Czy ja już się starzeję?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jarjan pisze:2) Dystans tygodniowy 30-40 - to jest jogging bardziej a nie trening, potwierdzenie poprzedniego punktu. Nawet biorąc pod uwagę Twój aktualny niezbyt wysoki poziom wynikowy, chcąc myśleć o istotnym progresie powinieneś dążyć, stopniowo(!), do ok. 50-60km/tydzień, w 4 wyjściach/tydzień.
To akurat nieprawda, zależy, co się robi poza tym i jaką się ma przeszłość - tzn. czy chociaż trochę sportową. Czy dodatkowo jakaś sprawność, siła? Inne aktywności sportowe - rower, basen, itp.?
Bieganie,to nie tylko bieganie.
PKO
evans12
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tomeq77 pisze:W lipcu skończę 41 lat.
Biegam regularnie od 2 i pół roku (jesień 2015).
Mam kilka startów w 'dychach' i półmaratonach.
Niestety widzę, że najlepszy dla mnie czas to była jesień 2016 r.
Biegam wg planów, przygotowuję się sumiennie do startów, pilnuję diety, wyniki badań mam w normie, TomTom mówi, że mój wiek sprawnościowy to ~20 lat :bum:
A mimo wszystko progresu brak :grr: Na dychę stagnacja, w połówce stagnacja...

ps. tak się chciałem wyżalić :trup:

Może wystarczy poradzić się jakiegos lekarza ?
Awatar użytkownika
adam99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40'20"
Życiówka w maratonie: 3:13:21

Nieprzeczytany post

Może faktycznie coś nie tak robisz jeśli chodzi o trening. Dostrzegam u Ciebie wiele podobieństw do mnie (wiek, wzrost, staż jeśli chodzi o bieganie,liczbę treningów) a wyniki zupełnie różne.
5km - 20:02; 10km - 40:20; HM - 1:26:37; M - 3:13:21

"Wyniki nie przychodzą wtedy kiedy ich oczekujemy ale wtedy kiedy jesteśmy na nie gotowi"

Mój Blog
Komentarze
Garmin

"Coco jambo i do przodu..."
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomeq77 pisze:
jarjan pisze:Oczywiście, trudno na odległość na 100% wyrokować co do przyczyn, ale:

2) Dystans tygodniowy 30-40 - to jest jogging bardziej a nie trening, potwierdzenie poprzedniego punktu. Nawet biorąc pod uwagę Twój aktualny niezbyt wysoki poziom wynikowy, chcąc myśleć o istotnym progresie powinieneś dążyć, stopniowo(!), do ok. 50-60km/tydzień, w 4 wyjściach/tydzień.

Póki co jednak, skoncentrowałbym się na pkt. 2). ;)
Choć pocieszyłeś mnie raczej słabo to i tak dzieki :hejhej:
W 2 tygodnie już nic nie zawalczę i HM w Poznaniu pójdzie, jak wszystko do tej pory, słabo.
Ale później jak ja się skoncentruję na pkt 2)... oj, jak się skoncentruję... :usmiech:
Nie wiedziałem, że oczekiwałeś pocieszenia ;), myślałem, że porady. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
tomeq77
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:48

Nieprzeczytany post

adam99 pisze:Może faktycznie coś nie tak robisz jeśli chodzi o trening. Dostrzegam u Ciebie wiele podobieństw do mnie (wiek, wzrost, staż jeśli chodzi o bieganie,liczbę treningów) a wyniki zupełnie różne.
Na początek, czyli z tydzień po HM w Poznaniu, zacznę zwiększać tygodniowy kilometraż. Pozostanę przy 3 treningach tygodniowo (na więcej chyba niestety nie znajdę czasu), czyli wt i czw wieczorami po ok. 10-12 km (rozgrzewka, ćwiczenia, schłodzenie) + niedziela rano długie wybieganie ewentualnie z jakimiś z akcentami.
Zobaczymy co się wydarzy :)
Awatar użytkownika
adam99
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40'20"
Życiówka w maratonie: 3:13:21

Nieprzeczytany post

Ja też nie robię więcej niż ok 40 km tygodniowo. Zresztą przy 3 treningach w tygodniu trochę ciężko robić jakieś wielkie przebiegi.

Wysłane z mojego D5503 .
5km - 20:02; 10km - 40:20; HM - 1:26:37; M - 3:13:21

"Wyniki nie przychodzą wtedy kiedy ich oczekujemy ale wtedy kiedy jesteśmy na nie gotowi"

Mój Blog
Komentarze
Garmin

"Coco jambo i do przodu..."
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ