trening biegowy bez konkretnego celu imprezowego.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

Za niedługo impreza do której przygotowywałem się przez 5 miesięcy. Ale to ostatnia taka - na jakiś czas a może na zawsze.

Wiem już, że przygotowując się pod konkretną imprezę warto zrobić periodyzację. Umiem (przynajmniej tak mi się wydaje) ułożyć sobie taki trening. Ale od 20 kwietnia będę chciał biegać bez konkretnego celowania w jakąś imprezę. I to dla mnie nowość. Nie będę biegał maratonów, skupię się na dziesiątkach do max półmaratonów. I raczej celem będzie rozwój szybkości. Chcę zobaczyć czy tutaj mam rezerwy.

Zastanawiam się jak różni się trening bez celowania w konkretną imprezę - trening który ma zapewnić równą (najlepiej rosnącą formę) przez cały czas. A może taki trening nie jest możliwy? Generalnie chcę biegać bez spiny. Wystartuję to wystartuję. Nie to nie. Bieganie ma być zabawą. Ale jednocześnie chcę jeszcze zobaczyć na co mnie stać jeśli chodzi o szybkie bieganie.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Tu jest przykład takiego treningu: https://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
Jeśli chcesz biegać jakieś interwały to robisz to zamiast treningu 2.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Tu jest przykład takiego treningu: https://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=7354
Jeśli chcesz biegać jakieś interwały to robisz to zamiast treningu 2.
Dzięki Adamie. Dosyć prosty trening. Tak myślałem, że periodyzacja odpadnie. Ja sobie pewnie będę utrudniał sprawę. Mogę biegać w schemacie T T W T T W T T W. I tak w kółko. Czasami nawet wzmocnię to T T T W. Ale tylko czasami.
Tak więc interwały będą dochodziły w tygodniu gdzie będzie pięć treningów.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ