Możecie podpowiedzieć jak podejść do tętna w zawodach na 5K, 10K i HM ? Mam tu na myśli na jakim tętnie wyrażonym % do HRmax biec na te dystanse

Z góry dzięki za Wasze opinie.
Pozdrawiam
Pawel
No widzisz, przeginasz na poczatku, biegniesz z tłumem.TUR pisze:Zauważyłem, że jak przycisnę za bardzo na początku, to się „zacieram”. Z drugiej strony zaczynają wolniej mogę później więcej wyciągnąć. Myślę że jednak można ustawić jedno tętno +/- vs. HR Max, na którym można efektywnie przebiec cały bieg nie zastanawiajàc się czy początek nie był za wolnyOczywiście mogę sobie też popatrzeć w kalkulator, ale lepiej podpytać praktyków jak biegają. No chyba że Ci bardziej wytrenowani nie patrzą na puls... Ja biegam dopiero niecały rok. Od 3 miesięcy ok 160 km/miesiąc, czyli przeciętnie.
Pozdrawiam
Pawel
I następnym razem będzie wszystko całkiem inaczej.rolin' pisze:Pobiegniesz zawody z pulsometrem, to będziesz znał swoje wartości dla tych intensywności na następny raz.
Bardzo duzy błąd. Zawody sa wyjątkową sytuacja dla organizmu i za każdym razem reaguje inaczej. Juz przez zdenerwowanie moze podskoczyć puls o 5-10 uderzen...Sewer pisze:Ja nie zdecydowałbym się biec bez pulsometru. Tempo zakładane to jedna sprawa, od początku staram się je utrzymywać, ale kontroluję też tętno, bo mam wtedy informacje czy wszystko jest ok. Jeśli tętno rośnie zbyt szybko to wiem, że nie utrzymam tego tempa i odwrotnie, jeśli tętno jest ok to na ostatnich kilometrach mogę trochę przyspieszyć. Dość szybko dochodzę do 190 (HRmax około 207),w połowie dochodzę do 195 i pod koniec to 197-198. Dla mnie to optymalne parametry. Mowa oczywiście o biegu na 10km.
Moim zdaniem warto znać swoje parametry w tym względzie i mieć kontrolę nad biegiem.
Pulsometr to wynalazek ostatnich 10, może 15 lat.Sewer pisze:Ja nie zdecydowałbym się biec bez pulsometru.
Moim zdaniem warto znać swoje parametry w tym względzie i mieć kontrolę nad biegiem.
Być może. Ja biegam na tempo i samopoczucie :PRolli pisze:I następnym razem będzie wszystko całkiem inaczej.rolin' pisze:Pobiegniesz zawody z pulsometrem, to będziesz znał swoje wartości dla tych intensywności na następny raz.