Cel: 21 km w 90 min

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Kordyt pisze:Tomtom cardio z pasem ? Rozumiem ze jest taka wersja tego pulsometru ?
Jest. Ja biegam z Cardio Runner 2. Pas na klatkę dokupiłem po 1,5 roku
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:
Kordyt pisze:Tomtom cardio z pasem ? Rozumiem ze jest taka wersja tego pulsometru ?
Taki zestaw jest kompletnie bez sensu. Główna zaleta Totoma to właśnie pomiar z nadgarstka. Jak używasz pasa to znacznie większe możliwości (soft w zegarku, możliwość planowania treningów i przesyłania do zegarka itp.) da ci Garmin/Polar/Sunto. I jak przez kilka lat doceniałem pomiar z nadgarstka i niezłego GPSa w Tomtomie Multisport Cardio to jego oprogramowanie i otoczka WWW to była od początku porażka. Zaletą TT jest to, że aktualnie trafia się sporo promocji ze świetnymi cenami (bo podobno zamykają dział zegarków), ale dokupując sensowny pas robi się podobnie jak u innych.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Bo jak rozumiem ten pulsometr jest mi potrzebny do okreslenia dokladniego HRmax i pozniej pod to dostosowywanie intensywnosci treningów?
Z duzym prawdopodobienstwem teraz trenowalem zbyt intensywnie.
Z tego co czytalem z pasa na klatke jest duzo dokladniejszy pomiar niz z nadgarstka. Chodzi mi na razie o sam pulsometr. Zegarki z gpsem kosztuja wiecej niz moj smartfon bo ponad 2 kafle. Chyba ze sa jakies tansze ?
5km - 18:41 (1.12.2018)
HM - 1:28:18 (14.10.2018)
M - 3:08:32 (6.10.2019)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To już zależy do czego chcesz go stosować. Mnóstwo wątków na ten temat jest na forum.
Sensowny Polar M400 z paskiem H7 to 570zł, M430 (pomiar z nadgarstka) 740zł, Garmin FR 235 (pomiar z nadgarstka) 1000zł - wszystkie mają GPS, to przykładowe ceny z jednego sklepu. Jak poszukasz to pewnie znajdziesz więcej i może jeszcze taniej :). Odnośnie wyższości pomiaru paskiem to też sporo wątków na ten temat jest, ja na pomiar z nadgarstka nie narzekam, więcej problemów miałem z paskiem :).
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No wlasnie ile osob tyle opinii...
A nie chce wtopic z zakupem czegoś drogiego co okaze sie guzik warte. Jak czytam te artyluly to im wiecej ich czytam tym mam wiekszy mętlik w głowie.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak tak patrzę na aktualne modele Garmina, to chyba dopiero 235 jest zegarkiem biegowym (FR 30 i FR 35 pomimo nazwy wyglądają raczej na monitory codziennej aktywności, do użytku raczej przy sporadycznym bieganiu). I obecnie wszystkie nowe modele Garmina mają pomiar pulsu z nadgarstka, a niektóre chyba* nawet nie wspierają zewnętrznego czujnika tętna.

FR 30 - brak możliwości podpięcia zewnętrznego czujnika*, dyskwalifikacja w zegarku za ok. 500 zł
FR 35 - możliwość podpięcia czujnika tętna starszego typu, nie nowszego (i droższego) HRM Run, trochę słabo, cena ok. 600 zł
FR 235 - możliwość podpięcia starszego czujnika tętna i czujnika HRM Tri, ze strony Garmina wynika, że nie można podpiąć czujnika HRM Run (bardzo dziwne, może to tylko błąd na stronie Garmina) - lipa w zegarku za ok. 1000 zł, zewnętrzny czujnik tętna garmina to dodatkowe ok. 200 zł
FR 735XT - multisport, fajny wybór, ale drogi, z paskiem HRM Run to ok. 1600 zł, z obecnej oferty ten przemawia do mnie najbardziej

FR 645 i FR 935 - fajne, nowe zegarki, ale to 2000 zł i więcej. Za dużo.

Wszystkie orientacyjne ceny z oferty eazymut. Na stronie Garmina ceny wyjdą o ok. 20% wyższe.

Jeśli potrzebujesz dość prostego zegarka z GPS i zewnętrznym czujnikiem tętna, to widzę, że oferta Garmina wygląda obecnie słabo. Jeszcze 2 lata temu były FR 15 (wtedy model schodzący) i FR 25, dzisiaj te zegarki zostały wyparte przez FR 30 i trochę przez FR 35. Nowe modele mają wodotryski i gadżety, ale mniej do mnie przemawiają jako zegarki do biegania. Przy cenie poniżej 1000 zł szukałbym raczej u konkurencji - wspomniany Polar, ewentualnie Suunto. Jak chcesz Garmina, to zostaje szukanie po sklepach niedobitków starszych modeli lub allegro - 310XT, 620 i 630. Ten ostatni mam i szczerze mogę polecić. Jak znajdziesz nowy za mniej niż 1000 zł z paskiem HRM Run i nie zależy ci na pomiarze pulsu z nadgarstka, to moim zdaniem ciężko znaleźć coś lepszego.

*o ile to nie błąd na stronie garmina, lub informacja jest gdzieś głębiej zaszyta i po prostu jej nie znalazłem

e:
Dopiero po wysłaniu posta doczytałem, że pas do pomiaru tętna jest Ci "potrzebny" do zmierzenia HRM Max, bo chcesz (?) trenować na podstawie wartości tętna maksymalnego. Na razie masz zegarek z GPS i optycznym czujnikiem tętna. Daj mu szansę, niech posłuży Ci rok, dwa, trzy, poznaj jego słabsze i lepsze strony. Przy wyborze kolejnego zegarka będziesz wiedział, czego potrzebujesz, co jest zbędne, co przeszkadza. A na razie trenuj na tempo. Pobiegnij sprawdzian na maksa (zawody na 5 lub 10 km), na podstawie wyniku określ tempa treningowe i tyle. Na stronie głównej bieganie.pl masz kalkulator intensywności treningowej. Moim zdaniem to najtańsza i najlepsza opcja w Twojej sytuacji.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

kojer pisze:
Siedlak1975 pisze:
Taki zestaw jest kompletnie bez sensu. Główna zaleta Totoma to właśnie pomiar z nadgarstka. Jak używasz pasa to znacznie większe możliwości (soft w zegarku, możliwość planowania treningów i przesyłania do zegarka itp.) da ci Garmin/Polar/Sunto. I jak przez kilka lat doceniałem pomiar z nadgarstka i niezłego GPSa w Tomtomie Multisport Cardio to jego oprogramowanie i otoczka WWW to była od początku porażka. Zaletą TT jest to, że aktualnie trafia się sporo promocji ze świetnymi cenami (bo podobno zamykają dział zegarków), ale dokupując sensowny pas robi się podobnie jak u innych.
Co tu jest bez sensu? To że masz w końcu wiarygodny odczyt tętna?? Z nadgarstka odczyty "głupieją" szczególnie zimą.
Zegarki od wszystkich firm mają jeszcze mniej dokładne i mniej stabilne odczyty pulsu w porównaniu do tych z klatki piersiowej.
Aplikacja TT na telefon i ich www to faktycznie porażka ale osługa tego zegarka - zajebista.
W decathlonie TT cardio 3 jest za 550zł (bez pasa). Według mnie ten zegarek i ma wystarczające możliwości aby był pomocny w treningu
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze:Co tu jest bez sensu?
Bez sensu jest dopłacanie do wersji cardio skoro nie będzie się korzystać z odczytu z nadgarstka. Wersja bez niego jest tańsza.
Siedlak1975 pisze: Aplikacja TT na telefon i ich www to faktycznie porażka ale osługa tego zegarka - zajebista.
Może jakbym przez 3,5 roku nie korzystał to bym ci uwierzył. Da się np. zaprogramować prosty trening w stylu: rozgrzewka, 4x 1km na przerwie 3 minuty, schłodzenie? Nawet nie musi być dodatkowo w jakichś strefach (tętna czy tempa), bo w moim TT Multisport Cardio się nie dało. Nie wspominając o delikatnie mówiąc skromnym podsumowaniu odcinka.
Za 570zł masz Polar M400 HR (z paskiem H7, możliwością planowania skomplikowanych treningów) który będzie zdecydowanie lepszym wyborem w tej klasie cenowej.
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ten Polar m400 mnie przekonuje. Sa jakies miejsca ktorych nie polecacie do kupna takiego sprzetu ?
Czy sa podrobki takich zegarków?

Co do planu: czy ten bylby dobry ?
https://bieganie.pl/?cat=19&id=314&show=1
KarolAg
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kojer pisze: Może jakbym przez 3,5 roku nie korzystał to bym ci uwierzył. Da się np. zaprogramować prosty trening w stylu: rozgrzewka, 4x 1km na przerwie 3 minuty, schłodzenie? .
Da się z poziomu zegarka, opcja interwały. Dodatkowo na www można ustawić bardziej skomplikowane treningi i przesyłać do zegarka (wprowadzili to chyba we wrześniu).
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KarolAg pisze:
kojer pisze: Może jakbym przez 3,5 roku nie korzystał to bym ci uwierzył. Da się np. zaprogramować prosty trening w stylu: rozgrzewka, 4x 1km na przerwie 3 minuty, schłodzenie? .
Da się z poziomu zegarka, opcja interwały.
Jak jeszcze korzystałem to dało się tylkomiec odcinki jako dystans albo jako czas nie dało się mieszać.
KarolAg pisze:Dodatkowo na www można ustawić bardziej skomplikowane treningi i przesyłać do zegarka (wprowadzili to chyba we wrześniu).
Dla mnie za późno, mam już M430 :)
Kordyt
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy moge prosić o opinię czy zlinkowany trening jest właściwy? :)

Widzę że pozostalem bez odpowiedzi.
Chce sprobowac cwiczyc wg tetna. Zegarek z paskiem zamówiony.

Na stronce znalazlem taki trening
https://bieganie.pl/?cat=19&id=314&show=1

Czy ktos go próbował?
Nie widze też żeby tam bylo napisane dla jakiego poziomu zaawansosania jest on dedykowany. Samo okreslenie ze srednio zaawansowany mało mi mówi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ