotkał?
zdarzają się takie problemy, Garmin ma akurat spoko support więc albo poszukaj na forum swojego dokładnego przypadku albo napisz maila na support
https://forums.garmin.com/forum/into-sp ... r-training
funthomas.com
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dziękuję.

znalazłem tylko to, pisane z oficjalnego konta garmina (post sprzed miesiąca):
Issues with workouts/training plans not transferring to device is being investigated by the Garmin Connect team so that this can be resolved ASAP.

dzień później:
We are aware of an issue where some users are not able to send workouts to devices. This issue has been given high priority and is actively being investigated. We will update this thread when the issue is resolved.

przedzwonię do supportu, może już rozwiązali problem.
stadwor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Za szybkie przebiezki. Spokojnie wystarcza w tempie 3:30 min/ 1 km - 4:00 min/ 1 km, choć to i tak może się wydawać nawet za szybko jak na Twój obecny poziom. Chodzi o to aby stopniowo przyzwyczajać się do dużych prędkości i później przyspieszać lub wydłużać. Nie kieruj się tetnem w przypadku krótkich odcinków.
fireman.uns
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Próbowałeś zaprogramować trening bezpośrednio w zegarku, a nie w Garmin Connect ??
funthomas.com
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

fireman.uns pisze:Próbowałeś zaprogramować trening bezpośrednio w zegarku, a nie w Garmin Connect ??

nie, tak się nie da. a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
programowałem w garmin connect, aplikacji, a opisywany problem dotyczy braku możliwości przetransferowania planu treningowego z aplikacji do zegarka.
alyjen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

Z tego co na forum widziałem pobieżnie to jest jakiś problem w tym jak dodany jest zegarek do aplikacji, są dwa or sth, w tym wątku który podesłałem ktoś pisał jak swój problem rozwiązać. Generalnie to musi działać (i działa) ;)
fireman.uns
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

funthomas.com pisze:
fireman.uns pisze:Próbowałeś zaprogramować trening bezpośrednio w zegarku, a nie w Garmin Connect ??

nie, tak się nie da. a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.
programowałem w garmin connect, aplikacji, a opisywany problem dotyczy braku możliwości przetransferowania planu treningowego z aplikacji do zegarka.
Jaki masz zegarek??
U mnie w 235 można to zrobić bez problemu, w wielu innych modelach też...
funthomas.com
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

forerunner 30.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ