Proszę o diagnozę.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W tym roku 40stka. Trenuję biegi regularnie od 5 lat. Zawsze uprawiałem jakiś sport. Szału nie ma, ale jestem ciężki. 90 kg, mięśnie. 10 km - około 43 min. Przygotowuję się do maratonu Orlen. W niedziele mam długie wybiegania 20-30 km. I teraz moje pytanie. Raz podczas tych długich biegań tempo śr. 5.35 /tętno 135-140, można powiedzieć na luzie. Natomiast w następnym tygodniu tempo ciężko mi utrzymać na tym poziomie, a tętno ponad 200, ledwo żyję. Jaka może być przyczyna ? Czy jest to normalne zjawisko? Ogólnie czuje się dobrze. Podstawowe badania ok.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Źle założony pulsometr/kiepska dieta/niewyspanie/ogólne zmęczenie i masz kiepskie odczucia podczas biegu wraz z tętnem ponad 200. Jeśli Cię to martwi to po diagnozę idź do lekarza a nie szukaj jej na forum.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

pitgw pisze:W tym roku 40stka. Trenuję biegi regularnie od 5 lat. Zawsze uprawiałem jakiś sport. Szału nie ma, ale jestem ciężki. 90 kg, mięśnie. 10 km - około 43 min. Przygotowuję się do maratonu Orlen. W niedziele mam długie wybiegania 20-30 km. I teraz moje pytanie. Raz podczas tych długich biegań tempo śr. 5.35 /tętno 135-140, można powiedzieć na luzie. Natomiast w następnym tygodniu tempo ciężko mi utrzymać na tym poziomie, a tętno ponad 200, ledwo żyję. Jaka może być przyczyna ? Czy jest to normalne zjawisko? Ogólnie czuje się dobrze. Podstawowe badania ok.
Może to mieć związek z treningiem jaki robisz w poprzedzających dniach.
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Skoor to mi nagadałeś :chlip: :hahaha:
Pulsometr dobrze założony/dieta dobra a nawet bdb./śpię dobrze i długo.
Dzięki za poradę.
Adamie robię plan First. Trzy treningi w tygodniu (środa szybkość, Piątek tempo, niedziela wybiegania). Dodatkowo 1-2x w tygodniu rower, basen ewentualnie rolki.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Może to mieć związek z treningiem jaki robisz w poprzedzających dniach.
Adam serio? Naprawdę uważasz, że z tętna 135 na wybieganiu można wskoczyć na 200 przez trening z dni wcześniejszych?

Mi to wygląda na błąd pulsometru i brak węgli w diecie.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co skoor napisał - pulsometr dał d... Niemożliwy jest taki skok tętna.
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Możliwe, że pulsometr (biegam z polarem m400) zgłupiał, ale moje samopoczucie w tym "gorszym dniu" jest wyraźnie złe. Pulsometr natomiast to tylko potwierdza wysokim tętnem, które nawiasem mówiąc jest dość wysokie, bo hrmax na poziomie 225.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

225 to mają noworodki podczas ssania.
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
Mi to wygląda na błąd pulsometru i brak węgli w diecie.
wg mnie także ewidentnie błąd pomiaru pulsu, zastanawia mnie jedynie ten tekst że "ledwo żyję" przy tych wysokoch wskazaniach, zatem ten puls musi faktycznie iść wyżej, ale żeby az na 200 :niewiem:
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też ledwo żyję jak się węgli nie pojem odpowiednio i też tętno leci w górę. Dieta może i jest bardzo dobra ale nie koniecznie do biegania :hej:
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Skoor zaintrygowałeś mnie. Może faktycznie coś jest na rzeczy z tymi węglami. Może coś bardziej w szczegółach proszę.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W bieganiu (i nie tylko w bieganiu) najłatwiej pozyskać energię z węglowodanów które są magazynowane w postaci glikogenu i uwalniane w postaci glukozy podczas wysiłku. Jeśli na poprzednich treningach wypłukałeś się z glikogenu (czyli sporo go zużyłeś) i nie uzupełniłeś po treningu to na następnym biegu organizm będzie starał się pozyskiwać energię z tłuszczy które mimo, że dają więcej energii to wymagają do jej wytworzenia więcej tlenu i dlatego na niskich węglach będzie Ci słabo, tętno i oddech będzie podwyższone a tempo będzie ciężko utrzymać.
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Skoor dzięki za wyjaśnienie.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spoko. Konsultacja 150zł. W sumie przez internet więc może być 75zł. :hejhej:
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Logadin pisze:To co skoor napisał - pulsometr dał d... Niemożliwy jest taki skok tętna.
Oczywiście, że możliwy jest taki skok tętna - zdarza się w zaburzeniach rytmu serca, tylko, że jest to patologia i z tym nie da się biec. A skok tętna jest wtedy krótkotrwały. No, ale o zaburzeniach rytmu serca kolega nic nie pisze, więc to raczej nie ta przyczyna.

Pytanie, przez ile czasu takie wysokie tętno się utrzymuje? Cały czas od momentu owego "skoku"?
Mimo obszernych wyjaśnień Skoora, mi też tętno rzędu 200, utrzymujące się przez dłuższy czas, wydaje się nieco dziwne i jednak mało realne. A co z oddechem? Przy takim tętnie to się jednak już lekko rzęzi ...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ