10 km pierwszy raz

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wodus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie! Nazywam się Marek i biegam około 5 miesięcy.Wiek 30 lat wzrost 182 kg i waga 92. Na początku miałem problem żeby przebiec 1 km, wczoraj udało mi się przebiec 10 km z czasem 7.30/ km.
Chciałbym w 2018 roku brać udział w biegach na 10 km. Biegam z zegarkiem tom tom i z ichniejszymi treningami. Czy możecie polecić mi trening 2-3 dniowy na poprawienie czasu? Czy uważacie żeby lepiej skupić się na 5 km?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za każdą odpowiedz.
PKO
TomekIw
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40:41

Nieprzeczytany post

Marek, zasdniczo trening do 5km i do 10km jest bardzo podobny. Ale dla Ciebie najważniejsze to zrzucić wagę. Bieganie na pewno w tym pomoże ale skontaktuj sie z jakims dietetykiem, ktory pomoze Ci to zrobic skuteczniej.

Mocniejsze bieganie z nadwagą moze byc niebezpieczne i moze prowadzic do kontuzji. Skup sie na zrzuceniu zbednych kilogramów a bieganie niech Ci w tym pomaga.

Oczywiscie startuj na zawodach, to swietna sprawa, ale traktuj to zabawowo, bez jakiejs specjalnej presji na wynik. Oczywiscie dopuki nie zejdziesz z wagi ;)
wodus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Generalnie jakiś czas temu ważyłem 10 kg mniej tylko chciałem przytyć. Chyba rzeczywiście zrzucę do 87. Jaki plan polecacie?
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:20

Nieprzeczytany post

wodus pisze:Generalnie jakiś czas temu ważyłem 10 kg mniej tylko chciałem przytyć. Chyba rzeczywiście zrzucę do 87. Jaki plan polecacie?
Na zrzucenie wagi najlepsza jest siłownia. Przy treningu cardio będzie Ci się chciało tylko więcej jeść.
wodus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A przy mojej wadze do ilu kg powinienem zejść? Z jakim planem biegać?
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wodus pisze:A przy mojej wadze do ilu kg powinienem zejść? Z jakim planem biegać?
Min 20kg do 72kg i wtedy zacznij biegać. Ew. 10kg mniej na początek i wtedy dopiero trucht.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

A dlaczego akurat 72kg? Kolega nie wspominał, że ma ambicje na np. 35min/10km.
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:A dlaczego akurat 72kg? Kolega nie wspominał, że ma ambicje na np. 35min/10km.
Tak mi podpowiada zdrowy rozsadek Kolego. Przy takim wzroscie 72kg to wcale nie jest mało.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krysia80 pisze:
wodus pisze:A przy mojej wadze do ilu kg powinienem zejść? Z jakim planem biegać?
Min 20kg do 72kg i wtedy zacznij biegać. Ew. 10kg mniej na początek i wtedy dopiero trucht.
Niesamowite, ale sie zgadzam :hejhej:
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zapytałem, bo nie widzę żadnego uzasadnienia dla Twojego dośc kategorycznego stwierdzenia.

Jasne, że im mniejsza masa w granicach rozsądku, tym większa szansa na dobry wynik.

Tylko dlaczego ma chudnąc akurat 20kg, a nie 5kg lub wcale po to żeby zacząc biegac?
Może jest tak dobrze umięśniony, że nawet przy 90kg nie grozi mu żadna kontuzja, a nie ma ambicji na jakieś super wyniki.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Ja zaczynałem tak jak Ty, od niecałego kilometra i to ledwo. Ważyłem 99 kg / 187 cm. Nie chudłem do biegania i jakoś przeżyłem, ale może jestem wyjątkowy. Intuicja podpowiada, że w realnym życiu wybór sprowadza się do "albo biegać z nadwagą, albo w ogóle". Jak dla mnie warto spróbować.

Na zrzucenie kilogramów najlepszy jest sport, w który się "wkręcisz". Siłownia, czy bieganie, nie ma różnicy.
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja głupi i nieświadomy zacząłem biegać mając 120kg/183cm. Nie wiedziałem, że ryzykuje życiem i zdrowiem... :D A tak na serio to można zacząć biegać przy każdej wadze byleby mieć dobre buty i przerwać przy najmniejszych problemach. Każdy ma inną budowę i wytrzymałość ciała.
Krysia80
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:Zapytałem, bo nie widzę żadnego uzasadnienia dla Twojego dośc kategorycznego stwierdzenia.

Jasne, że im mniejsza masa w granicach rozsądku, tym większa szansa na dobry wynik.

Tylko dlaczego ma chudnąc akurat 20kg, a nie 5kg lub wcale po to żeby zacząc biegac?
Może jest tak dobrze umięśniony, że nawet przy 90kg nie grozi mu żadna kontuzja, a nie ma ambicji na jakieś super wyniki.
Ja nie napisałam że ma. Grzecznie tylko napisałam jak ja to widzę. Co zrobi Kolega to już jego sprawa. Każdy ma prawo do swojego zdania.

Chyba zaraz strzele focha normalnie. :lalala:
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No sorry! Na podstawie bmi-online:

"Wskaźnik BMI wynosi: 27.77 i oznacza nadwagę!
Schudnij Teraz!
Dla podanego wzrostu (182 cm) prawidłowa waga wynosi pomiędzy: 61 a 83 kg"

Więc 72 kg to bardzo rozsądne zalecenie. Szczególnie jeśli planuje się zwiększenie intensywności treningu. Ja bym radził do czasu zjechania co najmniej do górnej granicy prawidłowej wagi tylko delikatny jogging. Co do diety, to niech się wypowiedzą dietetycy.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powiedz to komuś, kto uprawia sporty sylwetkowe.

Można ważyć 90kg przy tym wzroście, mieć bardzo dobrze umięśnione ciało i 5% tłuszczu.
Nie osiągniesz przy tym super wyników biegowych, ale krzywdy też sobie nie zrobisz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ