Komentarz do artykułu Dołęgowski - biegacz, autor, dystrybutor, organizator biegów

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba, (jak zwykle) +1. Nie biegałem nigdy w Hokach i innych słoninach, ale z drugiej strony Roclite 280 to jest dla mnie maks tego, na co mogę sobie pozwolić i wiem, że moje stopy i cały układ ruchu wytrzyma. Czucie podłoża w miękkich Inov-8'tach (a to i tak w ich linii jeden z mocniejszych butów, trzy strzałki, trochę pianki mają, ale żadnych mostów, wzmocnień, dość miękka guma) jest super i daje poczucie kontroli nad podłożem i swoim ciałem. Ale w pewnym momencie, po kilkudziesięciu kilometrach zamiast być atutem zaczyna przeszkadzać. Stopy napierdzielają i zamiast lecieć zwalniasz i szukasz optymalnej ścieżki by jak najmniej narażać się na kamienie i korzenie. A w takich Cascadiach jesteś w stanie bez tego efektu dolecieć znacznie dalej. I pewnie nieznacznie wolniej, przynajmniej w normalnych warunkach (nie licząc mega błota). I pewnie można się zgodzić z Krzyśkiem, że to droga na łatwiznę, lepiej przygotować ciało do takich dystansów w wymagających butach, a nie chronić się w solidniejszych kapciach. Ja jednak wolę czerpać przyjemność z biegania ultra w swoich zakresach i swoich tempach, w mniej "pro" butach.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze: .... A w takich Cascadiach jesteś w stanie bez tego efektu dolecieć znacznie dalej.
Stopa stopie nie równa jak i but butowi. W Cascadiach 9 nabiegałem ponad 1000 km i myślałem że to fajny but dopóki nie odkryłem też ze stajni Brooksa model PureGrit. Nogi, stopy mniej bolą i mogę biec dłużej i bardziej efektywniej. But odchudzony i z mniejszym dropem niż cascadia.
Wychodzi na to że nie zawsze więcej słoniny służy ;)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To pewnie większość z modeli Inov-8 też ci przypasuje. Każdy jest inny i dobrze że jest wybór :)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:To pewnie większość z modeli Inov-8 też ci przypasuje. Każdy jest inny i dobrze że jest wybór :)
Z Roclite 280 nie polubiliśmy się , mam też wąskie Mudclaw i jest lepiej ( za bardzo dopasowany ) ale na krótsze dystanse ;) Nadal szukam czegoś z agresywniejszym bieżnikiem od Inov-8. Nie wiem, może Mudclaw lub Talony na szerokim kopycie by mi bardziej podpasowały ...
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
Qba Krause pisze:Kangoor, a jakie uważasz za trudniejsze?

przykłady z argumentacją proszę.
Wtrącę się.u
Choćby Chojnik czy BUT o UltraBabia nie wspomnę :oczko:
Biegłem Chojnik Ultra i 2x BUGT i grań jest zdecydowanie trudniejsza technicznie. Nie dlatego że jest wyżej chociaż ekspozycja w kilku miejscach na pewno przyhamowala niejednego. Na Chojniku są tak samo granitowe chodniczki, ale też sporo gładkich i asfaltowych przelotów. Chojnik ma 30km więcej a biegłem tylko 2.5h dłużej(13.5) będąc w podobnej formie.
ODPOWIEDZ