Komentarz do artykułu Nike Zoom Vaporfly 4%, czyli dlaczego zezwalać na doping mechaniczny?

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Granica tego ataku przebiega tam, gdzie nie da się już zamortyzować uderzenia i część tego zaczyna przenosić udarowo szkielet. Dlatego gruba podeszwa ma sens w szybkim bieganiu. A ponad 2 cm pod śródstopiem to już dobry wynik. Gdyby kalenji zmienił piankę i wypuścił taki gruby but, to doszłoby do najbardziej pożądanej rewolucji. Cenowej. Może wtedy ktoś pozwał by firmę i napisał artykuł pt. Dlaczego zezwalać na damping mechaniczny?
PKO
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Przecież 4-procentowe obniżenie kosztu energetycznego nie oznacza, że możemy sobie odjąć 4% od rezultatu. Rozumiem, że Nike nie ma nic przeciwko takiemu skrótowi myślowemu.

Intuicja podpowiada, że na wynik Kipchoge wpływ miały nie tyle buty, co "idealne warunki" w postaci samochodu z wielkim wyświetlaczem, który jechał przed nim :hahaha:
TomekIw
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 40:41
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nagle z życiówki 40 min/10k robi Ci się 38:24. Upraszczam, ale do tego to dąży.
Nie wiem, ale wiem że mojej życiówki (41:38 w Pegasusach) nie pobiegłbym w trampkach.

Inne buty też pomagają tylko są mniej skuteczne, albo tak jak zauważył Yacool nie każdy producent ma kasę jak Nike żeby robić badania.

Inaczej, czy Kimetto pobiegłby rekord gdyby zamiast boostów miał trampki?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mógłby pobiec nawet w minimalsach, jeżeli tylko trasa maratonu byłaby poprowadzona płaską, miękką ścieżką w lesie. Żadne zwierze nie lubi biec po asfalcie. Pies jak tylko może, to zbiega na pobocze. Tylko człowiek ignoruje twardą pracę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja jestem jak pies, gdzie mogę to zbiegam :)
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

IAAF już od jakiegoś czasu precyzyjnie reguluje, jakich butów i związanych z nimi technologii można używać przy biciu rekordów i podczas oficjalnych zawodów, a w związku ze zmieniającymi się trendami dostosowuje przepisy. Lekka atletyka ma być wymierna i do tego mimo wszystko na zawodach się dąży.

Artykuł 143.2 aktualnie obowiązujących przepisów brzmi:
"Obuwie
2. Zawodnicy mogą startować boso albo w obuwiu na jednej lub obu stopach. Obuwie startowe służy ochronie i nadaniu stabilności stopom oraz mocnemu oparciu o podłoże. Nie może być ono jednak tak skonstruowane, żeby dawać zawodnikowi jakąkolwiek
nieuczciwą pomoc, w tym nie wolno stosować technologii, która pozwoli użytkownikowi osiągnąć nieuczciwą korzyść. Zezwala się na owijanie sznurowadła wokół śródstopia. Wszystkie typy obuwia stosowanego na zawodach muszą być zatwierdzone przez IAAF.
Wkładki i dodatkowe zmiany w obuwiu
6. Zawodnikowi nie wolno stosować żadnych dodatkowych elementów, ani wewnątrz, ani na zewnątrz obuwia, które powodowałyby zwiększenie grubości podeszwy ponad dozwolony wymiar lub które dawałyby użytkownikowi jakąkolwiek korzyść, której nie uzyskałby w typowym obuwiu opisanym w poprzednich punktach".

Dodatkowe przepisy uzupełniające, które obowiązują od 1 listopada 2017r. brzmią:
"Druga część art. 143.2 otrzymała nowe brzmienie, która wskazuje, że obuwie używane przez zawodników musi być dostępne na rynku dla wszystkich zainteresowanych. W uwadze nr 1 do niniejszego artykułu zaznaczono, że zabiegi adaptacyjne obuwia do stopy startujących powinny być dokonywane w rozumieniu niniejszego artykułu, a uwaga nr 2 wskazuje, że IAAF zastrzega sobie prawo
do wydania zakazu stosowania obuwia, jeśli jego wykonanie i przeznaczenie będzie stało w sprzeczności z postanowieniami tegoż artykułu."

Także komisja sędziowska, która miała by uznać rekord musiała by to wszystko sprawdzić i zatwierdzić.
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ