Garmin Fenix 5/5s/5x

Roch
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 40:34
Życiówka w maratonie: 3:41:40

Nieprzeczytany post

Witam, rozważam wymianę mojej wysłużonej 310 na f5.
Jak waszym zdaniem wypada pomiar jakości snu?
Pytam, ponieważ pracuję w systemie trzy zmianowym. Z tego względu pierwsze dni tygodnia są trudne. Czy na tym pomiarze jestem w stanie wyciągnąć dane, które pomogą w lepszej regeneracji.
Druga sprawa odnosi się do parowania f5 z telefonami marki huawei, czytałem opinie o problemach, ktoś opisze czy są jakieś problemy?
Niech przeto ten, komu się zdaje, że stoi, baczy, aby nie upadł.1 Kor 10,12

blog: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=61154
komentarze: https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=61155
New Balance but biegowy
Jan123

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o sen będziesz musiał zmieniać godziny snu rozpozna sam ale pewnie błędnie

Dodatkowo problemy są z łączeniem trzeba zweryfikować czy jest na liście kompatybilnych ale wątpię bo nawet z kompatybilnymi źle działa . Android po prostu w tryb oszczędzania wchodzi i wył blue .
Da się przyzwyczaić nie duży problem
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Roch pisze:Witam, rozważam wymianę mojej wysłużonej 310 na f5.
Jak waszym zdaniem wypada pomiar jakości snu?
Pytam, ponieważ pracuję w systemie trzy zmianowym. Z tego względu pierwsze dni tygodnia są trudne. Czy na tym pomiarze jestem w stanie wyciągnąć dane, które pomogą w lepszej regeneracji.
Druga sprawa odnosi się do parowania f5 z telefonami marki huawei, czytałem opinie o problemach, ktoś opisze czy są jakieś problemy?
Mi czasami nie których nocy nie zapisuje, ostatnio zdarzyło się 2-3x w tygodniu, nie wiem skąd to może wynikać.

Tak, są problemy huwaiem, u mnie nie da się w ogóle sparować z Garmin connect, lipa niestety.

Jak już sparujesz, to jest specjalna aplikacja, która pomaga w tym, że łączy się z bt ponownie, gdy rozłączy zegarek z telefonem. Ja myślałem, że uda mi się przez nią sparować, a to nie, nie dało się, będę próbował do skutku.

Po prostu huaweie nie dogadują się garminowcami, to po stronie albo garmina, albo po stronie huawiów. Obie strony znają ten problem.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak próbuje przesłać trening do zegarka to wyskakuje taki komunikat
Jeden z plików nie został zaakceptowany przez system. Aby uzyskać pomoc, skontaktuj się z działem obsługi klienta.
Jest napisane, że ten serwis obsługuje pliki *.fit, bo taki wrzucałem, a jeszcze skróciłem nazwę tego pliku.
TUR
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Czy po włączeniu Glonass jest szansa w F5 na dokładniejszy pomiar tempa ? Wczoraj zegarek pokazywał mi jakieś głupoty podczas biegu....
Pozdrawiam
Pawel
5km: 23:59
10km: 49:37
HM 1:55:24
M 4:31:54
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

TUR pisze:Hej,

Czy po włączeniu Glonass jest szansa w F5 na dokładniejszy pomiar tempa ? Wczoraj zegarek pokazywał mi jakieś głupoty podczas biegu....
Pozdrawiam
Pawel
Chodzi ci o tempo chwilowe czy średnie z calego biegu /badz odcinka?
Jesli chwilowe, to zapomnij o dokładności.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
Jan123

Nieprzeczytany post

chwilowe mi sie udaje jak jest glonass+GPS+ normal zapis oraz FOOTPOD to w tedy chwilowa predkosc miedzy całego km czy biegu jest różnica 10s tylko
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:chwilowe mi sie udaje jak jest glonass+GPS+ normal zapis oraz FOOTPOD to w tedy chwilowa predkosc miedzy całego km czy biegu jest różnica 10s tylko
A bez footpoda to jakie jest te chwilowe?

Jan123

Nieprzeczytany post

to zalezy jesli zostawisz na parapecie zegarek na 30 min nieruchomo i sie dobrze z gps+glonas skalibruje ładna pogoda bezchmurna bez lasu drzew kabli to nawet da sie wycinąć 15sekund.

ale z doswiadczenia jak patrze to srednio roznica jest 30sekund MAX 60s chwilowe bez footpod na footpod 10s albo mniej.

chociaż to jest uzależnione takze od prędkości. Zauważyłem ,ze przy prędkosci poniżej 4:30 dokładnośc jest duża na gps/glonass nie wiem dlaczego, może przy szybszych prędkosciach jest częstszy ruch i nie włącza się jakiś tryb oszczędzania.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:to zalezy jesli zostawisz na parapecie zegarek na 30 min nieruchomo i sie dobrze z gps+glonas skalibruje ładna pogoda bezchmurna bez lasu drzew kabli to nawet da sie wycinąć 15sekund.

ale z doswiadczenia jak patrze to srednio roznica jest 30sekund MAX 60s chwilowe bez footpod na footpod 10s albo mniej.

chociaż to jest uzależnione takze od prędkości. Zauważyłem ,ze przy prędkosci poniżej 4:30 dokładnośc jest duża na gps/glonass nie wiem dlaczego, może przy szybszych prędkosciach jest częstszy ruch i nie włącza się jakiś tryb oszczędzania.
Tak samo jak jedziesz na rowerze, jest szybko to GPS nje ma z tym problemu.

Po co ci tempo chwilowe z gpsu?

Jan123

Nieprzeczytany post

Bo jak biegnę maraton ( aktualnie Dębno) jako pacemaker to nie chce szarpać i równo biec ustawiam chwilowa prędkość, aktualnego km i całego biegu i chce utrzymać jak najmniejszą różnice . Ludzie nie lubią jak pacemaker przyspieszy choćby 10 s
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:Bo jak biegnę maraton ( aktualnie Dębno) jako pacemaker to nie chce szarpać i równo biec ustawiam chwilowa prędkość, aktualnego km i całego biegu i chce utrzymać jak najmniejszą różnice . Ludzie nie lubią jak pacemaker przyspieszy choćby 10 s
Temu biegnie sie za pacemarkerem, i w razie kryzysowej sytuacji przyspiesza sie przed pacemarkerem.

TUR
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No chodziło mi o tempo chwilowe. Włączyłem dzisiaj Glonass i przeleciałem 21km i widzę, że dalej kicha... Wcześniej miałem Polara M400 i bez problemu pokazywał dokładne chwilowe tempo. Kurcze możnaby naprawdę oczekiwać lepszej jakości za te pieniądze.... Przepraszam ale 4 x tańszy zegarek lepiej wskazuje podstawowy parametr w bieganiu ?! No coś tu jest nie tak.

Pozdrawiam
Pawel
5km: 23:59
10km: 49:37
HM 1:55:24
M 4:31:54
dorian
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:00

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
Jan123 pisze:Bo jak biegnę maraton ( aktualnie Dębno) jako pacemaker
Temu biegnie sie za pacemarkerem...
Ciekawe rady :hahaha: :hahaha: :hahaha:

A tak serio to może jakaś aplikacja/pole danych z Garmin IQ? Jest tego trochę i niektóre wyświetlają np tempo z ostatnich 30 sekund... Może wtedy będzie dokładniej?
https://apps.garmin.com/pl-PL/search?q= ... d&count=30

Niestety sam dopiero będę je testował, gdyż też szukam dobrego sposobu na trzymanie tempa, ale na Feniksie 3.
Z tego co widzę to im nowszy Garmin tym gorszy. Ktoś na tym forum ostatnio pisał, że lepiej kupić 310xt + stryd niż wywalać kasę na nowe modele i chyba miał rację :/
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Polar M400 nie wskazywał lepiej - przynajmniej tak sądzę. Zapewne jako tempo chwilowe brał uśredniony wynik z 5-15 sekund, nie wiem dokładnie. Nie ma technicznie możliwości, żeby przy dokładności 3-5 metrów perfekcyjnie podawać tempo chwilowe. Mam 910xt - on pokazuje bez uśredniania, po prostu co sekundę aktualizuje - tu dopiero można się wściec. :hahaha: Pewnie Fenix też pokazuje bez uśredniania.
ODPOWIEDZ