Pytanie o dobór obuwia.

Fabio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich. Jestem tu nowy. W zeszły weekend przebiegłem moją pierwszą w życiu połówkę. Z racji, że nie chciałbym na tym zakończyć mojej przygody z bieganiem rozglądam się za porządnymi butami treningowymi dla nowicjusza (docelowo mają to też być buty do startów). Czas jaki osiągnąłem to 1:59:08. W związku z tym wyczytałem już, że powinienem szukać butów typowo treningowych, z dobrą amortyzacją, a nie startowych czy startowo treningowych.
Zastanawiam sie nad tym modelem: UNDER ARMOUR SPEEDFORM GEMINI 2. Czy ktoś mógłby rzucić na nie okiem żeby pomóc mi dokonać wyboru? A może ktoś ich używa? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Fabio.
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Napisz coś więcej o sobie, ile biegasz km/tydzień, ile ważysz, czy masz jakąś przeszłość sportową. Najłatwiej, jakbyś udał się do specjalistycznego sklepu, gdzie doradzi Ci ktoś, kto ma wiedzę.

Być może TEN TEKST wstrzeli się w Twoje zapotrzebowanie. ;-)
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Fabio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź. Zmieniłem już wybór, bo troszkę poczytałem. Wybieram spośród 4 modeli. Konkretnie:
1. MIZUNO WAVE ENIGMA 6
2. Asics Gel-Nimbus 19
3. NIKE AIR ZOOM VOMERO 13
4. NEW BALANCE 1080 v7

Najmniej skłaniam się chyba do Nimbusów z racji, że są najdroższe, a ja muszę sie trochę liczyć z kosztami, ale biorę je pod uwagę. Niestety jestem wzrokowcem (wiem ze wygląd nie biega) i dlatego chyba skłaniam się najbardziej do Vomero i NB 1080.

Jeśli chodzi o mnie to biegam stosunkowo od niedawna, jakieś 2 miesiące. Dotychczas nie biegałem dużo, jakies 15-20 km tygodniowo. Teraz mam zamiar zwiększyć intensywność i zacząć biegać jakies 30 km tygodniowo żeby przygotować się do przyszłorocznych startów. Poza tym zawsze w życiu towarzyszył mi sport. W młodości 6 lat grałem w piłkę nożną (przez to stawy już mają trochę za sobą). Obecnie ćwiczę na siłowni, raz w tygodniu gram w siatkówkę i regularnie grywam w tenisa. Obecnie biegam w Under Armour Thrill i wydaje mi się, że potrzebuję więcej amortyzacji, bo odczuwam bóle w stawach (piszczel, kolana i biodro). Moja obecna waga to okolo 86 kg przy wzroście 186 cm. Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ