Jakie buty wybrać na wadę mojej stopy?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej.
Zaczęłam biegać 2 miesiące temu i za niecały tydzień osiągnę bieg 30 minutowy bez przerwy.
Nie wiem czy to ważne ale jestem 18 letnią dziewczyną.
Od zawsze dziwnie układałam stopę. Zauważyli to rodzice, nauczyciele wf'u.
Patrzyłam na wady stopy ale znalazłam info tylko o supinatorach i pronatorach.
Ja układam stopę jakby do wewnątrz. Jakby trochę się ześlizgiwała do wewnątrz w bucie
Wszystkie moje buty wyglądają jakby były wygniecione do wewnątrz.
Problem tkwi w tym, że nie wiem jakie buty znaleźć na taką stopę, a robią mi się już odciski niezłe
po wewnętrznej stronie buta (na tej kostce przy dużym palcu ). Mam nosić jakąś wkładkę, która byłaby po lewej stronie grubsza
i zapobiegała zjeżdżaniu stopy do wewnątrz? Czy całe buty jakieś specjalne?
Z góry dziękuję za odpowiedzi jakiekolwiek.
Numaika.
Zaczęłam biegać 2 miesiące temu i za niecały tydzień osiągnę bieg 30 minutowy bez przerwy.
Nie wiem czy to ważne ale jestem 18 letnią dziewczyną.
Od zawsze dziwnie układałam stopę. Zauważyli to rodzice, nauczyciele wf'u.
Patrzyłam na wady stopy ale znalazłam info tylko o supinatorach i pronatorach.
Ja układam stopę jakby do wewnątrz. Jakby trochę się ześlizgiwała do wewnątrz w bucie
Wszystkie moje buty wyglądają jakby były wygniecione do wewnątrz.
Problem tkwi w tym, że nie wiem jakie buty znaleźć na taką stopę, a robią mi się już odciski niezłe
po wewnętrznej stronie buta (na tej kostce przy dużym palcu ). Mam nosić jakąś wkładkę, która byłaby po lewej stronie grubsza
i zapobiegała zjeżdżaniu stopy do wewnątrz? Czy całe buty jakieś specjalne?
Z góry dziękuję za odpowiedzi jakiekolwiek.
Numaika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Poszedłbym do fizjoterapeuty, nie dlatego, że odcisk jest zły, bo generalnie jest dobry, ale dlatego, że zgłaszasz tyle problemów.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak wyżej. Od konstrukcji buta nie ma co za wiele oczekiwać. Do niwelowania tego typu problemów są ćwiczenia i wkładki sportowe robione pod osobę, jeśli fizjoterapeuta uzna że są potrzebne.
-
- Rozgrzewający Się
Witam, nie chciałem pisać ponownego tematu, gdyż ten bardzo pasuje do mojego.
Mężczyzna 21lat, podczas biegania stopa układa mi się jakby do wewnątrz buta. Po kilometrze/dwoch czuję jakbym uciskał wewnętrzną częścią stopy rant podeszwy(w srodku oczywiście).
Podczas normalnego chodzenia w tych samych butach nie ma tego problemu.
Tutaj dobre zdjęcie obrazujące moje uczucie podczas biegania:

Miał ktoś podobny problem czy raczej wkladki lub cos tego typu? Boje się kupować kolejnych nowych butów jesli juz w 2 parach mam ten sam objaw. Wygląda to na problem z "stopą pronującą"
PS. Poprawione, przepraszam pisałem na szybko
Mężczyzna 21lat, podczas biegania stopa układa mi się jakby do wewnątrz buta. Po kilometrze/dwoch czuję jakbym uciskał wewnętrzną częścią stopy rant podeszwy(w srodku oczywiście).
Podczas normalnego chodzenia w tych samych butach nie ma tego problemu.
Tutaj dobre zdjęcie obrazujące moje uczucie podczas biegania:

Miał ktoś podobny problem czy raczej wkladki lub cos tego typu? Boje się kupować kolejnych nowych butów jesli juz w 2 parach mam ten sam objaw. Wygląda to na problem z "stopą pronującą"
PS. Poprawione, przepraszam pisałem na szybko
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2018, 22:56 przez masterowns8, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 49:37
- Kontakt:
Ortopeda albo fizjoterapeuta i wkładki robione na zamówienie. Problem z nimi jest taki, że muszą układać się idealnie, więc zazwyczaj potrzeba kilka par- te które pasują do trampek, nie będą dobrze leżeć w botkach na jesień itp. Ale jeśli macie problemy głównie przy bieganiu to warto zrobić wkładki pod buty biegowe, a ewentualnie potem zastanowić się nad kolejnymi.
-
- Rozgrzewający Się
lepiej wybrać się do dobrego fizjoterapeuty. Są różne ćwiczenia i wkładki, które mogą pomoc Ci rowiązać Twoje problemy.
-
- Rozgrzewający Się
czasem nawet zwykły masaż, ale wykonany profesjonalnie przez wyspecjalizowane osoby, może pomóc.