Penyagolosa Trail 2018 - Mistrzostwa Świata w Trailu
-
- Zaprawiony W Bojach
nie wiem, jak z lekkoatletami, może ty powiesz?
nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl?
nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl?
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Kuba, czepiasz sie Olmo w 2006 r był 1 w UTMB i miał wtedy 58 lat. Jeżeli wystartował w biegu osiemnastolatek ( nie chce mi się sprawdzać ) a pewnie wystartował toQba Krause pisze:legenda to dobre słowo. jak z tym Olmo - powiesz mi, w którym biegu
No dobra, nie wiem czy był tam osiemnastoletni mocarzKangoor5 pisze:albo jak Marco Olmo pokazywał miejsce w szeregu 3 razy młodszym mocarzom
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Kuba, działalność ITRA/ IAAF dąży do zrównania tego jak ich traktujesz, czyli, że będą tak samo fajni albo tak samo niefajni, czy tak samo otwarci albo tak samo zamknięci. I to raczej ITRA będzie ewoluowało w tym "niefajnym" kierunku, wejdą "Kenijczycy" czy inni tak zfokusowani typu Hernando z którymi nie będzie żadnego kontaktu.
-
- Zaprawiony W Bojach
nie czaję Adam, serio nie rozumiem o czym piszesz. A z Hernando jest świetny kontakt, zresztą on jest niezłym jajcarzem, wystarczy zerknąć na jego facebooka
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Moze to zły przykład, bo on nie mówi po angielsku ale pewnie rzeczywiście jest fajny.
Chodzi o to że wraz z rozwojem tak zwanego profesjonalizmu zaczyna się rozdział pomiędzy tak zwanymi normalnymi ludźmi i zawodnikami co świetnie widać w lekkiej atletyce.
Chodzi o to że wraz z rozwojem tak zwanego profesjonalizmu zaczyna się rozdział pomiędzy tak zwanymi normalnymi ludźmi i zawodnikami co świetnie widać w lekkiej atletyce.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak zauważył kolega wcześniej, "czepiasz się". Po pierwsze, najlepsze wyniki Olmo są choćby w Wikipedii, więc sam możesz sobie sprawdzić. Po drugie, "pokazanie miejsca w szeregu" nie oznacza że zwyciężył, a liczba 2,6 też zaokrągla się do 3. Ale do tego trzeba właśnie podchodzić bez miarki, za to z większym luzem. Po trzecie, nigdzie nie napisałem, że to ja miałem frajdę z obserwowania osobiście wyczynów Naylora w czasie rzeczywistym. Idąc dalej tym tropem mógłbyś mi jeszcze zarzucić, że nie mogłem ich obserwować bo nie były nigdzie transmitowane, a przecież nie byłem w tym czasie w Lake District.Qba Krause pisze:legenda to dobre słowo. jak z tym Olmo - powiesz mi, w którym biegu
?pokazywał miejsce w szeregu 3 razy młodszym mocarzom
i od razu jeszcze kiedy obserwowałeś Jossa Naylora? bo on bił swoje rekordy na początku lat 70? To ile Ty masz lat - przepraszam, ale się zaciekawiłem
-
- Zaprawiony W Bojach
:D
czyli jak w tym dowcipie o radiu Erewań :D
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
wątek się ciągnie, choć wyraźnie zmierza na manowce...
mieliśmy rozważać o występie i składzie Poland Team w trailu/ultra na imprezach światowych, a tu zaczynamy wchodzić w kompletne pierdoły...
wracając do tematu:
wg mnie jesteśmy w stanie wystawić mocny skład K+M na światowe imprezy, korzystająch choćby z rankingu ITRA,
mamy naprawde mocnych i rozwojowych górali i jakby taki Team PL zorganizować w miarę profesjonalnie, odpowiednio wcześniej, na zrozumiałych zasadach, na konkretnym dobrym finansowym poziomie, to ekipa by ostro walczyła z najlepszymi ekipami, my i Oni mielibyśmy emocji i radochy po same uszy!
pytanie dodatkowe
- czy ma ktoś aktualne i sprawdzone info jak to wyglada w innych ekipach? na jakim zasadach to tam jest? na jakim poziomie? kto to organizuje?
mieliśmy rozważać o występie i składzie Poland Team w trailu/ultra na imprezach światowych, a tu zaczynamy wchodzić w kompletne pierdoły...
wracając do tematu:
wg mnie jesteśmy w stanie wystawić mocny skład K+M na światowe imprezy, korzystająch choćby z rankingu ITRA,
mamy naprawde mocnych i rozwojowych górali i jakby taki Team PL zorganizować w miarę profesjonalnie, odpowiednio wcześniej, na zrozumiałych zasadach, na konkretnym dobrym finansowym poziomie, to ekipa by ostro walczyła z najlepszymi ekipami, my i Oni mielibyśmy emocji i radochy po same uszy!
pytanie dodatkowe
- czy ma ktoś aktualne i sprawdzone info jak to wyglada w innych ekipach? na jakim zasadach to tam jest? na jakim poziomie? kto to organizuje?
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
mam informacje z pierwszej ręki, że zasady kwalifikacji na MŚ w 2019 roku są już ustalone i będą niedługo oficjalnie podane do wiadomości publicznej moim zdaniem bardzo rozsądne zasady
a tu krótkie info jak to wygląda w innych ekipach:
USA:
wyborem kadry zajmuje się odpowiednia komórka w amerykańskiej federacji czyli USA Track & Field. Wytyczne zostały podane w MAJU 2017.
Amerykanie mają kilka poziomów kwalifikacji. Tzw. A standards pozwalają zdobyć miejsce w kadrze na podstawie wyniku osiągniętego w poprzednich MŚ, jednak ze względu na sporą różnicę w dystansie odstąpiono w tym roku od wykorzystania A standards w ogóle.
B standards opierają się o wynik w kilku wyznaczonych konkretnych imprezach o podobnej charakterystyce co nadchodzące MŚ. Były to mistrzostwa USATF na 50 mil Cayuga Trails, White River 50 mile oraz TNF 50 Mile w San Franciscko (odpowiednio lipiec, sierpień i październik 2017).
Wreszcie C standards opiera się o podania nadsyłane przez samych zawodników do USATF. Podania miały byś składane do 1 marca 2018 i opisywać dokonania w okresie 1 lipca 2017 - 28 lutego 2018. Nadesłano ok. 20 podań, czyli wcale nie za dużo.
Wyjazd jest tylko częściowo sponsorowany przez USATF. Zawodnicy nie mają wcale super warunków od federacji, a sposób wybierania kadry nie jest taki sam jak np. na IO czy MŚ w maratonie (czyli jeden bieg kwalifikacyjny, wchodzi pierwsza trójka). Za kontakty federacja - świat trailu odpowiednia podobnie jak u nas koordynator, tylko jest prawdopodobnie lepiej zorientowany w środowisku.
Wielka Brytania
wyboru kadry również dokonuje panel "ekspertów" z British Athletics, na podstawie wyników zawodników z 2017 roku. Zawodnicy, którzy chcieli być wzięci pod uwagę mogli nadsyłać swoje zgłoszenia. Musieli również uzgodnić swój plan startów na 2018 z federacją. Wyjazd jest w pełni fundowany przez British Athletics, Istnieje team leader, czyli inna forma koordynatora.
Brytyjczycy się nie patyczkują, bo w oficjalnym okólniku piszą wprost, że będa rozważali szanse NA MEDAL danego zawodnika
Hiszpania
mieli kwalifikacje podczas Transgrancanarii na dystansie 64 km - pierwsza trójka kobiet i mężczyzn dostawała miejsce w kadrze i po sprawie. Dlatego nasz heheszek Luis biegł krótką trasę. Dodatkowo Hiszpanie pilnują jak Brytyjczycy, żeby kadrowicze się nie wypstrykali w innych startach.
Francja
1. mistrz i mistrzyni Francji w Trailu (17.09.2017)
2. 2 najlepszych facetów i kobiet z poprzednich MŚ w Badia Prataglia
3. pierwszy zawodnik i zawodniczka z Grand Raid du Templiers (22.10.2017)
4. po 2 mężczyzn i kobiet wg uznania komisji na podstawie wyników 2017.
nie wiem, kiedy dokładnie był opublikowany komunikat, ale u Francuzów wybór kadry na podstawie poprzednich MŚ i oraz mistrzostw kraju jest ogólną, powszechnie znaną zasadą. Z tego co się orientuję Francuzi mają największe wsparcie federacji, łącznie z obozami przygotowawczymi.
a tu krótkie info jak to wygląda w innych ekipach:
USA:
wyborem kadry zajmuje się odpowiednia komórka w amerykańskiej federacji czyli USA Track & Field. Wytyczne zostały podane w MAJU 2017.
Amerykanie mają kilka poziomów kwalifikacji. Tzw. A standards pozwalają zdobyć miejsce w kadrze na podstawie wyniku osiągniętego w poprzednich MŚ, jednak ze względu na sporą różnicę w dystansie odstąpiono w tym roku od wykorzystania A standards w ogóle.
B standards opierają się o wynik w kilku wyznaczonych konkretnych imprezach o podobnej charakterystyce co nadchodzące MŚ. Były to mistrzostwa USATF na 50 mil Cayuga Trails, White River 50 mile oraz TNF 50 Mile w San Franciscko (odpowiednio lipiec, sierpień i październik 2017).
Wreszcie C standards opiera się o podania nadsyłane przez samych zawodników do USATF. Podania miały byś składane do 1 marca 2018 i opisywać dokonania w okresie 1 lipca 2017 - 28 lutego 2018. Nadesłano ok. 20 podań, czyli wcale nie za dużo.
Wyjazd jest tylko częściowo sponsorowany przez USATF. Zawodnicy nie mają wcale super warunków od federacji, a sposób wybierania kadry nie jest taki sam jak np. na IO czy MŚ w maratonie (czyli jeden bieg kwalifikacyjny, wchodzi pierwsza trójka). Za kontakty federacja - świat trailu odpowiednia podobnie jak u nas koordynator, tylko jest prawdopodobnie lepiej zorientowany w środowisku.
Wielka Brytania
wyboru kadry również dokonuje panel "ekspertów" z British Athletics, na podstawie wyników zawodników z 2017 roku. Zawodnicy, którzy chcieli być wzięci pod uwagę mogli nadsyłać swoje zgłoszenia. Musieli również uzgodnić swój plan startów na 2018 z federacją. Wyjazd jest w pełni fundowany przez British Athletics, Istnieje team leader, czyli inna forma koordynatora.
Brytyjczycy się nie patyczkują, bo w oficjalnym okólniku piszą wprost, że będa rozważali szanse NA MEDAL danego zawodnika
Hiszpania
mieli kwalifikacje podczas Transgrancanarii na dystansie 64 km - pierwsza trójka kobiet i mężczyzn dostawała miejsce w kadrze i po sprawie. Dlatego nasz heheszek Luis biegł krótką trasę. Dodatkowo Hiszpanie pilnują jak Brytyjczycy, żeby kadrowicze się nie wypstrykali w innych startach.
Francja
1. mistrz i mistrzyni Francji w Trailu (17.09.2017)
2. 2 najlepszych facetów i kobiet z poprzednich MŚ w Badia Prataglia
3. pierwszy zawodnik i zawodniczka z Grand Raid du Templiers (22.10.2017)
4. po 2 mężczyzn i kobiet wg uznania komisji na podstawie wyników 2017.
nie wiem, kiedy dokładnie był opublikowany komunikat, ale u Francuzów wybór kadry na podstawie poprzednich MŚ i oraz mistrzostw kraju jest ogólną, powszechnie znaną zasadą. Z tego co się orientuję Francuzi mają największe wsparcie federacji, łącznie z obozami przygotowawczymi.
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
Qba dzięki za obszerne info
Kto u nas te zasady ustala? kto konkretnie za to odpowiada?Qba Krause pisze:mam informacje z pierwszej ręki, że zasady kwalifikacji na MŚ w 2019 roku są już ustalone i będą niedługo oficjalnie podane do wiadomości publicznej moim zdaniem bardzo rozsądne zasady
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli kolejny raz świadomie lub podświadomie starasz się zawęzić znaczenie użytych zwrotów i sformułowań w taki sposób, żeby udało się znaleźć punkt zaczepienia dla twojej tezy o niespójności wypowiedzi adwersarza.Qba Krause pisze::D
W dowcipie o radiu Erewań chodziło o coś innego, polecam sobie odświeżyć.
-
- Zaprawiony W Bojach
Arek, odpowiada za to koordynator, którym jest Kamil Kalka. Zasady są ustalane w oparciu o pewne wytyczne związku, ale coraz więcej mają do powiedzenia zawodnicy, a koordynator zasięga również opinii innych osób mocno siedzących w środowisku. Klaruje się z tego coraz lepszy obraz
- miroszach
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:06
- Życiówka w maratonie: 3:07:51
Ja też staram się zrozumieć działaczy PZLA, jak mi mówili, tam nikt nie pracuje na pełnym etacie. W określonych warunkach starają się zorganizować to co można zmieścić w budżecie. Dobrze, że jest jakieś działanie, bo to zawsze czymś może zaowocować. Jeśli nic się nie będzie działo, to trzeba by było tylko liczyć na narodziny tzw. "samorodka".
A czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego Andrzej Długosz miałby nie móc startować w biegach górskich ultra. Czy Jak Haile Gebrselassie lub Kenenisa Bekele debiutowali w maratonie to też martwiliście się, że nie dobiegną do mety?
A czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego Andrzej Długosz miałby nie móc startować w biegach górskich ultra. Czy Jak Haile Gebrselassie lub Kenenisa Bekele debiutowali w maratonie to też martwiliście się, że nie dobiegną do mety?
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
To dzień regenerownia
[/i][/b]
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Ale czy on zadeklarował chęć biegu w czymś dłuższym?