Regeneracja - o co w tym chodzi

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:33
Życiówka w maratonie: 3:07:40

Nieprzeczytany post

Szukam przyczyn słabszej formy. Myślałem, że to poziom tkanki tłuszczowej, ale lekarz wykluczył tę przyczynę.
Do maratonu w Poznaniu biegałem po cztery razy w tygodniu (sporadycznie pięć). I wszystko się kręciło coraz lepiej. Na początku przygotowań do Dębna z początkiem listopada postanowiłem zwiększyć liczbę treningów do pięciu. Początkowo organizm zareagował mega szybkim powrotem do formy z przed maratonu (po blisko dwóch tygodniach odpoczynku) a nawet poziom został przeskoczony. Na jednym treningu pobiegłem nawet poniżej 5minut/km w tętnie z pogranicza 75% Hr max. Ale potem treningi były tylko coraz trudniejsze. Dziś z trudem potrafię pobiec 5:15/km. A biegałem tylko pierwszy zakres i kilka razy 2.. Krótkie przeziębienie (dwa dni) nie mogło tak spustoszyć organizmu. Więc jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to zwiększenie ilości treningów. Postanowiłem się wycofać z pięciu treningów i wrócić do czterech. Może co drugi lub trzeci tydzień robić pięć. Ale nie rozumiem, dlaczego mój organizm tak reaguje. Od czego zależy to, że nie daje rady z odpoczywaniem? Śpię po siedem,siedem i pół godziny dziennie w tygodniu i ponad osiem w weekend. Odżywiam się zdrowo. Nie pracuję jakoś bardzo ciężko fizycznie, choć w listopadzie było ciężko. Nie umiem sobie tego w głowie poukładać i proszę o pomoc w zrozumieniu tej kwestii. Jak to jest, że jedni potrafią tyrać na budowie i biegać siedem razy w tygodniu a ja wykonując lżejszą pracę nie mogę się zregenerować po pięciu treningach?
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

A po maratonie odpocząłeś z 2-3 tygodnie ?
Bądź za mocno biegasz na treningach, i dlaczego chcesz biegać z 5x w tygodniu ?
MOże zwiększ maksymalnie dystans do jakiego możesz biegając jedynie 4x w tygodniu. I trzymaj się tego, a następnie dodasz jeden trening + ew. zmniejszysz objętość treningową z tych 4 które już biegałeś.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:A po maratonie odpocząłeś z 2-3 tygodnie ?
MOże zwiększ maksymalnie dystans do jakiego możesz biegając jedynie 4x w tygodniu. I trzymaj się tego, a następnie dodasz jeden trening + ew. zmniejszysz objętość treningową z tych 4 które już biegałeś.
Odpocząłem dokładnie 12 dni. W tym czasie tylko test Coopera. Biegam na tętno, tak jak mówi stara szkoła polskich długich biegów. 139 to moje 75% i jeśli przekraczam to na podbiegu. Średnio maks 140. Dlaczego chcę pięć razy w tygodniu? Większy kilometraż i większe możliwości rozwojowe treningu - lepsze rezultaty.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze:
Yahoo pisze:A po maratonie odpocząłeś z 2-3 tygodnie ?
Odpocząłem dokładnie 12 dni. W tym czasie tylko test Coopera. Biegam na tętno, tak jak mówi stara szkoła polskich długich biegów. 139 to moje 75% i jeśli przekraczam to na podbiegu. Średnio maks 140. Dlaczego chcę pięć razy w tygodniu? Większy kilometraż i większe możliwości rozwojowe treningu - lepsze rezultaty.
Nie zawsze 5x w tyg znaczy lepiej dla każdego.

Po co robiłeś test coopera w trakcie regeneracji i to po maratonie?

I skąd wiesz, ze poprawnie wyznaczyłes sobie hrmax? Bieganie na tętno jest obarczane sporym błędem

Wysłane z mojego DUK-L09 .
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo, to co piszesz to wiem. Pytałem dlaczego tak jest? Bo tego nie ogarniam. Dlaczego jeden człowiek tyra na budowie i potrafi biegać siedem razy w tygodniu a drugi nie? Czy na regenerację i jej szybkość mam jakiś wpływ (poza snem i odżywianiem)? Jeśli tak to jaki?

A co Hrmax to wiem i tyle. 185 to moje Hrmax i koniec. Może jest więcej ale nigdy tego nie zaobserwowałem. A jeśli jest wyższe to znaczy, że biegam za wolno. A wyniki biegu w tętnie 139 pokrywają się z testem Coopera (+ / - 5 sekund).
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze:Yahoo, to co piszesz to wiem. Pytałem dlaczego tak jest? Bo tego nie ogarniam. Dlaczego jeden człowiek tyra na budowie i potrafi biegać siedem razy w tygodniu a drugi nie? Czy na regenerację i jej szybkość mam jakiś wpływ (poza snem i odżywianiem)? Jeśli tak to jaki?

A co Hrmax to wiem i tyle. 185 to moje Hrmax i koniec. Może jest więcej ale nigdy tego nie zaobserwowałem. A jeśli jest wyższe to znaczy, że biegam za wolno. A wyniki biegu w tętnie 139 pokrywają się z testem Coopera (+ / - 5 sekund).
A nie biegasz przypadkiem za szybko, bądź za bardzo intensywnie ? Jak zapewne wiesz, nasze HRmax się zmienia z roku na rok. Ale to już wiesz, więcej nie będę powtarzał, skoro wiesz, że nasze hrmax się zmienia.

Może masz problem z hormonami? Złe odżywianie się, trudno mówić o zdrowym odżywianiu, skoro nie wiemy co oznacza właściwie.
Badania krwi robisz regularnie?
np witamina D3 i retinol masz na równym i wysokim poziomie? [jak masz D3 86 to retinol tez powinien być w granicach 86, jak jednej masz mniej to osłabiasz działanie tej drugiej witaminy] - tylko przykład podałem, bo czynników może być wiele.

A skąd wiesz, czy na tej budowie on się nie opierdala ? To nie jest tak, że w ciągu 3 lat będziesz pracował fizycznie bardzo mocno i od razu biegał dużo i mocno. Do tego dochodzi się stopniowo, i dobrze być już od dzieciństwa aktywnym fizycznie, to dzięki uprawianiu sportu w bardzo młodym wieku, można w przyszłości osiągać dobre wyniki, oraz umieć radzić sobie z dużym obciążeniem organizmu i regeneracja jest bardzo dobra w późniejszych latach.

Ale o tym było już myśleć mając 5 lat, ale przeszłości nie cofniesz.

A do tego nie tylko bieganie się liczy jeśli chcesz mieć dobre wyniki w bieganiu, to jeszcze siłownia, tabata, crossfit, basen, rower, stabilizacja, priopriocepcja, równowaga, sylwetki gimnastyczne etc...
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:
marco1980 pisze:Yahoo, to co piszesz to wiem. Pytałem dlaczego tak jest? Bo tego nie ogarniam. Dlaczego jeden człowiek tyra na budowie i potrafi biegać siedem razy w tygodniu a drugi nie? Czy na regenerację i jej szybkość mam jakiś wpływ (poza snem i odżywianiem)? Jeśli tak to jaki?

A nie biegasz przypadkiem za szybko, bądź za bardzo intensywnie ? Jak zapewne wiesz, nasze HRmax się zmienia z roku na rok. Ale to już wiesz, więcej nie będę powtarzał, skoro wiesz, że nasze hrmax się zmienia.

Może masz problem z hormonami? Złe odżywianie się, trudno mówić o zdrowym odżywianiu, skoro nie wiemy co oznacza właściwie.
np witamina D3 i retinol masz na równym i wysokim poziomie? [jak masz D3 86 to retinol tez powinien być w granicach 86, jak jednej masz mniej to osłabiasz działanie tej drugiej witaminy] - tylko przykład podałem, bo czynników może być wiele.

A skąd wiesz, czy na tej budowie on się nie opierdala ? To nie jest tak, że w ciągu 3 lat będziesz pracował fizycznie bardzo mocno i od razu biegał dużo i mocno. Do tego dochodzi się stopniowo, i dobrze być już od dzieciństwa aktywnym fizycznie, to dzięki uprawianiu sportu w bardzo młodym wieku, można w przyszłości osiągać dobre wyniki, oraz umieć radzić sobie z dużym obciążeniem organizmu i regeneracja jest bardzo dobra w późniejszych latach.

A do tego nie tylko bieganie się liczy jeśli chcesz mieć dobre wyniki w bieganiu, to jeszcze siłownia, tabata, crossfit, basen, rower, stabilizacja, priopriocepcja, równowaga, sylwetki gimnastyczne etc...
Ja biegam już prawie trzy lata. Wcześniej, choć miałem nadwagę wynikającą ze złego żywienia byłem aktywny. Do 25 roku życia były: siatkówka, piłka nożna, lekkaatletyka (sprinty i skok w dal), siłownia i rower górski. Po ślubie sporadycznie rower.
Dzisiaj nie chodzę na siłownię, bo uważam, że to co z gimnastyki siłowej robię w domu mi wystarczy. Zresztą Skarżyński mówi, że jest to zbędne. Basenu nie mam w najbliższej okolicy. Nie mam też czasu na dojazdy. Pozostałe pojęcia są mi obce.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Człowiek nie maszyna. Każdym treningiem przesuwasz pewne parametry w organizmie w jedna lub druga stronę.

Przez ekstremalne wyczerpanie organizmu, jakie powstaje na wskutek 3 godzinnego maratonu i treningu wokoło maratońskiego, uszkadza wiele systemów fizjologicznych. Nie tylko system immunologiczny, ale także aerobowy i strukturę mięśniową.

Jako ze faza wysokiego poziomu wytrenowania przy treningu periodycznym moze trwać 6-8 tygodni. Dobra idea jest, po tym sezonie, troche zwolnic i odbudować bazę aerobowa (czas trwania rozbudowy takiej bazy trwa najdłużej). Sam nie jestem zwolennikiem truptania przez 6 tygodni po polach, i uwazam ze wystarcza zmniejszyć intensywność biegania, zeby bardzo dobrze (i szybko) rozbudować ta baze. Tak w tym okresie biega sie interwały i biegi ciągłe o 20s/km wolniej ale za to troche wiecej. Po tym okresie wystarczy przyśpieszyć i dozucic bardzo szybkie jednostki typu 10x400 i juz jestesmy na starym lub nawet wyższym poziomie.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Yahoo pisze:Jak zapewne wiesz, nasze HRmax się zmienia z roku na rok. Ale to już wiesz, więcej nie będę powtarzał, skoro wiesz, że nasze hrmax się zmienia.
:hahaha:
Ale jak wiem, ze wiesz, to znam, ze co to ma wspólnego z za szybkim bieganiem, ze wiesz, ze tak wiem.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marco1980 pisze:
Yahoo pisze:

Ja biegam już prawie trzy lata. Wcześniej, choć miałem nadwagę wynikającą ze złego żywienia byłem aktywny. Do 25 roku życia były: siatkówka, piłka nożna, lekkaatletyka (sprinty i skok w dal), siłownia i rower górski. Po ślubie sporadycznie rower.
Dzisiaj nie chodzę na siłownię, bo uważam, że to co z gimnastyki siłowej robię w domu mi wystarczy. Zresztą Skarżyński mówi, że jest to zbędne. Basenu nie mam w najbliższej okolicy. Nie mam też czasu na dojazdy. Pozostałe pojęcia są mi obce.
https://www.youtube.com/watch?v=p9NuD-HC3eo
marco1980
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawy filmik, tylko nie wiem na których fragmentach Twoim zdaniem ja powinienem się skupić. Podpowiesz?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ