Upgrade zegarka TomTom Multisport na Garmin Fenix 5?

kregiel
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46.01
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Ostatnio zacząłem myśleć nad upgradem swoje sikora do aktywności outdoorowej. Od paru lat jestem posiadaczem zegarka TomTom Mulisport.
Ogólnie nie mam do niego żadnych zastrzeżeń poza tym że czasami występuję problem z połączeniem ze stacją dokującą i exportem treningów.
Będąc w galerii handlowej bardzo spodobał mi się pod kątem wizualnym tegoroczny Garmin Fenix 5. Fajna jest opcja z szybką wymianą pasków i dołączoną bransoletą w zestawie dzięki czemu taki zegarek można założyć również pod koszulę ;) Przynajmniej tak mi się wydaję.
Niestety to co mnie nie do końca przekonuje to cena. Za wersje ze szkłem szafirowym + bransoletą w zestawie trzeba zapłacić bagatela 3500zł.
Kolejną kwestią na którą zwracam uwagę jest dokładność GPS. Za tą cenę fajnie by było mieć już zegarek obsługujący Galileo. Pewnie w następnym Fenixie już będzie.

Powiedzcie jakie ogólnie jest wasze zdanie? Czy mieliście podobny dylemat? Czy warto przeskoczyć na wyższą półkę? Czy może lepiej będzie poczekać na poważniejsze technologiczne zmiany?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam. Co do dokładności gps to fenixy rewelacyjne to nie są. Podobno metalowe koperty robią swoje i nie ma takiej dokładności jak w forerunner. Ja użytkuję akurat f3 a przesiadałem si3 z fr610 i nie żałuję bo korzystam z funkcji multisportowych i z czujnika tętna w nadgarstku też jestem zadowolony. Jednak ceny za fenixy moim zdaniem totalna przesada. Nie żeby był to zły sprzęt, ale 3500 to naprawdę niezły komputer
Awatar użytkownika
zabortom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41:37

Nieprzeczytany post

Jeśli szukasz racjonalnych argumentów do zakupu tego sprzętu to znajdziesz ich w Internecie i na tym forum bez liku. Tylko wydaje mi się, że nie do końca o to tu chodzi. To wszystko są gadżety, które powiedzmy sobie szczerze są użyteczne, ale nie są niezbędne do treningów, jeśli uprawiasz sport amatorsko. Zawsze będziemy chcieli, żeby ich możliwości, pomimo, że są coraz lepsze i doskonalsze, były jeszcze lepsze i bardziej doskonałe.

Bez tak bogatego w funkcje zegarka też się pewnie obejdziesz, ale jak lubisz używać, bawić się tym, to i tak kupisz :) Ja kupiłem fenixa 5x choć mój wcześniejszy 920xt też spełniał moje oczekiwania. Czekanie na nowszą technologię i jakieś przełomowe odkrycie, może trwać i trwać, bo zawsze coś może być lepsze, szybsze, dokładniejsze. Będzie kosztować tak samo dużo lub nawet więcej a i tak pewnie nie spełni Twoich wszystkich oczekiwań dlatego jeśli czujesz, że potrzebujesz nowej zabawki to kupuj :) ja jestem bardzo zadowolony i drugi raz też bym się nie zastanawiał :)
kregiel
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46.01
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

W ostatnich dniach zakupiłem wersję F5 szafirową.
Niestety po paru treningach bardzo się zawiodłem dokładnością GPS przez co oddałem go po 1 dniu użytkowania.
Porównując do 3 letniego TomToma Multisporta to zapis trasy z Garmina to jakiś koszmar.
F5 ma całe mnóstwo ficzerów, aczkolwiek jeśli kuleje fundament to dla mnie nie jest wart uwagi.
Oczekiwałem przynajmniej takiej dokładności jak w przypadku TT.
Może w przyszłym roku wyjdzie Fenix z Galileo to wtedy wrócę do tematu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ