bieganie po lasach w nocy z latarką a zwierzęta. Bać się?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
thepanone
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ma ktoś pojęcie jak dzikie zwierzęta reagują na światło latarki w nocy? Czy boją się tego czy są zaciekawione i podchodzą?

Wczoraj pierwszy raz ruszyłem na trening po zmroku poza miasto (z czołówką), ale od razu po wejściu w pole/las zobaczyłem 2 pary nieruchomych patrzących na mnie świecących oczu, raczej sarny, może lisy, no tak czy siak trochę wymiękłem i nie zdecydowałem się zagłębiać w las. Obszar lasów w mojej okolicy jest całkiem spory, 10 km, więc jest miejsce na rozmnażanie, za dnia widziałem sarny, dziki, myśliwych i lisy, niedźwiedzi tu nie ma.
PKO
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziesięć lat temu temat był wałkowany na innym forum. Wtedy często biegałem w nocy po lesie, nawet bez latarki. Teraz też się zdarza, ale to już nie to samo, za dużo ludzi biega. Mowa o lesie na granicy miasta. Zwierzęta są, ale nie stanowią raczej problemu. Poza miastem może być gorzej, szczególnie jeśli w takim lesie odbywają się polowania, wtedy lepiej nie ryzykować, ale nie ze względu na zwierzęta, tylko niedowidzących myśliwych :bum:
Daję link do tematu:
http://biegajznami.pl/forum/trening/633 ... mitstart=0
Szkoda, że nie ma już zdjęć, które tam były...
thepanone
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za link.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

Tutaj też temat był wałkowany wiele razy.
Tyle, że nie w dziale dotyczącym treningu.

Np. https://bieganie.pl/forum/viewtopic.php ... ezpiecznie
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thepanone pisze:Ma ktoś pojęcie jak dzikie zwierzęta reagują na światło latarki w nocy? Czy boją się tego czy są zaciekawione i podchodzą?

Wczoraj pierwszy raz ruszyłem na trening po zmroku poza miasto (z czołówką), ale od razu po wejściu w pole/las zobaczyłem 2 pary nieruchomych patrzących na mnie świecących oczu, raczej sarny, może lisy, no tak czy siak trochę wymiękłem i nie zdecydowałem się zagłębiać w las. Obszar lasów w mojej okolicy jest całkiem spory, 10 km, więc jest miejsce na rozmnażanie, za dnia widziałem sarny, dziki, myśliwych i lisy, niedźwiedzi tu nie ma.

Ludzi się trzeba bać, nie zwierząt ;-p
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Jak na psa na biegniesz, to on bedzie kierował sie w strone swiatla i bym uważał i szybko zgasil latarkę i sie zatrzymal.

Oczywiscie, jeśli pies bedzie agresywny, nie wszystkie psy maja tendencje do ataku.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ