kolano

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

Nie chcę mnożyć kolejnego wątku, więc przyłączę się tutaj, jeśli autor nie ma nic przeciwko. Od 1,5 tygodnia jakoś ból kolana, przy biegu odczuwam od przodu, przy nacisku palcem izolowany punkt w przedniej-górno-bocznej części kolana (od wewnętrznej strony). Trwa ta od niedawna, znika przy szybkim biegu, pojawia mocniej na schłodzeniu. Koniec sezonu, więc biegam zgodnie z planem treningowym realizując wszystkie akcenty do ostatniego startu. Ból pojawia się też w nocy przy zgiętym kolanie (wyprostowanie pomaga), boli przy głębokich zgięciach kolana przy ruchu. Wczoraj ostatni mocny akcent, dziś jest gorzej i boli też przy chodzeniu. Pytanie brzmi - ortopeda czy fizjo? W sobotę start zamykający sezon (5km), teraz już luzuję, forma na życiówkę, po starcie roztrenowanie. Chcę pobiec, ale nie chcę zrobić sobie krzywdy. Ortopeda (mam dobrego sportowego, nie w stylu "nie biegać" jako najlepszy lek) zrobi USG, fizjo nie? Kogo wybrać?
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
PKO
Awatar użytkownika
Pawlinio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zacznij od ortopedy pytanie czy chrupie ci czasem przy prostowaniu od zgiecia , oby nie patelnia chondromalacyjna :)
Marcin_1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:21

Nieprzeczytany post

Co miało by dać takie prześwietlenie? Raczej nie masz złamanej nogi.

Ja kierowałbym się prosto do fizjoterapeuty. Jeśli po kilku wizytach nie będzie poprawy, to wtedy ortopeda, rezonans itd.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Prześwietlenie możesz wykonać "sama", ale skierowanie od rodzinnego jest potrzebne. Oczywiście jest to odpłatne. Parę dyszek. I oczywiście może coś pokazać, jeśli problem leży w kościach.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ