Marathon Des Sables
W poniedzialek zanosze buty do szewca aby dorobil mi po dwa mocowania do stuptutow. Aby byly mocne kupilem zestaw sznurowadel-linek do butow salomon. No i ostatecznie buty wybiore salomon enduro z dodatkowa "skarpeta". Zrobilem juz trening na plazy i wymach, sa w porzadku. Placak po wielu testach zabieram ten sygnowany przez MDS z przednia torba salomon. Calkiem niezly jest tez plecak raidlight ale ten MDS trzyma sie lepiej na plecach. Przednia torba salomon ma dodatkowe miejsce na butelke 1,5 litra.
- gotowanie wody Esbit Cookset 585ml
http://www.myracekit.com/product/esbit-cookset-585ml-
- skarpety Injinji wypadaja calkiem niezle
- prowiant Trek`N Eat, zupki Knorr itp
- spiwor to troche przesada cenowa ale to chyba jedyny taki z odpinanym dolem.
https://www.waa-ultra.com/en/official-c ... s-836.html
- na burze piaskowe zabiore dobry kombinezon malarski Malo wazy i zajmuje malo miejsca.
itd, itd
Oplaty wszystkie juz zalatwilem. Teraz jeszcze szczepienia i na koniec EKG na miesiac przed (wymagane przez organizatorow) brak EKG to kara 200euro
Nie wiem na ile sprawdzi sie moja strategia terningowa. Zrezygnowalem praktycznie z typowych interwalow i robie: mocna sile biegowa 2x w tygodniu: bieg z ciezkim plecakiem - wtorek oraz wydmy sobota + 2x dlugie wybiegania ( w tygodniu takie 30-35km nieco szybsze) a w weekend, niedziela takie ok 45-50km (wolniejsze takie w tempie ultra). W srody mocny basen 1500m a piatek silownia - trening obwodowy ok 1,5 godziny.
- gotowanie wody Esbit Cookset 585ml
http://www.myracekit.com/product/esbit-cookset-585ml-
- skarpety Injinji wypadaja calkiem niezle
- prowiant Trek`N Eat, zupki Knorr itp
- spiwor to troche przesada cenowa ale to chyba jedyny taki z odpinanym dolem.
https://www.waa-ultra.com/en/official-c ... s-836.html
- na burze piaskowe zabiore dobry kombinezon malarski Malo wazy i zajmuje malo miejsca.
itd, itd
Oplaty wszystkie juz zalatwilem. Teraz jeszcze szczepienia i na koniec EKG na miesiac przed (wymagane przez organizatorow) brak EKG to kara 200euro
Nie wiem na ile sprawdzi sie moja strategia terningowa. Zrezygnowalem praktycznie z typowych interwalow i robie: mocna sile biegowa 2x w tygodniu: bieg z ciezkim plecakiem - wtorek oraz wydmy sobota + 2x dlugie wybiegania ( w tygodniu takie 30-35km nieco szybsze) a w weekend, niedziela takie ok 45-50km (wolniejsze takie w tempie ultra). W srody mocny basen 1500m a piatek silownia - trening obwodowy ok 1,5 godziny.
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Tak czytam i czytam ten watek i moge tylko powiedziec: respect
Obciazenia treningowe niemale, ja bym musial spac chyba po 10h na dobe, zeby sie zregenerowac
Progress jakis konkretny z tych treningow zauwazasz?
Na wyposazenie nie zalujesz jak widze, ale z drugiej strony, zawalic takie wyzwanie, bo "costam" nawalilo to by byla wielka szkoda.
A lekkie wyposazenie dodatkowo kosztuje jeszcze premium kase.
Duzo Ci czasu jeszcze zostalo do startu?
Obciazenia treningowe niemale, ja bym musial spac chyba po 10h na dobe, zeby sie zregenerowac
Progress jakis konkretny z tych treningow zauwazasz?
Na wyposazenie nie zalujesz jak widze, ale z drugiej strony, zawalic takie wyzwanie, bo "costam" nawalilo to by byla wielka szkoda.
A lekkie wyposazenie dodatkowo kosztuje jeszcze premium kase.
Duzo Ci czasu jeszcze zostalo do startu?
wytrzymalosc w I zakresie ok. ale chyba stracilem na szybkosci. Ale coz jak robie m.in. w czwartek 30-32km a w niedziele 45-50 to dobry interwal jeszcze dodatkowo w tygodniu raczej ciezko "poleciec". W niedziele 45-50 robie Gallowayem. Troche dziwnie bo przez lata nie biegalem Gallowayem. Na moim poziomie MDS moge sensownie pokonac wlasnie Gallowayem. Troche za malo sypiam i to musze zmienic
sprawy finansowe juz uregulowane. dostalem potwierdzenie. Pod koniec lutego "polece" jeszcze maraton w Kilonii a potem juz tylko piaski, piaski, piaski
strzalem w dziesiatke okazaly sie mocne akcenty na obrecz barkowa na silowni. We wtorek plecak 16kg, 22km i barki ok. Kiedy zaczynalem treningi z ciezkim plecakiem okazalo sie, ze nie nogi sa problemem a barki.
Wczesniej unikalem soli w roznych produktach tak teraz szukam np. orzeszkow z jak najwieksza iloscia soli Znalazlem takie z zawartoscia 2,1 g soli na 100g produktu
Wczesniej unikalem soli w roznych produktach tak teraz szukam np. orzeszkow z jak najwieksza iloscia soli Znalazlem takie z zawartoscia 2,1 g soli na 100g produktu
- infernal
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:36
- Życiówka w maratonie: 3:42
W kwietniu chyba jak dobrze widziałem jest ten start.Sikor pisze: Duzo Ci czasu jeszcze zostalo do startu?
Mam nadzieję że zobaczymy jakieś relacje, dużo opowiadań TRZYMAM KCIUKI!
Never say never, because limits, like fears, are often just an illusion.
Blog
Komentarze
5 km - 18:20 (09.04.21)
10 km - 38:36 (13.03.21)
HM - 01:30:48 (6.10.19)
M - 3:42:13 (22.04.18)
Blog
Komentarze
5 km - 18:20 (09.04.21)
10 km - 38:36 (13.03.21)
HM - 01:30:48 (6.10.19)
M - 3:42:13 (22.04.18)
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Co to dokładnie za ćwiczenie ?rufuz pisze:strzalem w dziesiatke okazaly sie mocne akcenty na obrecz barkowa na silowni.
kupuje action kamere Sony Action Cam z obsluga, wyswietlaczem na nadgarstku.
na barki robie klasyczne wyciskanie w poziomie i w pionie oraz butterfly.
na barki robie klasyczne wyciskanie w poziomie i w pionie oraz butterfly.
w budziku ustawilem sobie utwor AC/DC - Highway to Hell Na MDS przed startem codziennie odtwarzaja ten utwor.
Jakos na dniach zrobie szczepienia a EKG to na miesiac przed, wedlug regulaminu.
Jakos na dniach zrobie szczepienia a EKG to na miesiac przed, wedlug regulaminu.
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zamierzasz pokonać MDS z 20 kilogramowym plecakiem, czy to tylko treningowo nosisz, a na zawody będzie mniej? 20-25 kg to waży zazwyczaj mój plecak na tygodniowy wypad w wysokie góry i jeśli chodzi o bieganie z takim obciążeniem to tak średniawo :D Apropo wytrzymałości barków to wyreguluj dobrze szelki i zapnij sobie mocniej pas biodrowy, na barkach ma spoczywać tylko niewielki procent ciężaru plecaka.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
MDS z 20kg plecakiem Walka toczy sie o kazde 100g a Ty pytasz czy chce pojechac na MDS z 20kg na plecach Chyba wrocilbym w czarnym worku zapinanym na zamek Mocniej zaciagniety pas biodrowy moze dobry pomysl dla typowego plecaka gorkiego ale do biegowego to nie specjalnie dobre rozwiazanie, przynajmniej dla mnie. 20kg na placach jakies ryzyko jest w tym wypadku sprawdzaja sie bardzo dobrze buty Altra na grubych podeszwach i opieka dobrego fizjoterapeuty
Piasek pomarzniety na plazy wiec dzis "lece" lesny cross.
Piasek pomarzniety na plazy wiec dzis "lece" lesny cross.
Postanowilem zakupic jeszcze jedna pare butow. Tych Salomonow Enduro nie jestem pewnien na 100%. Na miekkich nawierzchniach sprawdzaja sie genialnie ale na twardszych jest troche lipa. Niewlasciwe buty moga wyeliminowac z udzialu. Kupilem jeszcze buty Hoka CHALLENGER ATR 4.
https://www.ultramarathonrunningstore.c ... trfour.htm
Waza 254g wiec moge jeszcze zyskac paredziesiat gramow na bucie Chodzi o to ze obawiam sie, ze jak beda twardsze odcinki to w twardszych i nieco ciezszych Salomonach nogi moga sie szybciej meczyc. 254 gramy to troche wiecej niz szosowy but startowy do maratonu
W tygodniu powinna przyjsc przesylka z paroma rzeczami: zestaw obowizkowy (pompka do jadu, lusterko, kompas itp), ultralekka kurtka na wiatr, pojemnik na 3 baterie itp. Jak buty okaza sie ok to zaraz ide do szewca aby dorobil mocowania do stuptutow.
https://www.ultramarathonrunningstore.c ... trfour.htm
Waza 254g wiec moge jeszcze zyskac paredziesiat gramow na bucie Chodzi o to ze obawiam sie, ze jak beda twardsze odcinki to w twardszych i nieco ciezszych Salomonach nogi moga sie szybciej meczyc. 254 gramy to troche wiecej niz szosowy but startowy do maratonu
W tygodniu powinna przyjsc przesylka z paroma rzeczami: zestaw obowizkowy (pompka do jadu, lusterko, kompas itp), ultralekka kurtka na wiatr, pojemnik na 3 baterie itp. Jak buty okaza sie ok to zaraz ide do szewca aby dorobil mocowania do stuptutow.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:50
- Życiówka w maratonie: 3:24:20
Czescrufuz pisze:Zakladam temat bo mozna sie juz rejestrowac na 2018 rok. Ja sie juz zarejestrowalem i wplacilem pierwsza rate. Zaczynam tez zbierac wszelkie informacje, ktore moga byc pomocne zarowno w samych przygotowaniach jak i samym starcie. Bede wdzieczny za wszelkie info. A moze tez ktos planuje start w 2018 ?
http://inscription.marathondessables.com/
Pozdrawiam
Ja tez jade na MDS w 2018, chetnie sie skontaktuje przed wyjazdem
Pozdraiwam
ooo jak sie ciesze, nie bede sam Pierwszy raz ? Duze doswiadczenie w ultra ? Gdzie w Polsce mieszkasz ? Bardzo chetnie sie spotkam. Nie wiem na jakim poziomie jestes ale jakby co to jest juz nas dwoch. Moze utworzy sie jakas grupa na pokonanie MDS. Kiedy bedziesz w Paryzu ? Ja chce spedzic caly dzien przed wylotem.
no i "slowo sie rzeklo" jednak te Hoka. Buty sa genialne, takich potrzebuje. Waza tyle co uliczne startowki, tak je czuje na nogach i do tego maja w miare grube podeszwy. Pojutrze ide na szczepienia: dur, tezec i dwie zoltaczki. EKG tez juz mam zaklepane.