Hmm ciekawe dlaczego... Może dlatego, że to startówki?triple33 pisze:dzisiaj kupiłem bo zoom streak 5 miały dla mnie za mało amortyzacji... może przez to, że ważę 82kg
Komentarz do artykułu Kalenji Kiprun Fast i Kiprun Long - test i konkurs
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
-
- Stary Wyga
Ech... Pisalem juz kiedys, ze te metody pomiaru i wnioski sa pseudonaukowe.
Posiadam Kiprun Long.
Potwierdzam poczucie niestabilnosci ale tylko zaraz po wlozeniu buta.
W biegu i to nawet w terenie, w lesie wszystko jest OK.
Ta miekkosc w duzym stopniu wynika z:
1) grubej sprezystej wkladki
Na marginesie podobnia miesista wkladke mialy adidasy supernova boost 7.
Mam wrazenie, ze to celowy zabieg producentow - klient z taka wkladka ma falszywe poczucie superamortyzacji.
2) Po wyjeciu wnetrze buta wyscielane jest rowniez ok. 2-3mm grubosci sprezystym i miekkim materialem.
Mysle, ze z tym wiaze sie idea dopasowania buta do stopy (buty tylko w wersji neutralne).
Po prostu takie wkladki i wnetrzne po krotkim czasie dopasowuja sie do naturalnych krzywizn stopy.
Dla mnie pomysl super. Szczegolnie, ze bez wkladek na miare mam czesto problem z poduszka stawu duzego palca.
Zreszta chyba wiekszosc butow jest wyscielana w srodku czyms miekszym niz glowna pianka podeszwy i po czasie sie ubja.
Stad paradoskalnie najwygodniej biega nam sie juz w troche zdeptanych butach. Nieprawdaz?
Wiec jak byly robione pomiary ugiecia? Z wkladka czy bez?
Chociaz tutaj Kalenji zgodnie z przyjeta zasada, ze but dopasowuje sie do stopy rowniez mogl postawic
na miekka podeszwe, ktora szybko sie uklepie.
Minusem jest drop. Dzieki Kalenji (ktore podobno mialy miec drop 10mm) odkrylem, ze to wlasnie buty o duzym dropie
sa prekursorem moich problemow z piszczelem. Mysle jednak, ze dosyc szybko sie uklepia na piecie. Podobnie mialem z Asics Pulse.
Na marginesie jesli chodzi o moj problem z piszczele i bieganie z piety to nastepne buty beda o niskim dropie, z dobbra amoryzacja i podeszwa w ksztalcie kolyski.
Mierzylem tez model Fast i troche zaluje, ze ich nie kupilem (wydawal sie jeszcze wygodniejszy) ale docelowo
Kiprun Long maja byc wolami roboczymi jesienia i zima w terenie i blocie stad postawilem na ich bardziej agresywny bieznik.
Posiadam Kiprun Long.
Potwierdzam poczucie niestabilnosci ale tylko zaraz po wlozeniu buta.
W biegu i to nawet w terenie, w lesie wszystko jest OK.
Ta miekkosc w duzym stopniu wynika z:
1) grubej sprezystej wkladki
Na marginesie podobnia miesista wkladke mialy adidasy supernova boost 7.
Mam wrazenie, ze to celowy zabieg producentow - klient z taka wkladka ma falszywe poczucie superamortyzacji.
2) Po wyjeciu wnetrze buta wyscielane jest rowniez ok. 2-3mm grubosci sprezystym i miekkim materialem.
Mysle, ze z tym wiaze sie idea dopasowania buta do stopy (buty tylko w wersji neutralne).
Po prostu takie wkladki i wnetrzne po krotkim czasie dopasowuja sie do naturalnych krzywizn stopy.
Dla mnie pomysl super. Szczegolnie, ze bez wkladek na miare mam czesto problem z poduszka stawu duzego palca.
Zreszta chyba wiekszosc butow jest wyscielana w srodku czyms miekszym niz glowna pianka podeszwy i po czasie sie ubja.
Stad paradoskalnie najwygodniej biega nam sie juz w troche zdeptanych butach. Nieprawdaz?
Wiec jak byly robione pomiary ugiecia? Z wkladka czy bez?
Chociaz tutaj Kalenji zgodnie z przyjeta zasada, ze but dopasowuje sie do stopy rowniez mogl postawic
na miekka podeszwe, ktora szybko sie uklepie.
Minusem jest drop. Dzieki Kalenji (ktore podobno mialy miec drop 10mm) odkrylem, ze to wlasnie buty o duzym dropie
sa prekursorem moich problemow z piszczelem. Mysle jednak, ze dosyc szybko sie uklepia na piecie. Podobnie mialem z Asics Pulse.
Na marginesie jesli chodzi o moj problem z piszczele i bieganie z piety to nastepne buty beda o niskim dropie, z dobbra amoryzacja i podeszwa w ksztalcie kolyski.
Mierzylem tez model Fast i troche zaluje, ze ich nie kupilem (wydawal sie jeszcze wygodniejszy) ale docelowo
Kiprun Long maja byc wolami roboczymi jesienia i zima w terenie i blocie stad postawilem na ich bardziej agresywny bieznik.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Konkurs wygrywa Pan Michał S.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Mierzyłem dziś w Deca wersję Fast i wydaje mi się że to całkiem fajny, wygodny bucik. Nazwa Fast jest trochę na wyrost, są bardziej kapciowate niż inne znane mi buty treningowo - startowe (np. Puma Speed Ignite 300 czy Bostony), o startowych Adiosach nie mówiąc. Ale myślę o nich jako następcach Energy Boost 3 (odbijają 2000km) i myślę że do klepania kilometrów koło między 5:15 a 4:30 będą w sam raz.
Ktoś ma je już dłużej i może się podzielić spostrzeżeniami co do trwałości? Po ostatnich szybkich dziurach w Pumach chciałbym kupić coś na dłużej niż 10 miesięcy.
Ktoś ma je już dłużej i może się podzielić spostrzeżeniami co do trwałości? Po ostatnich szybkich dziurach w Pumach chciałbym kupić coś na dłużej niż 10 miesięcy.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem